Узбекистан - огнище на радикалния ислям в Средна Азия

Зараждането му започва от 1991 г., когато страната става независима
1 ное 2017 22:20, Елка Василева
17
Узбекистан - огнище на радикалния ислям в Средна Азия
Снимка: архив, Reuters

През '90-те години в Узбекистан, където е роден извършителят на вчерашния атентат с пикап в Ню Йорк, се появява радикално ислямистко движение, което съществува и до ден днешен, а узбекистанци са замесени в атентати по цял свят, съобщава Франс прес.

Според няколко американски медии шофьорът на камиона, с който бяха прегазени в Манхатън колоездачи и пешеходци, като бяха убити 8 и ранени 11 души, е Сайфуло Саипов, узбекистанец, живеещ в Ню Джърси.

Узбекистан е светска страна, населявана предимно от мюсюлмани, и бивша република в състава на Съветския съюз. Тя е управлявана от Ислам Каримов от 1989 г. до смъртта му през септември 2016 година. След това юздите поема Шавкат Мирзийоев, който обещава да скъса с авторитаризма на своя предшественик, отбеляза АФП.

Още по темата

Зараждането на радикалното ислямистко движение започва от 1991 г., когато Узбекистан става независима държава.

Ислямското движение на Узбекистан се появява в долината Фергана, населена с 12 милиона души, намираща се в източната част на страната, но обхваща и част от териториите на Киргизстан и Таджикистан.

От 1992 до 1997 г. движението е обвинено в серия убийства, извършени в долината. То опитва да въведе там шериата и дори предприема офанзива през миналото десетилетие в Южен Узбекистан.

Организацията става след 1998 г. обект на жестоки репресии от Каримов и се присъединява към талибаните в Афганистан, преди да се закълне във вярност на групировката "Ислямска държава" през 2015 година. Някои кадри на Ислямското движение на Узбекистан са заемали и ръководни постове в Ал Кайда.

Макар и Узбекистан никога да не е публикувал официални данни за своите граждани джихадисти, оценките на експерти варират между 500 и над 1500.

Узбекистанец извърши нападението в истанбулска дискотека в новогодишната нощ и уби 39 души, отишли да посрещнат новата 2017 година. Етнически узбек бе извършителят на атентата в метрото в Санкт Петербург, отнело през април живота на 14 души. Няколко дни след нападението в руския град узбекистанец прегази с камион хора на пешеходна улица в Стокхолм и уби пет души.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
4
 
! Отговори
Джулиан Асанж преди 6 години
"Ако ЦРУ беше отделило повече време за разследване на терористите ипо-малко време за обучаването и въоръжаването им, може би нямаше дабъдем свидетели на атаката в Ню Йорк"
13
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От съветска ислямска република какво друго да се очаква.
12
4
 
2
 
! Отговори
Циник до под мен преди 6 години
Странни сметки...500 000 000 "източноевропейци" при положение , че ЦЯЛА Европа е около 550 000 000!И Горбачов не накара Меркел - да ни напълни с шебеци!
11
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато Узбекистан беше в състава на СССР, такива като тоя бяха интегрирани в обществото, имаха работа и произвеждаха продукция.Но се появи предателят Горбачов, който продаде 500 000 000 източноеврпоейци и ги изтъргува за бели роби на Запада.Резултатите ги виждаме всички. Вече 30 години. Всеки ден.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
OVCETE PODVEJDANI OT MEDIITE DA NE KOMENTIRAT A DA ZNAQT EDNO 4E OKOLO UZBEKISTAN SE VARTI NE6TO. A TOQ 4OVEK SI E KRAVARSKI AGENT
9
5
 
12
 
! Отговори
Идеалист преди 6 години
Тази страна не беше ли привлечена от САЩ за притеснение и изтласкване на Русия?
8
5
 
7
 
! Отговори
Циник преди 6 години
От 12 000 000 - 500 - 1500?Само?Позабравили сте една 0 ...или две!
7
6
 
41
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Американосите не финансираха ли същите тия когато се бореха срещу СССР в Афганистан и през първата и втората Чеченска кампания!Аре да не се правят на луди със сълзливи сапунени опери.Бумерангът се връща!
6
5
 
33
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Нормално, в ислямските държави се раждат само заблудени узбекски юрдеци, забили поглед в пода на джамията, докато минарето пада отгоре им
5
10
 
21
 
! Отговори
Тъпчо преди 6 години
Узбекистан е светска страна------------------------някой по-умен може ли да ми каже какво би трябвало да означава горното изречение?
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименпри сътветска власт очевидно е произвеждала светски, интелигентни граждани, които никога не биха станали муджехидини.
3
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно защо когато когато САЩ се намеси някъде и някоя държава стане "независима", започва да бълва тероризъм? Защо когато Узбекистан беше на съветска каишка страната не произвеждаше атентатори?
2
15
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стой та гледай, съвпаденията продължават - то и при нас откакто станахме независими пропадаме радикално.Глупав съм не мога да разбера защо се получава така, че откакто СССР спря да ни граби, а САЩ и Европа започнаха да ни помагат, ние ставаме все по-бедни и все по-неграмотни?
1
2
 
31
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Какво съвпадение: когато става "независима"... Явно някой е чакал този момент!