Век от Октомврийската революция – в Русия тихо и без блясък

Програмата е скромна, Кремъл цели единство на нацията
Обновена: 7 ное 2017 08:56 | 7 ное 2017 08:38,
129
Век от Октомврийската революция – в Русия тихо и без блясък
Снимка: Reuters, архив

Русия ще отбележи днес без блясък сто години от болшевишката Октомврийска революция - голямо политическо "земетресение" на 20-ия век, тъй като Кремъл не иска да прославя смяна на режима със сила, пише агенция Франс прес.

Годишнините на революцията бяха чествани много тържествено през съветската епоха, с голям парад на Червения площад на 7 ноември. Но днес официалната програма е твърде скромна, с изложби и колоквиуми на специалисти.
На Червения площад ще има парад, но под формата на възстановка с униформи от парада през 1941 г. по времето на битката за Москва, в разгара на Втората световна война, отбелязва Франс прес.

Малкото празнични прояви с участието на обществеността трябва да дадат възможност на властите да акцентират върху националното единство и помирение, като избягват щекотливи теми. "Защо да честваме това събитие", подхвърли пред журналисти през октомври говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Комунистическата партия, която е най-голямата опозиционна сила в руския парламент, предвижда митинг пред статуя на Карл Маркс недалеч от Кремъл, но там едва ли ще се съберат повече от 5000 души, посочва АФП. Манифестация, разрешена от властите, насрочи и лявото националистическо движение "Другата Русия" начело с писателя Едуард Лимонов. Двайсетина негови привърженици бяха арестувани вчера от полицията в Санкт Петербург.

Президентът Владимир Путин досега отклоняваше участие в събитията за стогодишнината, включително светлинен 3D-спектакъл през уикенда, прожектиран на фасадата на Зимния дворец в родния му град, Санкт Петербург. Путин участва в откриването на нова черква в Москва, което нарече дълбоко символично, тъй като след идването на власт на комунистите през 1917 г. клирът е бил унищожен, а вярващите - преследвани, посочва АФП.

За Кремъл тържествата за годишнината на революцията трябва да помогнат да се извлекат поуки от миналото. За Франс прес е ясно какви трябва да са тези поуки: да не се допускат никакви опити за оспорване на властта от улицата, особено преди президентските избори през март догодина, на които никой не се съмнява, че Путин ще се кандидатира за четвърти мандат.

Най-малката форма на протест веднага бива заклеймявана от властта, която вижда в подобни социални или политически изяви намеса на "антипатриотични" или свързани с чужбина сили, отбелязва АФП.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
3
 
! Отговори
до 108 преди 6 години
Е заради такива като тебе стават тия неща. Щото българина си е забил главата в земята, опростял, оскотял, нещатен, беден и грозен е станал. Ей такъв като теб. Не си даваш сметка, но дали ще те има още ден, месец, година или десет е все тая.
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много повече от век дори.... Гледай сега какво плюене ще ни оплюят с *** си глави облъчените "русофилчета" хахаха
93
5
 
3
 
! Отговори
СИФИЛИС преди 6 години
... И цял век геноцид
92
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изобщо, ама изобщо не ме интересува какви идиотщи_ни стават в ***.
91
2
 
6
 
! Отговори
seira преди 6 години
ИЗКОРИСТЯВАЙКИ МАРКСИЗМА ПОД ФОРМАТА НА "УЖ СОЦИАЛИЗЪМ" НА МЕСТНО НИВО И ИЗПОВЯДВАЙКИ ИДЕЯТА, ЧЕ В ПРОЦЕСА СИ НА РАЗВИТИЕ, ЧОВЕЧЕСТВОТО МОЖЕ ДА "ПРЕСКАЧА" ОПРЕДЕЛЕНИ ЕТАПИ, НА ПРАКТИКА ВОСР (С ЦЕНАТА НА МНОГО УСИЛИЯ НА НЕМАЛКО НАРОДИ) ДОБАВИ БЕЗЦЕНЕН ОПИТ В БОРБАТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗА СОБСТВЕНОТО МУ ИЗРАСТВАНЕ.СЪВРЕМИЕТО НА ЦЯЛАТА НИ ПЛАНЕТА БИ БИЛО НЕМИСЛИМО БЕЗ ВОСР, А РАЗПАДА НА КОЛОНИАЛНАТА СИСТЕМА И БОРБАТА СРЕЩУ ФАШИЗМА - НЕВЪЗМОЖНИ!!!ВОСР ПРОМЕНИ МАСОВОТО СЪЗНАНИЕ В СВЕТОВЕН ПЛАН!!!
90
4
 
6
 
! Отговори
seira преди 6 години
ИСКАТЕ ИЛИ НЕ, КАКТО Й ДА СЕ "ДЪРВИТЕ", НО ВОСР Е ЕПОХАЛНО СЪБИТИЕ В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ ОТ ХХ-ТИ ВЕК!НА "СТАРИЯ СВЯТ" ПО НАЙ-БРУТАЛЕН НАЧИН БЕ ПОКАЗАН "ЧЕРВЕН КАРТОН" ОТ МИЛИОНИТЕ, ТЪНЕЩИ В НИЩЕТА И МИЗЕРИЯ - РОБИ НА КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА СИСТЕМА...СЪВСЕМ ДРУГ Е ВЪПРОСЪТ, ЧЕ ИДЕЯТА НА ВОСР ТОТАЛНО БЕШЕ ОПОРОЧЕНА И ОСНОВНИЯ ЛОЗУНГ: "ФАБРИКИТЕ - НА РАБОТНИЦИТЕ, А ЗЕМЯТА - НА СЕЛЯНИТЕ!" НА ПРАКТИКА ИЗОБЩО НЕ СЕ СЪСТОЯ!ТАКА, ПОДМЕНЯЙКИ МАРКСИЗМА, БЕ ОПОРОЧЕНА НАЙ-СВЕТЛАТА ИДЕЯ ЗА СВОБОДА!!!
89
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Запада осигури брониран влак за Ленин до Русия. Сега прави същото в Ирак, Либия, Сирия, Афганистан. Една цветна революция в Русия.
88
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди Октомврийската револщция има буржоазна революция, която детронира и арестува царя. Да празнуват нея.
87
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СССР не е извел човечеството в Космоса.Изведоха го англо-саксите, които помогнаха на СССР да се докопа до немските ракетни разработки. Комунизмът не е довел до нищо добро.
86
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората правят царства, империи, революции, войни, трагедии, анексии, агресии, но въпреки всичко оцеляват и продължават напред, правейки историята на голяма и велика сила.F-16 или Grippen? Вече ни е все тая, за какво ли се хаби и Франс Прес?
85
8
 
8
 
! Отговори
хм! преди 6 години
40 години след "фаталното" събитие СССР изведе човечеството в Космоса.
84
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Путин участва в откриването на нова черква в Москва, което нарече дълбоко символично"КГБ ченгетата са "най-православните" начело с кремълското Гуру !
83
3
 
7
 
! Отговори
СИФИЛИСЪТ НА ЛЕНИН преди 6 години
Предал го е и на младия Клемент Готвалд.
82
5
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 6 години
Аууу, клирът унищожен, а вярващите - преследвани. Ами сега наште православни-комунисто-националисто-саветофили що ше рекат?
81
2
 
7
 
! Отговори
СИФИЛИСЪТ НА ЛЕНИН преди 6 години
Предполага се, че се е заразил от разврата, в който е живял на младини в Западна Европа. Той е бил пословично похотлив.Ако е бил вроден надали е щял да живее толкова дълго.
80
4
 
7
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Доколкото си спомням .... сифилиса на Ленин е вроден...наследен от майка му " безглав "Но така или иначе - комунистически у род!
79
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствените човешки същества, към които Улянов-Ленин е бил благоразположен са жриците на платената любов в Швейцария. Те му се отплатиха с една превъзходна спирохета, която му разяде мозъка и го дебилизира.
78
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещастници! Празнуват преврата на един татарин с венерическо заболяване, който ги обрече на 100 години глад, мизерия и геноцид. Щом им харесва, явно си го заслужават.
77
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РФ, Русия, Съветски съюз, това са империи. Руснаците са само един народ от стотиците които са в състава на тези империи, а пък си присвояват всичко
76
10
 
9
 
! Отговори
Румен преди 6 години
един век само убийства,страдание и мизерия за руския народ...милиони жертви..кухи лозунги и дрънкане на оръжие...а,можеше да не е така ...Русия можеше да е икономика номер едно в света...но на Сащ не им стигна куража за още две бомби там ,след Япония...или имат интереса от външния враг,виновен за всичко в Сащ!