Тялото на Ленин - на Червения площад ли му е мястото?

Путин не проявява особен интерес към бъдещето на мавзолея
7 ное 2017 22:31, Елка Василева
99
Тялото на Ленин - на Червения площад ли му е мястото?
Снимка: архив, Reuters

Един ден тялото му все ще намери покой, но това няма да е скоро. Не и докато Ленин продължава да бъде тачен от много руснаци. И докато Путин е президент. Досега никой не е успял да се наложи, включително Православната църква, пише Дойче веле.

Този път дебатът бе подет от двама коренно различни политици - от известната телевизионна водеща и кандидатка за президент Ксения Собчак и от чеченския държавен глава Рамзан Кадиров. Президентът на Чечения смята, че е грешка "на Червения площад, в самото сърце на Русия, да е изложен ковчег с мъртвец в него". Ксения Собчак пък, която е дъщеря на бившия кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, обяви в интервю, че ако спечели президентските избори през март 2018 г., ще се погрижи за това Ленин да бъде погребан.

Този въпрос обаче в момента изобщо не е на дневен ред, подчерта говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Подобна позиция застъпва и Валентина Матвиенко, председател на Горната камара на руския парламент и някогашна губернаторка на Санкт Петербург.

Тя се надява да бъде намерен "безконфликтен" път за решаването на въпроса за погребението на Ленин. По думите ѝ все още имало много хора, за които Ленин имал голямо значение. Тези хора имали правото да настояват за това техните лични убеждения да бъдат уважавани. "Русия не се нуждае от нови конфликти", каза още тя.

Валентина Матвиенко, която минава за един от най-верните привърженици на президента Путин, вярва, че някой ден въпросът дали Ленин трябва да бъде погребан ще бъде зададен на национален референдум. "Това обаче няма да е днес, нито утре", заяви тя пред списание "Аргументи и факти".

Путин и балсамираният Ленин

Шефът на руските комунисти Генадий Зюганов се ядосва на подновената дискусия за балсамирания Ленин. Настояването за това да бъде погребан, според него, е абсурдно. Имало и други държави, които съхранявали телата на своите мъртъвци в мавзолеи. Неотдавна Зюганов се похвали, че Путин го бил уверил, че докато той е президент, Ленин нямало да изчезне от Червения площад.

Самият Путин не проявява особен интерес към бъдещето на мавзолея. В разговор с Дойче Веле неговият отговорник за човешките права Михаил Федотов сравни балсамирания основател на СССР с мумиите от "British Museum" в Лондон. И там се съхранявали телата на фараони и други владетели, без някой да им поставя цветя. Казано накратко: той не виждал защо да се занимава с въпроса за погребението на Ленин.

Култът към Ленин

Решението за балсамирането на водача на революцията и масовия убиец Владимир Илич Ленин е взето от неговия наследник Сталин. Първоначално, от 1924 нататък, тялото му е съхранявано в едно временно дървено помещение. Няколко години по-късно е издигнат мавзолеят - от бетон и гранит. Оттогава насам редица учени се грижат за мъртвеца - или за това, което е останало от него.

Приживе Ленин бе строго против култа към личността. Неговият най-доверен другар по време на т.нар. Октомврийска революция Лев Троцки, както и вдовицата на Ленин Надежда Крупская навремето са били против излагането на тялото му. След края на СССР, при управлението на президента Борис Елцин, бяха предприети множество опити за прекратяване на култа към мъртвеца. Руската православна църква също настоява Ленин да бъде погребан. Само че нито Елцин, нито църквата успяха да се наложат.
 


99
Още от
Напиши коментар Коментари
95
0
 
1
 
! Отговори
Естествено не преди 3 месеца
Мястото му е в екарисажа
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин няма да разреши да го погребат. Май и той се готви за балсамиране.
93
0
 
2
 
! Отговори
Истината е че : преди 3 месеца
В православна Русия се кланят на мумия.В православна Русия се намира и най-голямата джамия в Европа.
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Рано или късно някой руски бакърджиев ще направи необходимото. Може да върне и оригиналният цвят на кремъл.
91
2
 
3
 
! Отговори
Пацu преди 3 месеца
Ще погребът Ленин когато Путин умре, и го изложат в мавзолея
90
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На фотото - стотици зомбирани и заблудени същества, жалко.
89
2
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 3 месеца
Нека Ленин да лежи там, нека в главите на росияните да кръжат червените ескадрони, нека му се кланят. Защото ако в главите на тези 150 млн. влезе немския прагматизъм, и започнат да произвеждат, тогава ще станат наистина страшни за нас. А сега как хубаво се забавляваме с тях.
88
1
 
5
 
! Отговори
любо преди 3 месеца
Иииии :ДОЙЧЕ ВЕЛЕ: отново са тук.
87
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
аз съм против ленин да седи на червения площад. време е русия да бъде принудена да го махне от там!
86
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ленин и делото му ще пребъдат. Да живее СССР!
85
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пропаднала нация.
84
12
 
8
 
! Отговори
ех преди 3 месеца
Ако американците бяха измислили спина по-рано,тоя гей нямаше да го има,и света щеше да е друг!
83
8
 
6
 
! Отговори
коко преди 3 месеца
Относно 86-Защо цъкате минуси,този русо и путинофилизъм ви е лишил от разум.Не е ли истина че само руснаците и диваците от Африка погребват вождовете си на централните площади???И аз съм русофил ,ама не и толкова че да си загубя разсъдъка!
82
12
 
15
 
! Отговори
коко преди 3 месеца
Бил съм на Червения прлощад в Москва.Там освен мумията на Ленин са погребани покрай и в стената на Кремъл много държавници.Човек се чувства потиснат,все едно се намираш на гробище а не на главния площад на велика държава.Подобен обичай да погребват починалите си вождове в центъра на селото имат туземците.
81
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никой не е наясно дали е истинско или восъчна фигура. Ясно е, че е една машина за пари
80
3
 
4
 
! Отговори
Бакърий преди 3 месеца
А какво мисли по този въпрос Великият Драгалъвский Ман Гел и оредялата му айдушка чета
79
4
 
8
 
! Отговори
Дедко преди 3 месеца
Да командироват Бъки Бомбата и много бързо ще реши проблема с музея и мумията на Ленин. Той може да реши и бъдещето на мумиите в Египетските пирамиди .
78
3
 
8
 
! Отговори
:):) преди 3 месеца
ето я статийката за днес която ще пиддържа огъня, фоби и фили...все шарани на кукичка
77
2
 
19
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 3 месеца
"ленин обеща земя на селяните, но беше голем шегаджия и селяните земя не видяха. селяните и те бяха големи шегаджии, и ленин, като му дойде реда, и той не видя земя". руски виц.
76
1
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 3 месеца
ако идеше реч за михаела и за тяло, ок. ама за преводем матриал от яплакалъ с грешки и преразказвания... калкулаторката може и повече, мисла си.