Испанската монархия - ярък пример за пълноценна демокрация

Д-р Христо Христев пред Bloomberg TV Bulgaria
6 ное 2017 15:11, Екип на Bloomberg
70
Испанската монархия - ярък пример за пълноценна демокрация
Карлес Пучдемон. Снимка: REUTERS

През последните години, след като сепаратистките или настроените в посока независимост партии в Барселона и региона получиха мнозинство в местния парламент, те започнаха да водят последователна линия на провокация на конституционния ред в Испания и изобщо на правителството в Мадрид, като във все по-голяма степен отиват на границите и отвъд границите на това, което испанското право предвижда.

Това заяви д-р Христо Христев, преподавател по право на Европейския съюз в СУ "Св. Климент Охридски", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"И организацията на референдума за самоопределение, и протичането на всички събития около него бяха една фаза на откровено прегазване на това, което предвижда приложимият правен ред в Испания", допълва той.

По думите му от самото начало на изостряне на напрежението около Каталуния през последните седмици и месеци ясно се очертава една правна възможна правна трактовка на нещата.

"Испания е конституционна монархия, демократична държава, която може да се каже, че представлява ярък пример в Европа и света за пълноценна съвременна демокрация. След падането на франкисткия режим в продължение на десетилетия тя се развива възходящо като демократична система, включително гарантирайки изключително широка автономия на отделни съставни региони, най-вече Каталуния и Баския", припомня той.

Според Христев испанските власти доста дълго и търпеливо са изчаквали, преди да приложат възможните и логични правни мерки в ситуацията, създадена от сепаратисткото изпълнително тяло на самоуправлението в Барселона и региона.

"Самите автори на този сценарий едва ли са имали идеята да стигнат до обявяване на независимост. Те следваха една стратегия на нагнетяване на напрежение с оглед на постигане на определени отстъпки от правителството в Мадрид. Въпросът е, че очевидно от страна на министър-председателя Рахой и основните политически партии, които формират испанската политическа система, нямаше нагласа за допълнителни отстъпки спрямо това, което вече беше дадено като форми на автономия в Барселона и региона", допълва той.

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria. 


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите няма как да са помагали на турците при превземането просто защото са окупирани няколко години преди това
--------

И какво от това?
Били са окупирани, но са пратили отряди от миньори, които са подкопавали стените.
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямало било потурчен сърбин...
Ами потурчен българин има ли?
Потурчените сърби се наричат бошняци.
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя избяга като галоша Георги Димитров на вредмето
65
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папа Урбан 3 ----4овека въвел инквизицията Между другото ) въобще няма никакви скруполи да одари една Анатема на половината латини най ве4е венециянците понеже отклонили похода от Светите земи към константинопол и Като капак Калоян е и католик --уният- имено Към него Имено затова и Унгария си прави пас за сръбския си васал При походите на Латини и Българи при Борил връз тях малко по късно .....
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
istorianasveta.eu/index.php/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5/%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/39-%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE.html?showall=1&limitstart=
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 62 крал ти Стефан много на бързо става Унгарски васал и губи Короната да не говорим каква война води с братятаси Ето такива мити работи обсъждат с Папата
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 61- википедия ру може и да го твърди ---НО Хрониките Описват ДВА ПОХОДА на Българи и Латинци в сърбия а във Венеция и Добровник си има няколко много забавни документа за продадени 17 000 сръбски роби в добровник и още 23 000 в Венеция е-- рашко няма да ти ги каже тия неща ) ватенке
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трола за българо-латинската победа над Сърбия - исторически факт е че през 1217 година папата коронясва за Крал Стефан и оттогава го наричат Крал Стефан Първовенчани. Ако е воювал с българи и латини едва ли ще му е да се занимава с декорацията на титлата си, а и папата не би дал корона на воюващ с католиците латини.
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Официалната история твърди че българо-латинският съюз от 1214 година се разпада още преди да запачнат военни действия срещу Сърбия. Нещо повече през 1216 Сърбия овладява Черна гора тогова княжество Зета.
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 54 какъв саюз да има като сърбите са васали на Унгария бе ватенке ... то да 4етеш писаното от РУСКИ- т,ъ,п,а,к -уврежда мозака дето и без това комунягите го нямате
58
1
 
1
 
! Отговори
Anonim преди 1 година
Profesora e platen da govori nebivalizi....jalka isoria...
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да бе слаяните помаци зарязали богомилството и приели исляма ТОВА ТИ Е ПОТУР4ВАНЕТО из БГ -- ОЩЕ ПО ЯРЪК пример е БОСНА
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Википедия не е много добър исто4ник там пише буквално всеки ) а и ти като журналисти4еско трол4е си у4ил 1-2 семестара история-- покрай Историците и си мислиш 4е много знаеш Въобще хрониките описват страшнаРАЗПРАВА със сърбите Тогава при това заслужена
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Западна България няма потурчвания заради борбата на Печката архиепископия и нейната пропаганда не вредна като вашата а градивна народа да си пази вярата. Така че трябва да сме ИМ благодарни за отсъствието на джамии по Западна България.
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
има потурчени българи, потурчени албанци, потурчени босняци, потурчени хървати, ама потурчен сърбин нито се е родил нито ще се роди. Неслучайно от балканските народи последни падат под робство и първи се освобождават, а прехвалените гърци, империя нищо подобно, освобождават ги руските войски на Дибич Забалкански. При това като население и етническа територия сърбите са нищо пред нас, а пред гърците пък хептен.
53
1
 
2
 
! Отговори
до 50 преди 1 година
Същите сръбски и руски глупости ги има и в английските и френски истории. Сърбия никога на Косово не е била в съюз с унгарски войски. Напротив за да паднат под турско Унгария има по-голям принос от турците. Унгарците даже превземат Видин и отвеждат в плен Иван Срацимир 30 години преди падането на България под турско, та баща му Иван Александър води преговори за освобождаването му. Пенчо бре чети. Ама не шарлатани по история като тебе.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 51 разровисе за Българо Латинските Походи в сърбия ХРОНИКИТЕ ГИ ИМА ще ти умре у4еното от пияндуристанска раша
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 49 сърбия е васална на Унгария по това време ) ако не знаеш
50
1
 
3
 
! Отговори
до 48 преди 1 година
Борил воюва с Латинската империя и губи Пловдив. Е това прави. Другият му "подвиг" е да прелъсти царицата за трона и да убие предателски пред Солун един велик цар Калоян. Похода към Косово е нечия фалшива новина, която си прочел. Такова нещо няма нито в един учебник по история.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 34 сърбите буквално пюят на Христовия кръс и клетвата която Дават с това убиство по време на преговори при това най позорно са разгонени в боя и на практика се --Бият Унгарци и Турци ----много руски и сербиан глупости 4етъеш