US сенатор нарече руското ръководство "фашистко"

Посолството на Русия в САЩ реагира веднага остро
Обновена: 2 ное 2017 10:29 | 2 ное 2017 10:29, Елка Василева
105
US сенатор нарече руското ръководство "фашистко"
Снимка: архив, Reuters

Американски сенатор нарече руското ръководство "фашистко" по време на изслушване в Конгреса, предаде ТАСС.

Посолството на Русия в САЩ реагира остро, определяйки коментара на демократа Рон Уайдън като неприемлив. "Адекватността напусна още един народен представител във Вашингтон", се казва в руското официално изявление по повод изказването на американския сенатор от щата Орегон на заседание на комисията по разузнаването в горната камара на Конгреса, на което присъстваха представители на интернет гигантите Facebook, Тwitter и Google.

Посолството на Русия в САЩ предупреди, че "такива откровени провокации нанасят вреда на и без това трудните руско-американски отношения". При това изслушванията "потвърдиха липсата на доказателства за руска държавна намеса в американските президентски избори" миналата година, се подчертава в изявлението.

Американски конгресмени публикуваха вчера реклами във Facebook, показващи руската кибернамеса в живота в САЩ през 2016 г. с цел разстройване на демократичните дебати и всяване на раздори по коренно различни въпроси като имиграцията, контрола върху оръжията и политиката, предаде Асошиейтед прес.

Социалната мрежа е идентифицирала и предала на Конгреса около 3000 материала, свързани с Русия. Рекламите, видени от голям брой хора, са насърчавали, например, улични демонстрации срещу Доналд Тръмп и Хилари Клинтън и както подкрепата за, така и опозицията срещу Бърни Сандърс, мюсюлманите, хомосексуалистите, чернокожите и движението за граждански права.

Няколко десетки от тези материали бяха показани през двата дни на тежки и на моменти язвителни изслушвания на представители на интернет гигантите в Конгреса. Представителите на компаниите трябваше да отговарят на въпроси защо не са направили повече, за да се борят срещу руските действия на техните сайтове, отбелязва Асошиейтед прес.

Много от рекламите са били внимателно насочени към конкретни групи. Част от тях били основани на истински новини, които обаче били представени по манипулативен начин.

Един материал от октомври миналата година, например, бил за истинска престрелка между мъж и полицаи в Бостън. Той обаче използвал случая, за да нападне Хилари Клинтън като "основния хардлайнер срещу ченгетата" и да представи Доналд Тръмп като кандидата, който може да "защити полицията от терористите".

Част от свързаните с Русия реклами впоследствие били споделяни не само от обикновени американци, но и от представители на предизборния щаб, а след това и на администрацията на президента Тръмп.

Специалният съветник Робърт Мълър и комисии на Конгреса разследват дали Русия се е намесила в президентските избори в САЩ през ноември миналата година в подкрепа на Тръмп срещу Клинтън.

Според експерти обаче не всички материали са имали да цел да повлияят на изборите, отбелязва АП. Рекламите по предизвикващи разделение въпроси като расовите отношения и притежанието на огнестрелни оръжия, включително организирането на демонстрации на защитаващи противоположни интереси групи на близко разстояние, са "атакували политическата сплотеност" на американците, за да ги накарат да се обърнат едни срещу други.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия тотално на всички нива прогресивно изперкват!
2
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОБРЕ,ЧЕ РУСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО Е ФАШИСТКО В НЕГО Е НАДЕЖДАТА НА ЦЕЛИЯ СВЯТ,ЗАЩОТО САМО ФАШИСТИТЕ ЗНАЯТ КАК ДА СЕ ОПРАВЯТ ПОДОБАВАЩО С ЕВРЕО-МАСОНЧЕТАТА ,А ЗНАЕМ КОИ УПРАВЛЯВАТ В САЩ.ТАКА ,ЧЕ НА ЦИОНИСТКИЯ КРАВЯРНИК ДУПЕ ДА МУ Е ЯКО.
1
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
US сенатор нарече руското ръководство "фашистко"Крадецът вика - дръжте крадеца!