Франция разреши референдум за независимост на Нова Каледония

Очаква се той да бъде спечелен от противниците на идеята
3 ное 2017 11:53, Елка Василева
13
Франция разреши референдум за независимост на Нова Каледония
Снимка: архив, Reuters

Френските власти постигнаха политическо споразумение във връзка с очаквания референдум за самоопределение на архипелага Нова Каледония, разположен в южната част на Тихия океан, който е отвъдморска територия на Франция.

Предвижда се вотът да се състои през 2018 г., съобщава френската телевизия Бе Еф ЕМ, цитирана в руския в. "Известия".

"Тази вечер стигнахме до политическо споразумение и което не е по-маловажно, постигнахме доверие", заяви премиерът на Франция Едуар Филип.

По-рано Франс прес съобщи, че референдумът за независимост на френския архипелаг вероятно ще се състои през ноември догодина. 20 години по-рано бе подписано Споразумението от Нумеа, с което в региона започна процес на деколонизация. Очаква се плебисцитът да бъде спечелен от противниците на независимостта.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Ноа преди 6 години
Нова Каледония са 3 острова с 240 000 човека население. Тъй като са острови , са извън континента , тоест не нарушават териториалната цялост на Франция в Европа. Каталуния е богата , 7 милиона и е до Испания... За разлики ли да си говорим!
10
3
 
0
 
! Отговори
Пробват чипове преди 6 години
kakto се видя в Каталуния населенито бе тежко отровени с нови пси активни спец наркотици подавани с храни и напитки и обработено с пси активатори и обемно обсебващи нови оръжия .Ползваха предимно нови нагло престъпни тежко терористични и AIDS активни съоръжения инсталирани в лични и други документи..Отравянията са нелечими за около 90 % от населението..НАгли престъпници пишат дисертации как се активира население на даден регион с цел референдум избори и подобни..
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франсетата са хитри знаят,че противниците на независимоста са малцинство и за това разрешават референдума.После има да се изтъкват, колко са либерални и демократични.Всъщност същото бе и в Каталуния,но кастилците от Мадрид решиха да показват мускули от колониалните времена.
8
1
 
0
 
! Отговори
Мислител преди 6 години
А дано го спечелят другите че франсетата да станат за смях!
7
4
 
1
 
! Отговори
от 7 преди 6 години
А случая с Крим е различен, да там част от народа на държавата Украйна реши съдбата на Украйнската територия.Но Украйна се отказа да го обяви като незаконен ,защото трябва да влезе с нейната полиция и армия,да прокуди Руската армия и да възведе закона си, което е нейно задължение при условие че е незаконен референдума.Но Украйна прецени ,че не е способна да защитава собствените си закони,и за това се отказа.И продължи да спазва законите си само на оставащата и земя.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция е толкова *** държава че човек да съжали защо Хитлер загуби Всв!Наполеон не е французин да знаете!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 3Това че ние в България сме свикнали да казваме аз няма да гласувам,нека малцинствата решават кой да влезе в парламента, не означава , че няма няма демокрация,а само че българина избира малцинствата да вземат избора,Всъщност и това е решение.Но това не означава ,че малцинствата са в право да вземат винаги избора, и българите имаме право ,да определи дали те да избират ,или и той да се включи в избора.Въпреки че изглежда че малцинствата избират не е така, избора е на целия народ.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Независимо от очакванията, референдума е сложен на масата по правилния начин, и той е че народа на държавата решава какво ще се прави с територията на държавата.А не част от народа на държавата ще решава какво ще прави с територията на държавата както случая в Испания.Така ,че в Испания се демонстрира как не се прави демокрация, и Франция вече има НОУ-ХАУ как се прави демокрация, което може само да се възхищаваме на Франция която демонстрира, че се учи от грешките на другите.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха ако не бяха сигурни, че референдума ще отхвърли идеята за независимост нямаше да го разрешат. Тази шега с референдумите е една голяма лъжа в такива случаи малцинствата в дадена държава нямат никакъв шанс.
2
0
 
7
 
! Отговори
*** преди 6 години
Половината от никела се добива там!Като сложиш и огромните залежи от боксит,за другото да не говорим,и работата става много дебела!Местните мразят белите,и си мислят,че като махнат Франция,и почва голямото демократично лапане!Между другото,много ги мързи!
1
0
 
17
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
Очаква се плебисцитът да бъде спечелен от противниците на независимостта.Ако се очакваше да се спечели от привържениците на независимостта Франция щеше да намери някакъв кусур за не провеждането на референдума.