Каталунските сепаратистки партии без единна листа за вота

Възможно е все пак споразумение след изборите
8 ное 2017 08:18, Елка Василева
3
Каталунските сепаратистки партии без единна листа за вота
Снимка: архив, Reuters

Каталунските отцепнически партии не можаха да се споразумеят за единна листа за участие в регионалните избори през декември, предаде Ройтерс.

Каталунските политически партии имаха срок до полунощ да регистрират коалиции пред вота на 21 декември, но двете главни сили, които сформираха алианс, за да управляват областта пред последните две години, не успяха да постигнат навреме съгласие за нов пакт.

Макар че все пак биха могли да стигнат до споразумение след изборите, политическите анализатори смятат, че липсата на споразумение за обща предизборна кампания може да доведе до битка за лидерство начело на движението за независимост, тъй като десноцентристката консервативна Демократическа партия на Каталуния (PdeCat) на уволнения премиер Карлес Пучдемон се очаква да бъде изпреварена от Републиканската левица на Каталуния (ERC) на бившия вицепремиер Ориол Жункерас, посочва Ройтерс.

Още по темата

Изследване на общественото мнение, публикувано в неделя от в. "Вангуардия", прогнозира 45-46 места в 135-членния регионален парламент за Жункерас и 14-15 места за Пучдемон.

За да достигнат прага от 68-места за мнозинство, те ще трябва да съставят парламентарен алианс с антикапиталистическата крайнолява "Кандидатура за народно единство" (CUP). Пучдемон призоваваше за единен фронт на трите сили, но снощи Републиканската левица отхвърли тази възможност, като говорителят й Серхи Сабрия заяви в комюнике, че "предвид невъзможността да се сформира реално единна листа, ще трябва да се търси координация на базата на различни кандидатури".

През 2015 г. коалицията "Заедно за "да" успя да обедини двете основни формации, застъпващи се за независимост - партиите на Пучдемон и Жункерас. Кандидатурата за народно единство участваше самостоятелно, припомня Франс прес. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно ако един ден направят независима държава ,ще си направят демократична конституция не такава като на Испания, която ще позволи на всеки да си отделя парче от земята на Каталуня, така че за всички партии ще има по парче земя независими от държавата Каталуня.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не им е приоритет независимостта, приоритета е насочен към баницата.Ако заради независимост трябва да се откажат от баницата ,няма начин да стане.Защото те искат независимост само ако това им гарантира по голямо парче от баницата.И не е за идеята независимост , а е за идеята голямо парче.Особености на каталунците,което между другото ги прави много мобилни икономически.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още няма страна обаче всеки си дърпа баница. Човешката глупост няма граници.