Тялото на Ленин - на Червения площад ли му е мястото?

Путин не проявява особен интерес към бъдещето на мавзолея
7 ное 2017 22:31, Елка Василева
99
Тялото на Ленин - на Червения площад ли му е мястото?
Снимка: архив, Reuters

Един ден тялото му все ще намери покой, но това няма да е скоро. Не и докато Ленин продължава да бъде тачен от много руснаци. И докато Путин е президент. Досега никой не е успял да се наложи, включително Православната църква, пише Дойче веле.

Този път дебатът бе подет от двама коренно различни политици - от известната телевизионна водеща и кандидатка за президент Ксения Собчак и от чеченския държавен глава Рамзан Кадиров. Президентът на Чечения смята, че е грешка "на Червения площад, в самото сърце на Русия, да е изложен ковчег с мъртвец в него". Ксения Собчак пък, която е дъщеря на бившия кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, обяви в интервю, че ако спечели президентските избори през март 2018 г., ще се погрижи за това Ленин да бъде погребан.

Този въпрос обаче в момента изобщо не е на дневен ред, подчерта говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Подобна позиция застъпва и Валентина Матвиенко, председател на Горната камара на руския парламент и някогашна губернаторка на Санкт Петербург.

Тя се надява да бъде намерен "безконфликтен" път за решаването на въпроса за погребението на Ленин. По думите ѝ все още имало много хора, за които Ленин имал голямо значение. Тези хора имали правото да настояват за това техните лични убеждения да бъдат уважавани. "Русия не се нуждае от нови конфликти", каза още тя.

Валентина Матвиенко, която минава за един от най-верните привърженици на президента Путин, вярва, че някой ден въпросът дали Ленин трябва да бъде погребан ще бъде зададен на национален референдум. "Това обаче няма да е днес, нито утре", заяви тя пред списание "Аргументи и факти".

Путин и балсамираният Ленин

Шефът на руските комунисти Генадий Зюганов се ядосва на подновената дискусия за балсамирания Ленин. Настояването за това да бъде погребан, според него, е абсурдно. Имало и други държави, които съхранявали телата на своите мъртъвци в мавзолеи. Неотдавна Зюганов се похвали, че Путин го бил уверил, че докато той е президент, Ленин нямало да изчезне от Червения площад.

Самият Путин не проявява особен интерес към бъдещето на мавзолея. В разговор с Дойче Веле неговият отговорник за човешките права Михаил Федотов сравни балсамирания основател на СССР с мумиите от "British Museum" в Лондон. И там се съхранявали телата на фараони и други владетели, без някой да им поставя цветя. Казано накратко: той не виждал защо да се занимава с въпроса за погребението на Ленин.

Култът към Ленин

Решението за балсамирането на водача на революцията и масовия убиец Владимир Илич Ленин е взето от неговия наследник Сталин. Първоначално, от 1924 нататък, тялото му е съхранявано в едно временно дървено помещение. Няколко години по-късно е издигнат мавзолеят - от бетон и гранит. Оттогава насам редица учени се грижат за мъртвеца - или за това, което е останало от него.

Приживе Ленин бе строго против култа към личността. Неговият най-доверен другар по време на т.нар. Октомврийска революция Лев Троцки, както и вдовицата на Ленин Надежда Крупская навремето са били против излагането на тялото му. След края на СССР, при управлението на президента Борис Елцин, бяха предприети множество опити за прекратяване на култа към мъртвеца. Руската православна църква също настоява Ленин да бъде погребан. Само че нито Елцин, нито църквата успяха да се наложат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Ленин.Истински герой. Мачка здраво зорошите. Затова и руснаците го обичат.Повече и от самия Путин.
51
6
 
3
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 6 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕРпанелна мишко пак ли изпълзя от килията. И прати поздрави на Кралицата, всеки изминал ден ставам все повече финансово красив
50
11
 
3
 
! Отговори
Кротко преди 6 години
МАвзолея на Георги ДИмитров и неговото свещенно балсамирано тяло ни ВАРДЕХА от НАГЛИ Престъпници на власт.Един да рече да краде и хоп заловен ..Техниката е древна и обезпечаваше благодат за всички до 1989 година.Мощната рубинена звезда държеше огромни територии в мирно охранително положение и подържаше връзка с наши обитаеми региони от Сириус до Алфа кентавр подава София..Сега поят Борисов с наркотици и ограбват народа с десетки милиарди..
49
4
 
9
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
Крайно време е да го махат,вече е вмирисан. Дано скоро сложат там хипофизното джудже че е по-пресен и не мирише и не привлича мухите
48
1
 
9
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Октомврийската революция през 1917г. е последствие от Февруарската революция (преврат) през същата 1917г. на либералната интелигенция и царска бюрукрация в Русия.Начело на така нареченото временно правителство застава Керенски, който за по-малко от половин година довежда Русия до хаос, от който през октомври се възползват Ленин и Троцки, и настъпва 70 годишен болшевишки терор.Така, че не всичко е така еднозначно, когато изводите се тълкуват еднострано, особено когато се изрича полуистината.
47
2
 
5
 
! Отговори
judas priest преди 6 години
абе някъде писах, ама не помня в коя тема, тогава бях по трезвен , но да ви кажа едно. НЕ СЕ КАРАЙТЕ !!!!!!!!!!! Всички сме българи (без ромчета, турчета и вече емигранти). Трябва да се дъжиме заедно, един за друг !!!!! Помнете историята за съчките !!!!!!
46
3
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До ха ха хаМумията я обсъждат дойчовците бе мушморок
45
3
 
3
 
! Отговори
Венецианец преди 6 години
На печалба ли е мавзолеят или на загуба?Ако е, оставете го да се събират копейки.
44
9
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Всичката я втасахме в евроатлантическа Мангалия, аааа пардон България ... само с тялото на Ленин ни остана да решим какво да се прави ...Очевидно на никого вече не прави впечатление, че 30 години след началото на Прехода и 10 години след натикването ни в Европейския съюз, българите са унищожени, а България е на дъното и е ц.иганизирана брутално от Запада.Важното е Ленин да обсъждаме обаче ! :)
43
7
 
6
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Нинова кога ще я слагаме в мавзолей.Червените кхмери да има на кого да се кланят.Днес Иво червения за да угоди на Русия нарече българите ***.Чухте ли ве червени ***.Вашите идоли ви викат ***.хаха
42
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 42 идолопоклонство неОстави това руснаците да си го решават!!Ще го местят ли или не,ще взривяват ли мавзолей като нас или не!!И в този смисъл..........какво го сърби и защо пречи това на Дойче велле?Защото,минаха на един парад там едни окъсани германци и знамената и военните им знамена бяха позорно стъпкани именно пред този мавзолей ли??Ако е затова,бъди сигурен,че този мавзолей ще си седи там още векове!!
41
3
 
7
 
! Отговори
идолопоклонство не преди 6 години
георги димитров го забравихме от мавзолея
40
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абееее,оставете всеки един народ и държава на тази земя на мира,бре!!Както искат така да си живеят!!Мавзолеят там ли му било мястото??ДВ вие ли издържате и поддържате този мавзолей!!Какво общо имате вие с него??Какво ви пречи на вас кой е в него и къде се намира!!Можете да си решавате проблеми в Берлин!!Кой и кое ви дава право да коментирате живот в друга държава,друг манталитет,друг характер,друга история??То,бива,бива,ама смешни сте вече с тези поръчкови статии,бре!!
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Събирачът на рекет от Русия Кадиров оня ден се изяви и като говорител на Путин и подхвърли че тялото на Ленин трябва да бъде погребано и мавзолеят закрит. Последва остра реакция от комуниста Зюганов който нарече Кадиров "дрънкало". Кадиров поиска публично извинение от Зюганов заради нанесената обида. Нещата отиват към още един труп заради славата на Ленин.
38
7
 
4
 
! Отговори
КСЕНОФОБ преди 6 години
Швeдите са ***.
37
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешна държава. Немога да повярвам , какви неща правят тея хора. Как може толкова голяма държава и стара ...Да е пълна с идиотиии. Не знам, кога ще станат хора тея . Тъжно.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не бе, те не се интересуват от Русия
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Андрешко 34 Хмм,"по атракциите ще ги познаете"...Ами нека го съблекат гол,ще стане още по-голяма атракция.
34
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците се кланят не само на мумии,но и на живи божества,за каквото обявиха хипофизното джудже-Путин.Те нямат нищо общо с християнството,още по-малко,с православното такова.
33
11
 
6
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Тялото на Ленин-на Червения площад ли му е мястото? Разбира се,че не е,мястото му е в Мавзолея,където и се намира. Не знам какво им пречи умрелия Ленин,той е една атракция за туристи,а и се печелят пари. Хората на запад от нищото правят атракция и печелят...За църквата съм съгласен,че са против,защото не искат никой да засенчва техния шеф,на който в църквите са поставени също дървени мумии,на които да се кланят простите хора и да снасят пари. Просто бизнес,за който няма икономическа криза.