В Русия задържаха стотици, последвали призив на екстремист

Руски вестници: Активистите се били събрали за масови разходки
6 ное 2017 09:09, Елка Василева
31
В Русия задържаха стотици, последвали призив на екстремист
Снимка: Reuters

Руската полиция задържа вчера 448 граждански активисти за нарушения на обществения ред, включително 339 в Москва, информира "Комерсант", като се позовава на специализирания сайт ОВД-Инфо.

Става дума за активисти на т. нар. Партия на свободните хора, събрали се вчера в Москва, Санкт Петербург и други градове на Русия за масови разходки, посочва вестникът. По данни на ТАСС задържаните са подготвяли неразрешена акция; от мнозина са иззети ножове, боксове и травматични оръжия.

Според Полина Немировская, координатор на опозиционното движение "Отворена Русия", полицията разпитва задържаните в рамките на дела за подготовка на атентати и масови безредици.

Лидерът на забраненото екстремистко движение "Артподготовка" Вячеслав Малцев призова по-рано своите привърженици да излязат на 5 ноември на протест срещу властите в центъра на руската столица и прогнозира на този ден "революция".

Миналата седмица Федералната служба за сигурност (ФСС) залови членове на "Артподготовка", обвинени, че планирали палежи на административни сгради в Москва навръх чествания в страната на 4 ноември Ден на народното единство.
Задържаните в Русия над 400 души не правеха нищо, но са заподозрени в опит за сваляне на режима, пише опозиционното онлайн издание "Медуза".

Предвидено бе активистите да оказват съпротива на полицията и да проведат "народен референдум" просто с вдигане на ръце.

Самият Малцев напусна Русия още през юли т. г. след обиски по повод наказателно дело срещу него за призиви към екстремизъм, пише електронният вестник. След като през октомври "Артподготовка" бе забранена, в различни руски градове започнаха да обискират и задържат симпатизанти на Малцев, отбелязва той, споменавайки обвинения в подготовка за размирици и за нападения срещу полицаи.

Малцев заявил за "Медуза", че вчера в Русия били задържани "няколко хиляди души", а в Москва протестирали 5000 негови привърженици. Но руски медии съобщиха едва за няколкостотин демонстранти в столицата.

"Режимът показа своята фашистка същина. И полицията, и ФСС превишиха пълномощията си. Задържаха едва ли не десетгодишни деца", добавил националистът. Според него "хората ще продължат протеста си и няма да си тръгнат, без да постигнат своите цели", но той не уточнил в каква форма ще продължи "революцията".

Освен привърженици на Малев полицията задържа в Москва и случайни минувачи, и участници в четенията, посветени на икономиста-философ Адам Смит, отбелязва "Газета".

Полицията не пуска адвокати при задържаните в центъра на руската столица. Това разказа за радио "Ехото на Москва" правозащитничката Алла Фролова от ОВД-Инфо, информира медията на своя сайт.

Според Фролова в едно от московските полицейски управления "правоохранителите използват сила срещу непълнолетни, извиват им ръцете и ги натикват в различни стаи", добавя радиото.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
2
 
! Отговори
Архангело в Месец преди 6 години
ПО повод 7 ноември за напомним че то него се стигна след като НАгли чужди диверсанти измамиха НИколай Втори почиващ си в Руската империя за около 290 години вкл като прероден от майка човек..Без никаква нужда Николай Втори вкара огромната тънеща вдоволство империя в нагло престъпната Първа Световна Война.Русия въпреки че подкрепи с много милионна армия АНдантата загуби най много от войната. Чак досега не може да се излекува от раните нанесени от Първата световна
26
1
 
2
 
! Отговори
Национал- болшевик преди 6 години
До мазепаЛидер на подобна демонстрация получава 2 - 3 години затвор со кротце и малко кьотек.----------------------------------------------------------------------------------------------------------А трябва да получи девет грама олово право в главата. А може и повече ...и ти трябва да получиш същото.
25
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как им се ще на Краварите да създадат проблеми на РУСИЯ. Какви са тез онлайн издания който пишат простотии "нищо не били правели" - въоръжени с оръжия, ножове... ? кои им е господар? На чии интереси служат? Ако тези екстремисти са в САЩ и нарушават обществения ред ще играят куршуми и то на месо... Знаем ги вече "демократите кравари" как ще се справят.
24
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 20: "Колко партии има в РФ? а НПО?"Колкото отдела има КГБ`то толкова "партии" има в РФаш...!
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Задържаните в Русия над 400 души не правеха нищо, но са заподозрени в опит за сваляне на режима"..............Русофил: Няма доказателства, че не са правели нищо !!!
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че екстремиското движение на Малцев е в Русия. Ако се осмели да прави сцени в Америка- ГУАН.ТАНАМО ще им е малко. Там дори стрелят с истински куршуми и ги наричаме ДЕМОКРАЦИЯ. Кои плаща на онлайн издание Медуза да пише че не правели нищо- свободните хора с ножове, боксове и оръжия по улиците?????
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо нестандартно в чест на икономиста.
20
3
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До мазепаИ коя от над 150 националности живеещи в РФ е тази която потъпква останалите? Държи ги едва ли не в РобствоСпоред фашистите това е направило либералната демокрация излишна те смятат тоталната мобилизация на обществото в тоталитарна еднопартийна държава за задължителна в подготовката за въоръжен конфликт. За да изпълнява ефективно функциите си такава тоталитарна държава трябва да бъде ръководена от силен лидер и военизирано правителствоКолко партии има в РФ? а НПО?
19
1
 
11
 
! Отговори
безцветни опити преди 6 години
т. нар. Партия на свободните хора /по американски предплатен образец/ - от мнозина са иззети ножове, боксове и травматични оръжия.горките как са им стъпкали правата :)
18
3
 
7
 
! Отговори
Руските са безцветни преди 6 години
Руските безцветни революции са показателни - без зелено нямат никакъв размах...
17
5
 
7
 
! Отговори
До Мазепа преди 6 години
Ако към националистическа прибавиш представката анти получаваш наименованието на нашата власт.Антифашистска =антибългарска.
16
10
 
3
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До БобиФашизмът е авторитарна националистическа политическа идеология - много точно си описал Русия, Боби.
15
1
 
12
 
! Отговори
Разхождаш се преди 6 години
Искам с бокс и палка да се поразходя из Народното ни събрание.Полицията не трябва да ме докосва,защото ще ми наруши гражданските права.Ако го стори все пак- това е защото имаме фашистка власт.
14
4
 
6
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До погр ебален агентТам боя не е на улицата, а след като те арестуват. И продължава дълго. Лидер на подобна демонстрация получава 2-3г. затвор ''со малко кютек''.
13
8
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 10"Не ги знам тези какви са, но ме кефи че наричат управлението на Путин фашистко."Уфф писна ми от хора които ползват термини без да знаят какво седи зад тях. Ако ползваш термина Фашист = ВРАГ добре Фашизмът (от италиански: fascismo) е радикална, авторитарна и националистическа политическа идеологияПовлиян от националсиндикализма, фашизмът възниква в Италия по време на Първата световна война като алтернатива на либерализма, марксизма, анархизма и традиционния консерватизъм
12
4
 
17
 
! Отговори
погр ебален агент преди 6 години
Тия да са благодарни, че са арестувани в Русия. Защото руската полиция не бие с палки, включително и жени и деца, не пръска със спрей с лютив пипер, не пуска срещу демонстрантите насъскани кучета, не влачи хората за косите, не хвърля димни бомби, не стреля с гумени куршуми и не ползва водопръскачки. За разлика от мадридската, германската и американската полиция. Последната даже стреля с истински куршуми. Ако протестиращите са афроамериканци!
11
12
 
5
 
! Отговори
До 123 преди 6 години
Много точно си го казал. В Русия е като в България през 90- те. Само че при тях няма надежда да се променят нещата. Най-вероятно след ерата " Путин" на власт ще дойде някой брутален генерал който ще предизвика гражданска война. А с тези природни богатства можеха да са по-напред от Канада...
10
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ги знам тези какви са, но ме кефи че наричат управлението на Путин фашистко. Ето и самите руснаци го казват. Само тукашния *** не може да го проумее.
9
11
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Скоро задържаните в Русия ще бъдат около 145 милиона. Само няколко хиляди ще могат да пътуват в страната и чужбина. Не може да има революция в страна, където протестиращите са по-малко от чакащите на опашка за новия айфон.
8
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малцев е руският пучДемон.