Велика ли е октомврийската революция за руснака днес?

Валери Тодоров пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 8 ное 2017 16:39 | 8 ное 2017 16:30, Екип на Bloomberg
35
Велика ли е октомврийската революция за руснака днес?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Русия приема със смесени чувства 100-годишнината от Октомврийската революция. Руското общество е дълбоко разделено по въпросите, обграждащи това събитие.

Това коментира в ефира Bloomberg TV Bulgaria журналистът-международник и бивш кореспондент на Националната телевизия в Москва Валери Тодоров.

По думите на събеседника в студиото особено активен е спорът относно съдбата на Мавзолея на Ленин, за това дали бившият съветски вожд трябва да бъде погребан.

„Въпросите са много. Въпреки това, толкова време след събитията, много от тези въпроси все още не са възникнали, защото недокрай е оценен мащабът на трусовете, които предизвика Велика октомврийска социалистическа революция“, отбеляза той.

В разговора бе направен пространен анализ, от гледна точка на историографията и геополитиката, на случилите се преди 100 години събития, променили изоснови посоката на развитие на съвременния свят.  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
преврат спонсориран от Германия.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** и другия г.упак, който смята, че е прав.Значи поради немърливост и късмет руснаците победиха Хитлер? Хитлер и той е считал, че по същите причини руснаците са победили Наполеон, а британците пък са мислели, че с голям късмет руснаците са победили османлиите...Този рефрен се повтаря вече векове. Бития пес лиже рани 20-30 години и се надъхва, че случайно е бит. Понеже е и ***, вземе, че си повярва и хайде пак към Русия. А там земя много, по 2.5кв.м. за всеки.
29
0
 
0
 
! Отговори
alkohol4o преди 6 години
До АнонименМного си *** ...
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Царска Русия губи война срещу Япония, срещу Германската империя. СССР печели гражданска война срещу цяла Европа, война срещу Финландия, срещу Япония, Германия.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една буржоазна революцийка им стигаше. Да ги мачкат с 12 часов работен ден. Руските хитреци искали 8-часов работен ден. Ето, нашите работонаематели как не дават клас "Заслужено време" и искат отмяна на минималната заплата, защото им пречела да се развиват като бавноразвиващи.
26
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** е прав !Руснаците изкараха голям късмет поради собствената си некадърност ,климатичните условия и огромната помощ на съюзниците ! Руснаците ако имаха нормални пътища войната нямаше да продължи дълго ,германците щяха да стигнат до Москва още в средата на октомври 1941 г. ,та дори и съюзниците нямаше да могат да реагират на време и да помогнат !
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха! Немските танкове се хлъзгали и затъвали по руските пътища??Ми те танковете се правят да вървят по всякаква пресечена местност. Щом едни разкаляни пътища им пречат какво остава да тръгнат през полето.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно от най-опасните неща е била собствената им немска немарливост. Смазката на танковете им замръзвала при повече от минус 20 градуса. Това се разбира чак през зимата на 42-ра година и се налага да я сменят с нова.
23
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ *** НЕ ЗНАМ КОЛКО Е БИЛА ВЕЛИКА ОКТОМВРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ ,НО ЗА ЕДИН МАЛКО ПО-КЪСЕН ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ ПРЕЗ ВТОРАТА СВ. ВОЙНА РУСНАЦИТЕ СЕ СПАСИХА ОТ ХИТЛЕР ПОРАДИ СОБСТВЕНАТА СИ РУСКА НЕМЪРЛИВОСТ И НЕКАДЪРНОСТ ! ОТ НЕКАДЪРНОСТ РУСНАЦИТЕ НЕ БЯХА СТРОИЛИ ХУБАВИ ПЪТИЩА ,А ТОВА ПОПРЕЧИ НА ХИТЛЕР ДА СЕ ПРИДВИЖИ ДО МОСКВА ! СЛЕД СЕПТЕМВРИ КАТО ЗАПОЧНАХА ДЪЖДОВЕТЕ НАВСЯКЪДЕ СТАНА КАЛ И ПОМИЯ ,НЕМСКИТЕ МАШИНИ ЕДВА ПРЕМИНАВАХА ПО 5 КМ. НА ДЕН , БУКСУВАХА ,ЗАТЪВАХА ,ЗАКЪСВАХА
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да се нарича, да. Само че, защо тези, които преди го наричаха по един начин, сега го наричат по друг?
21
1
 
8
 
! Отговори
Историк преди 6 години
За спорещите, преврат, или революция.Преврат е насилствена смяна на легитимната власт, без това обаче да донесе радикални промени в обществения ред.Революцията е преврат плюс кардинална промяна в обществения ред.Затова имаме Френска буржоазна революция, сменила феодалната обществена система с капиталистическа, имаме и ВОСР, сменила монархията в Русия със социализъм.Всяка революция минава през реки от кръв, включително Френската и Руската.Но днешните социалните придобивки са следствие от рев
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно събитие в историята може да се нарича по всевъзможни начини, за соц.историка е ВОСР, а за немския историк това е началото на поражението на Русия в ПСВ, което води до загубата на повече от 1 млн.кв.км след Брест-Литовският мирен договор от 3 март 1918
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та както казах и цитирах по-долу, превратът преди вече стана "революция" и "народно въстание".
18
3
 
4
 
! Отговори
Васо преди 6 години
До Анонимен 1:Дала революцията права на жените да гласуват, ама не им даде това дето и мъжете го чакахме. Да станат общи.
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Илич като един малък човек с малък болнав мозък е повел една мъничка тълпа която е гърмяла сватбарски"Аха. И как е взел властта тогава с тая малка сватбарски гърмяща срещу царската армия тълпа?
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Илич като един малък човек с малък болнав мозък е повел една мъничка тълпа която е гърмяла сватбарски
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Френската революция от 1789 е една обикновенна революция, а великата октомврийска революция е една велика революция и туй то
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както преди обвиняваха руснаците, че забранили църквата, а сега наскоро западните държави гласуваха декларация против Православната църква.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Годишнината е щекотлив въпрос и за президента Владимир Путин. Той се отнася критично към лидера на революцията Владимир Ленин, но не може да осъди открито събитието, родило Съветския съюз и пред което все още се прекланят много от неговите поддръжници. Путин, който е ветеран от КГБ, обаче презира всякакви народни въстания и със сигурност не би възхвалил революцията, унищожила Руската империя." Днес.бг - от вчера.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може и Нашънъл Джиографик да беше. Революция си го наричат отвсякъде. Доскоро само преврат беше. Ама явно новата доктрина изисква смяна на терминологията (и не само на нея) . ;)