Век от Октомврийската революция – в Русия тихо и без блясък

Програмата е скромна, Кремъл цели единство на нацията
Обновена: 7 ное 2017 08:56 | 7 ное 2017 08:38,
129
Век от Октомврийската революция – в Русия тихо и без блясък
Снимка: Reuters, архив

Русия ще отбележи днес без блясък сто години от болшевишката Октомврийска революция - голямо политическо "земетресение" на 20-ия век, тъй като Кремъл не иска да прославя смяна на режима със сила, пише агенция Франс прес.

Годишнините на революцията бяха чествани много тържествено през съветската епоха, с голям парад на Червения площад на 7 ноември. Но днес официалната програма е твърде скромна, с изложби и колоквиуми на специалисти.
На Червения площад ще има парад, но под формата на възстановка с униформи от парада през 1941 г. по времето на битката за Москва, в разгара на Втората световна война, отбелязва Франс прес.

Малкото празнични прояви с участието на обществеността трябва да дадат възможност на властите да акцентират върху националното единство и помирение, като избягват щекотливи теми. "Защо да честваме това събитие", подхвърли пред журналисти през октомври говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Комунистическата партия, която е най-голямата опозиционна сила в руския парламент, предвижда митинг пред статуя на Карл Маркс недалеч от Кремъл, но там едва ли ще се съберат повече от 5000 души, посочва АФП. Манифестация, разрешена от властите, насрочи и лявото националистическо движение "Другата Русия" начело с писателя Едуард Лимонов. Двайсетина негови привърженици бяха арестувани вчера от полицията в Санкт Петербург.

Президентът Владимир Путин досега отклоняваше участие в събитията за стогодишнината, включително светлинен 3D-спектакъл през уикенда, прожектиран на фасадата на Зимния дворец в родния му град, Санкт Петербург. Путин участва в откриването на нова черква в Москва, което нарече дълбоко символично, тъй като след идването на власт на комунистите през 1917 г. клирът е бил унищожен, а вярващите - преследвани, посочва АФП.

За Кремъл тържествата за годишнината на революцията трябва да помогнат да се извлекат поуки от миналото. За Франс прес е ясно какви трябва да са тези поуки: да не се допускат никакви опити за оспорване на властта от улицата, особено преди президентските избори през март догодина, на които никой не се съмнява, че Путин ще се кандидатира за четвърти мандат.

Най-малката форма на протест веднага бива заклеймявана от властта, която вижда в подобни социални или политически изяви намеса на "антипатриотични" или свързани с чужбина сили, отбелязва АФП.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
7
 
! Отговори
До 17 Анонимен преди 6 години
Споко! Не са евреи хазари юдеи са. Тоест не са семити.
14
18
 
9
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
ВОСР продължава да озърява човешката история и е основополагащ избор на човешкия род за по добър живот.
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Празнуват гаврата на оная сигилитична кратуна, която унищожи руската империя с пари от Германия.
12
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днешните български русофили, както и нацистите, са крайни антисемити. Известно ли им е обаче, че 80 % от сподвижниците на Улянов са евреи?
11
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До THE JOKERВ САЩ нямат никакъв избор там е капитализъм, а както е ивестно при капитализма който плаща той поръчва музиката. Президeнтите на САЩ са диктатори и диктуват на американците къде със кой да воююват и те отиват и воюват като роби.
10
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Велика и несъкрушима - въпреки че отвсякъде я заобиколиха алчни крадци, които протягат ръчички към богаствата й.
9
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очевидно Русия е поне важна държава. Защо? Защото само при споменаването на името и, веднада се оформя някакъв безсмислен спор. А защо е безсмислен? Защото не си гледаме собствената к*чина, а губим време да си натриваме носовете за хора, които даже не знаят че ни има под слънцето.
8
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия руснаци не са добре с главите!
7
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
6
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така наречената "революция" е един майдан, спонсориран от германския банков елит с цел изваждане на Русия от Първата световна война и спиране на бойните действия на източния фронт. Какво толкова празнуват?
5
8
 
16
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
:) не спим бе не спим едни шумкари обраха снощи една мандра и ме събудиха с варварските си крясъци
4
22
 
21
 
! Отговори
THE JOKER преди 6 години
САЩ е велика страна, за разлика от путинова Русия. В САЩ имаш свободна мисъл и избор, а в Русия - НЕ
3
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше един лаф навремето, в началото на демокрацията: За комунизма ни излъгаха, но за капитализма всичко е така, както го говореха.
2
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо трябва да блести, не всичко което блести е злато. Путин си празнува скромно и почтено.Путин е мъдър държавник играе хокей, свира на пиано и знае немски също е джудист. Боко Тиквата играе футбол в некакъв селски отбор.
1
10
 
15
 
! Отговори
не спим преди 6 години
В комунизма вече няма далавера!