US сенатор нарече руското ръководство "фашистко"

Посолството на Русия в САЩ реагира веднага остро
Обновена: 2 ное 2017 10:29 | 2 ное 2017 10:29, Елка Василева
105
US сенатор нарече руското ръководство "фашистко"
Снимка: архив, Reuters

Американски сенатор нарече руското ръководство "фашистко" по време на изслушване в Конгреса, предаде ТАСС.

Посолството на Русия в САЩ реагира остро, определяйки коментара на демократа Рон Уайдън като неприемлив. "Адекватността напусна още един народен представител във Вашингтон", се казва в руското официално изявление по повод изказването на американския сенатор от щата Орегон на заседание на комисията по разузнаването в горната камара на Конгреса, на което присъстваха представители на интернет гигантите Facebook, Тwitter и Google.

Посолството на Русия в САЩ предупреди, че "такива откровени провокации нанасят вреда на и без това трудните руско-американски отношения". При това изслушванията "потвърдиха липсата на доказателства за руска държавна намеса в американските президентски избори" миналата година, се подчертава в изявлението.

Американски конгресмени публикуваха вчера реклами във Facebook, показващи руската кибернамеса в живота в САЩ през 2016 г. с цел разстройване на демократичните дебати и всяване на раздори по коренно различни въпроси като имиграцията, контрола върху оръжията и политиката, предаде Асошиейтед прес.

Социалната мрежа е идентифицирала и предала на Конгреса около 3000 материала, свързани с Русия. Рекламите, видени от голям брой хора, са насърчавали, например, улични демонстрации срещу Доналд Тръмп и Хилари Клинтън и както подкрепата за, така и опозицията срещу Бърни Сандърс, мюсюлманите, хомосексуалистите, чернокожите и движението за граждански права.

Няколко десетки от тези материали бяха показани през двата дни на тежки и на моменти язвителни изслушвания на представители на интернет гигантите в Конгреса. Представителите на компаниите трябваше да отговарят на въпроси защо не са направили повече, за да се борят срещу руските действия на техните сайтове, отбелязва Асошиейтед прес.

Много от рекламите са били внимателно насочени към конкретни групи. Част от тях били основани на истински новини, които обаче били представени по манипулативен начин.

Един материал от октомври миналата година, например, бил за истинска престрелка между мъж и полицаи в Бостън. Той обаче използвал случая, за да нападне Хилари Клинтън като "основния хардлайнер срещу ченгетата" и да представи Доналд Тръмп като кандидата, който може да "защити полицията от терористите".

Част от свързаните с Русия реклами впоследствие били споделяни не само от обикновени американци, но и от представители на предизборния щаб, а след това и на администрацията на президента Тръмп.

Специалният съветник Робърт Мълър и комисии на Конгреса разследват дали Русия се е намесила в президентските избори в САЩ през ноември миналата година в подкрепа на Тръмп срещу Клинтън.

Според експерти обаче не всички материали са имали да цел да повлияят на изборите, отбелязва АП. Рекламите по предизвикващи разделение въпроси като расовите отношения и притежанието на огнестрелни оръжия, включително организирането на демонстрации на защитаващи противоположни интереси групи на близко разстояние, са "атакували политическата сплотеност" на американците, за да ги накарат да се обърнат едни срещу други.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лош сенатор тайно членуващв куклуксклан.
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия има право и даже едлъжна да се включва вамериканското управлениезащото там съвсем са серазпасали. Неслучайноарабите им взривиха дватанебостъргача.
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Боби#Кой ?!
80
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците да се молят руснаците никога да не се управят морално и материално!Те сега са бедни ,деградирали алкохолици, и все пак успяват да се месят в обществения живот на САЩ,че и президент да си назначат.Представете си ,че са морално чисти работохолици,тогава с щатите е свършено!
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
84 Ти Боби ТИ управляваш , успокой се
78
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 83Ех Анонимни Ех Ано УмниЗАДАВАМ ТИ ЕДИН ВЪПРОС: КАК ТАКА ОТ КАКТО Е СВЪРШИЛА ВОЙНАТА МЕЖДУ СЕВЕРА И ЮГА В САЩ НИЩО НЕ СЕ Е ИЗМЕНИЛО В ТЯХНАТА УПРАВЛЕНСКА СИСТЕМА?За това време Комунизъма се развихри и умря, Две световни войни, Стотици по-малки конфликти. Няма друга държава в която да не се е сменила управленската система.Политиците в САЩ са гениални(Определено не са) или някой (КОЙ???) управлява зад кулисите? КОЙ стои вече 2 века зад Кулисите в САЩ и УПРАВЛЯВА???
77
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
82 От небето ли падаш, знаеш ли колко нацистки организации има в днешна Русия , но е в това е въпросът а в пълзящата там еднолична диктатура
76
6
 
6
 
! Отговори
Георги Балкански преди 6 години
Очевидно тъпотата е обзела толкова дълбоко умовете на американските сенатори, че съвсем забравиха кой победи фашизма в Европа и заби знамето над Райхстага. Аз пък казвам, че американските сенатори начело с Маккейн са кръвопийци -феодали , които ни се натресоха в България и тровят атомосферата със зловонните си измишльотини !
75
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този сенатор не е прав. Фашизмът се е появил през 20 тия век, а Русия е още в 19 тия век. Там е батюшка самодержец със стотина велможи и останалото е безмълвна маса, която не я питат за нищо.
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умник 70, има блокаж на такива реклами и то много елементарен.Така че мнението ти е близко до това на изкопаемо от ерата на летящите дракони.Даже тук във форума има такава защита.На евтино ниво но я има.Защо не са блокирали тези реклами?!Писания като теб са за някой дрогиран с трева третокласник
73
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Начетохме се на глупости че това било намеса в киберпространството:)))Ами то е пълно със всякакви намеси.Който може го прави.
72
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви ги дири нефашистка САЩ в Афганистан и Ирак?А да...химическо оръжие още ли не могат да го намерят;)
71
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какви злини умник 65 с няколко доноса дотук?!интернета е свободно пространство...*** си ти че повтаряш колко мили са САЩ.Това също е злина. Кой определя кой е добър и кой лош?!Всеки има мнение и това е демокрация.Другото е да си комунист като теб по голям и от Мао.
70
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както винаги американците са прави
69
4
 
8
 
! Отговори
пророка Олег преди 6 години
за мен това е нечуван скандал и американско безочие. не съм изненадан, тъй като сенаторите им са подлеци и мошеници. нищо не правят и живеят охолно на гурба на данъкоплатеца. колко трябва да си ***, за да кажеш таква глупост. какво общо имат фашизма и Путин да речем. геноцид ли правил, убил е милиони в газовите камери. антисемит ли е ?? че те американците са най-големите фашисти след хитлер. ако сметнем колко милиона живота са разбили за 50 години- хитлер е като пеленаче. и нашият живот разбиха
68
2
 
3
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Римската империя: Сенатори, конгресмени ...***-слуги и роби ! Империя САЩ -също ! Империя Русия-също !Империя Китай -къщо ! Империя ЕС -също ГОСПОДАРИ ,СЛУГИ И РОБИ !!! ДЕМОКРАТИЧНИ ГОСПОДАРИ...- ДЕМОКРАТИЧНО СЛУГИ И ДЕМОКРАТИЧНО РОБИ!Всичко това е на основата на СОБСТВЕНОСТТА върху средствата за производство на материалните блага за отцеляване на човеците !!! НОВИЯТ-СТАР- ЧЛЕН ПЪРВИ НА КОНСТИТУЦИИТЕ : "ЧАСТНАТА СОБСТВЕННОСТ Е НЕПРИКОСНОВЕННА" !!!!
67
6
 
11
 
! Отговори
<html><body преди 6 години
Фашиста вика "Дръжте фашиста" - основен закон на демокрацията !
66
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Русия е фашистка страна, не знам какво да кажем за Щатите. Колко милиона души избиха само в последните 20-тина години? Само в Ирак са над 500 хиляди души.
65
10
 
18
 
! Отговори
БПФ преди 6 години
Интересно, ако попитаме тоя *** сенатор - какво е "фашизъм", дали ще може да даде какъвто и да е смислен отговор? Залагам златен наполеон срещу капачка от бутилка, че няма да може.
64
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 57ХЕМ ПЪК СЕ ОКАЗВА ИЗВЕДНЪЖ, ЧЕ Русия е с високоразвити компютърни технологии и спокойно си бърка из най-секретните сайтове на САЩ.къде прочете, че ватата е развила технологии? Хората казват, че са наводнили интернет пространството е *** и хейтъри и го пълнят с фалшиви новини. В БГ е същото.