Десет задържани във Франция и Швейцария за тероризъм

Повечето от тях са били известни на разузнавателните служби
7 ное 2017 15:54, Елка Василева
2
Десет задържани във Франция и Швейцария за тероризъм
Снимка: архив, Reuters

Десет души бяха задържани днес във Франция и в Швейцария при антитерористична операция.

Девет от арестите бяха извършени в Югоизточна Франция и в района на столицата Париж. Един човек бе задържан в Швейцария. Арестуваните са на възраст между 18 и 65 години.

Повечето от задържаните са били известни на разузнавателните служби.

Арестуваните са участвали в дискусионна група в криптираното приложение за чат Телеграм, често използвано от джихадистите. Участниците в дискусията правели изказвания, които породили безпокойството на властите, твърдят източници, близки до разследването, започнало на 19 юли.

Задържаният в Швейцария е поддържал контакт в социалните мрежи с 13-годишен французин, който е заподозрян, че е планирал джихадистко нападение с нож. Момчето бе задържано в нощта на 21 юни, в навечерието на музикален празник в района на Париж, и оттогава е в ареста.

Арестите днес бяха извършени броени дни след влизането в сила във Франция на нов антитерористичен закон, с който бе отменено извънредното положение, въведено след атентатите от 2015 г.

Швейцарски прокурори казаха, че 10-те души са задържани въз основа на подозрения, че нарушават законите, забраняващи организациите "Ислямска държава" и Ал Кайда, както и други терористични групи, предаде Ройтерс.

Те отбелязаха, че засега няма индикации за планирани нападения в Швейцария.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Да преди 6 години
Десет задържани, а десетки хиляди на свобода !
1
1
 
18
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Заавлиитев Швейцария....и те се напълниха с енверходжи....да ги пита човек що!А за Франция - вече е късно - шебеците са много черни...и са много!Републиката се състезава с Германия - коя държава първа ще въведе шериата , и ще обяви халифат!