Тялото на Ленин - на Червения площад ли му е мястото?

Путин не проявява особен интерес към бъдещето на мавзолея
7 ное 2017 22:31, Елка Василева
99
Тялото на Ленин - на Червения площад ли му е мястото?
Снимка: архив, Reuters

Един ден тялото му все ще намери покой, но това няма да е скоро. Не и докато Ленин продължава да бъде тачен от много руснаци. И докато Путин е президент. Досега никой не е успял да се наложи, включително Православната църква, пише Дойче веле.

Този път дебатът бе подет от двама коренно различни политици - от известната телевизионна водеща и кандидатка за президент Ксения Собчак и от чеченския държавен глава Рамзан Кадиров. Президентът на Чечения смята, че е грешка "на Червения площад, в самото сърце на Русия, да е изложен ковчег с мъртвец в него". Ксения Собчак пък, която е дъщеря на бившия кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, обяви в интервю, че ако спечели президентските избори през март 2018 г., ще се погрижи за това Ленин да бъде погребан.

Този въпрос обаче в момента изобщо не е на дневен ред, подчерта говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Подобна позиция застъпва и Валентина Матвиенко, председател на Горната камара на руския парламент и някогашна губернаторка на Санкт Петербург.

Тя се надява да бъде намерен "безконфликтен" път за решаването на въпроса за погребението на Ленин. По думите ѝ все още имало много хора, за които Ленин имал голямо значение. Тези хора имали правото да настояват за това техните лични убеждения да бъдат уважавани. "Русия не се нуждае от нови конфликти", каза още тя.

Валентина Матвиенко, която минава за един от най-верните привърженици на президента Путин, вярва, че някой ден въпросът дали Ленин трябва да бъде погребан ще бъде зададен на национален референдум. "Това обаче няма да е днес, нито утре", заяви тя пред списание "Аргументи и факти".

Путин и балсамираният Ленин

Шефът на руските комунисти Генадий Зюганов се ядосва на подновената дискусия за балсамирания Ленин. Настояването за това да бъде погребан, според него, е абсурдно. Имало и други държави, които съхранявали телата на своите мъртъвци в мавзолеи. Неотдавна Зюганов се похвали, че Путин го бил уверил, че докато той е президент, Ленин нямало да изчезне от Червения площад.

Самият Путин не проявява особен интерес към бъдещето на мавзолея. В разговор с Дойче Веле неговият отговорник за човешките права Михаил Федотов сравни балсамирания основател на СССР с мумиите от "British Museum" в Лондон. И там се съхранявали телата на фараони и други владетели, без някой да им поставя цветя. Казано накратко: той не виждал защо да се занимава с въпроса за погребението на Ленин.

Култът към Ленин

Решението за балсамирането на водача на революцията и масовия убиец Владимир Илич Ленин е взето от неговия наследник Сталин. Първоначално, от 1924 нататък, тялото му е съхранявано в едно временно дървено помещение. Няколко години по-късно е издигнат мавзолеят - от бетон и гранит. Оттогава насам редица учени се грижат за мъртвеца - или за това, което е останало от него.

Приживе Ленин бе строго против култа към личността. Неговият най-доверен другар по време на т.нар. Октомврийска революция Лев Троцки, както и вдовицата на Ленин Надежда Крупская навремето са били против излагането на тялото му. След края на СССР, при управлението на президента Борис Елцин, бяха предприети множество опити за прекратяване на култа към мъртвеца. Руската православна църква също настоява Ленин да бъде погребан. Само че нито Елцин, нито църквата успяха да се наложат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
9
 
! Отговори
А бе преди 6 години
До от сидниАав$тралияАко всичко това дето го пишеш е вярно-то няма да имаш време да киснеш по форумите.Виж,за едно ти правя евала-когато започне войната ще си сериозно облагодетелстван-в Австралия и Нова Зеландия радиацията ще е най-ниска!Докато в Северното полукълбо ще е АД!
71
10
 
4
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Освен всичко друго,тоя мавзолей носи и пари,които значително превишават разходите по него!По света е пълно с иначе безполезни сгради(и високопоставени хора),но те носят приход!Какво би била Великобритания без кралската институция?Милиони няма да посетят Лондон,ако я няма!Има и друго измерение-примерно Наполеон не е направил нещо много по-различно от Хитлер,но я се опитайте да го извадите от Пантеона!Путин си знае работата-Ленин не пречи на никой,от който зависи избирането му,а му носи +10-15%!
70
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия има различни политически идеи ,които си имат последователи.Редно е масата от атейсти-комунисти за които Ленин е вожд и идол ,да си го приберат в някоя партиина централа или в дома на Зюганов, и там да му се кланят .Иначе сега мумията е ,още един повод за разделение на руснаците и нищо чудно,ако и се случи терористичен акт,ето Рамзан Кадиров казва,че не й ,е мястото на Червения площад.
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 71 и 62 Вие въобще прочетохте ли статията?В нея се казва ,че РПЦ иска да се погребе тялото,но и тя не може да се наложи. Путин използва мумията за политически дивиденти.
68
13
 
0
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 6 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕРсмешнико, затрупан съм от работа, проектечета си вървят по планирания тайминг, някой от тях са с говърментско участие от Канбера. Минал съм всички проверки за сигурност, за да движа проекти с държавно участие, това е изискване на Канбера. Освен това някой от бизнесите ги прехвърлих на доверени и близки хора, ставам финансово красив с всеки изминал ден, разхождам се сред кристално чисти плажове и се гмуркам в един уникален подводен свят.По3драви панелна мишко
67
0
 
16
 
! Отговори
Х ДО 62-РИ КОМЕНТ преди 6 години
СИНОДЪТ ИМ СИГУРНО Е КАТО НАШИЯ-ПЪЛЕН С ЧЕНГЕТА.ТОГАВА ЗАЩО СЕ ЧУДИТЕ...
66
2
 
13
 
! Отговори
х преди 6 години
НА 8-9 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ НИ ЗАВЕДОХА В МАВЗОЛЕЙ В СОФИЯ-НЯКЪДЕ ОКОЛО 1959 ГОДИНА.ВЛЯЗОХМЕ ВЪТРЕ.ХЛАД,СУМРАК И МУМИЯ!!!ОЩЕ МЕ ПОБИВАТ ТРЪПКИ-ВСЕ ПАК БЯХМЕ ДЕЦА ТОГАВА,А ВИЖТЕ НА КАКЪВ ОБЕКТ НИ ЗАВЕДОХА В СОФИЯ.ОТВРАТ!!!ТРИДЕСЕТИНА ГОДИНИ ПО-КЪСНО В МОСКВА ИСКАХА ДА НИ ВОДЯТ ПАК В ТЕХНИЯ МАВЗОЛЕЙ И ГРУПАТА ОТИДЕ.КАГЕГОРИЧНО ОТКАЗАХ И НЕ ОТИДОХ. НЯМА ДА ЗАБРАВЯ УДИВЛЕНИЕТО НА ГИДА,СИГУРНО ЧЕНГЕ ОТ КГБ-ТО ИМ. В ОНИЯ ГОДИНИ АЛ.ЦАНКОВ БЕШЕ"КРЪВОЛОК". НЕДОУМЯВАХ КАК ТАКА ЩЕ ЛОЧИ КРЪВ...БЯХМЕ ДЕЦА.
65
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом и 100 години по-късно зорошите вият на умряло, значи Владимир Илич си е свършил перфектно работата.
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, мястото му е на червения площад. Във Враца, баце, да изкараме и ниа некой лев от туризъм. ;)
63
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докъде могат да стигнат извращенията болшевишки....да ходиш да се кланяш на труп донесъл толкова страдания и смърт на народа ти! За сетен път се убеждавам, че руснаците са стадо едър рогат *** , и само от плетен камшик , и нагайка разбират!
62
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
стига ни занимавахте с тия руски простотии.всеки ден по 5 статии за впутин и рашия,селяния,дивотия,дебилен сайт
61
6
 
12
 
! Отговори
ХРИСТИЯНИН преди 6 години
Да живее християнството! Смърт на ЛЕНИН и неговото наследство!Смърт на тия изчадия жидови! Хасарски! Агенти на Ню Йорк! Руснаците са все още *** народ управляван от тринадесетото племе!
60
7
 
10
 
! Отговори
Баба Ванга преди 6 години
Русия ке се оправи когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея.
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом руското православие разрешава да се кланят на мумии, да лежи.
58
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Православните руснаци намират за съвсем православно да се кланят на трупа на човека който е избил милиони руснаци.
57
2
 
5
 
! Отговори
Starija hush преди 6 години
Toa evreiski diktator e sram za Rusia.Nikakvo pogrebenie da bade izgoren momentalno.
56
4
 
6
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
До от сидниАав$тралияТебе те е яд че в аустрейлиън не ти дават работа понеже си чуждоземец никакъвец и си се принудил да работиш самостоятелно без възможност за забогатяване освен да переш килимите на хората във Newtown и Ashfield нещастEн мишок
55
5
 
3
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 6 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕРНе знаех че на документите за статут му викат "гражданство" в твойте среди. Ахтунг да не се изпуснеш пред миграционите че ще те пратят обратно в "царския дворец" пълен с арабски "шейхове".Който иска да заповяда на Премиер стрийт, 4км от Операта след харбър бридж в дясно, аз съм като Левски тук, ако пИчеля, пИчеля за цял народ. И ставам все повече финасово красив, но съм скромен както Ботевпо3драви мишко
54
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слава на Русия. Слава на Владимир Путин. Преродилият се Ленин.
53
2
 
6
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
До от сидниАав$тралияТочно така! Изпълзях от царския дворец в който живея. Хубавото е че до месеци взимам швейцарско гражданство така че ахтунг да не те срещна ;) Моли се ден и нощ да не те срещна че може да ти е за последно....