Забраниха на румънците да имат повече от една кола втора употреба

Букурещ с редица промени в данъчната система
2 ное 2017 11:10,
43
Забраниха на румънците да имат повече от една кола втора употреба
Снимка: архив, Reuters

Румънските власти искат да забранят на румънците да закупуват повече от един автомобил "втора ръка" в период от две години, пише в. "Ромъния либера", като се позовава на законопроект на управляващата Социалдемократическа партия (СДП).

Употребяваните автомобили, внесени от чужбина, ще бъдат търгувани само от фирми, а физическите лица ще могат да купуват такъв автомобил само веднъж на две години, предвижда законопроектът.

Ако бъде одобрена, забраната ще се отрази на правото на собственост и на възможността за разполагане с лично имущество. Мерките ще бъдат много по-сурови от правилата, чрез които правителството иска да обезсърчи лицата, които купуват много коли "втора ръка" от чужбина и ги продават в Румъния без да плащат данък. До момента тези мерки са от данъчно естество - чрез по-високи такси.

Според данни на Националната данъчна администрация в Румъния през 2016 г. редица физически лица, които не са данъчно регистрирани, са притежавали и са търгували с автомобили "втора ръка". Данъчната администрация е констатирала у някои лица собственост върху 10-15 автомобила.

Тъй като тези хора развиват икономическа дейност, която не е позволена по закон, не е регистрирана фискално и не се декларират приходи от нея, тъй като автомобилите са смятани за лично имущество, се налага предприемането на мерки, които да предотвратят подобни ситуация, гласят аргументите на правителството.
В. "Зиарул финанчиар" пише за "отчаяно предупреждение на големите компании и инвеститори в Румъния по адрес на управляващите".

"Не искаме намаляване на такси и данъци. Искаме да оставите нещата такива, каквито са, защото поставяте в опасност икономическия и данъчния баланс в страната", призовават компании и инвеститори.

Коалицията за развитие на Румъния, която обединява най-големите компании и най-силните инвеститори в страната, иска от правителството на СДП "да спре шоковата терапия".

Румънското правителство планира от 1 януари 2018 г. да намали данъка върху доходите от 16 процента на 10 процента, да прехвърли изцяло социалните осигуровки от работодателя върху служителя, да увеличи минималната работна заплата от 1450 леи на 1900 леи и да намали социалните удръжки.

Макар че правителството на СДП разполага със стабилно парламентарно мнозинство в коалицията с Алианс на либералите и демократите, то предизвиква законодателно и фискално объркване сред инвеститорите и фирмите, които виждат пред очите си само макроикономическо излизане от контрол, пише "Зиарул финанчиар".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В заглавието забранили, но в текста само мислели. Мария, много си зле!
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може би румънците имат достатъчно доходи за да си позволят нови коли...Ех, къде бяха, къде ни отвяха!!!
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е лоша идеята, произвеждат си коли и имат алтернатива. Тук новите коли са недостижими за 90% от хората, а пък не произвеждаме нищо. Само правим алъш-вериш търговийка с китайски ментета и консултации. Кога ще ги стигнем румънците...
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи викат, че купете си румънска дачия а не немски каруци :D тоя завот точно затова е построен :D
31
2
 
1
 
! Отговори
тралала преди 6 години
До Анонимена като беше *** роско и боцко тиквун да не спечели 6-ца от тотото и държавата да стана много богата......
30
2
 
11
 
! Отговори
IYI преди 6 години
Бедните ''европейци'' от Булгарето могат да си позволят само втора употреба коли от Италия и дрехи от Китай.Домашна ракия и боб чорба минава за екстра при бедняка.
29
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купуването на кола втора употреба е все едно да хвърлиш пари от балкона.По-добре да си вземеш кола за 18 000 отколкото да вземаш 10-годишен Мерцедес за същите пари.
28
3
 
14
 
! Отговори
Do 31 преди 6 години
До АнонименНо и правосъдната им система не е ръководена от Цаца и от мними реформи-герберски.Няма и СМС-и, на които им се крие подателя след това.
27
2
 
15
 
! Отговори
до 31 преди 6 години
Там просто ги няма шуробаджанашките истории ,новите "бизнесмени" и манталитета им е различен.Мързеливци и слабо образовани са ,но имат свободна държава дето има политика за развитие,а не политика за личностно такова.Там си пращат политиците в затвора,за скандали падат правителства ,а тук всичко е възможно.20 години пред нас са в момента ,но тепърва ще набират по-висока скорост.Политически да не ти казвам пък какви са "демократите" и другите ,че няма да ти хареса.
26
4
 
3
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
Ограничение на свободната търговия,правото на капитала да се ползва за каквито и да е нужди.
25
1
 
19
 
! Отговори
do 28 преди 6 години
Че какво му е анти ЕС ? Румънците искат да прибират данък от търговците на автомобили.
24
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С 2000лв заплата и 14 хиляди за нова Дачия ,за какъв ... да си дава парите на вятъра.Закона е 100% анти ЕС законодателството ,чудно как те могат да приемат ,а ние да сме вечно изрядни,даже и за икономическо самоубийствени.Извод:Явно в БГ държавността само едно и е интерес ,да не спира кранчето ,а какви са ползите-вредите на никого не му дреме.
23
0
 
39
 
! Отговори
баце преди 6 години
ЗАБРАНИХА.. а като прочетеш надолу било законопроект. Запазаена марка *** журналистика на днеса.
22
0
 
9
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Че в България нали ще вдигат минималната заплата на 510лв догодина.
21
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук ако го направят, ще видите как всички баби, дедовци и младежи на 18 години ще се сдобият с автомобили на тяхно име.
20
0
 
27
 
! Отговори
jendos преди 6 години
Иначе казано - румънската държавата си иска своя процент от продажбите на автомобили втора ръка.......
19
1
 
23
 
! Отговори
РусенецЪ преди 6 години
Само да ви спомена, че даКия /както е правилното произнасяне на български/, може да се купи от румънец за около 14 000 лева. Нова, новеничка от завода. То е ясно, че ще има упражнения относно качествата на автомобила, но все пак говоря за нов автомобил, а не баварец на 10 години, който си купуваме в България за 12 000 лева.
18
6
 
3
 
! Отговори
rumynec преди 6 години
IZVINQVAM SE PREDVARIRELNO ZA LOSHIA ANGLIISKI. NESAM SAGLASEN DORI SHTE SI KUPQ BUS WTORA UPOTREBA DIZEL DA WODQ TASHTATA GOSPOD ZDRAWE DA I DAWA NA DOKTOR MERSI.
17
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големите ограничения. По един стар автомобил на две години. Трябваше да въведете екзекуции за шофери с ПТП-та.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да получават работниците същите заплати след данъци и осигуровки, ще трябва работодателите да вдигнат заплатите с 23%, което те няма да направят Това е според анализ на финансовия всекидневник "Зиарул финанчиар". Затова сега предлагат вдигане на минималната заплата, чрез което да защитят поне най-ниско платените. Доколкото знам в Румъния социалните осигуровки са 39.25% върху заплатата, а се предвижда да ги намалят на 35%. Май сега 20% се плащат от работника и 19.25% от работодателя.