Казахстан зарязва кирилицата, прави завой на запад

Въвежда се азбука, която ще е съвместима с английския
9 ное 2017 22:38, Елка Василева
210
Казахстан зарязва кирилицата, прави завой на запад
Снимка: Reuters

Казахстан се отказва от въведената по съветско време кирилица като официална азбука за своя тюркски национален език, предприемайки опит за глобализация под егидата на държавата, който със сигурност ще намали руското влияние в средноазиатската страна, пише ДПА.

"Не би следвало Русия да диктува на своите някогашни колониални субекти от времената на Руската империя (и бившите съюзни републики в състава на СССР) как да говорят или каква азбука да използват за националния си език", каза преподавателят по тюркология в престижния университет "Назарбаев" в Астана Ули Шамилоглу.

Университетът, който вече почти три десетилетия носи името на лидера на бившата съветска република Нурсултан Назарбаев, е основан през 2010 г. и в него се преподава основно на английски.

Замяната използваната в Казахстан на официално равнище азбука с такава, която да е съвместима с английския, представлява пример за завоя на страната към Запад при оформянето на своята идентичност.

"Кирилицата и руският език създадоха трудности за казахския да се утвърди като силен официален език. Това е проблем за бъдещето на Казахстан като национална държава", каза Шамилоглу в коментар по имейла.

Сходни промени е имало и в няколко други тюркоезични страни. През 20-те години на миналия век век Турция преминава от арабската писменост към латиницата.

По онова време Турция "до голяма степен изостава от съвременния свят по отношение на развитието си във всички аспекти на живота", каза Севги Йозел от Турската езикова асоциация.

"Преходът към латиницата проправя пътя за Турция да се приобщи към останалата част от света културно, социално и икономически, а също и в технологичен аспект", заяви тя също по имейла.

Съветският съюз, "безпокоейки се, че латиницата ще обедини тюркските народи, налага кирилицата на тюркоезичното население под своя власт", заяви Гюлден Сагол Юксекая, експерт по тюркски езици в Мармарския университет в Турция.

Казахите закъсняват с преминаването към латиницата в сравнение с останалите тюркски народи от постсъветското пространство като Азербайджан, Туркменистан и Узбекистан, посочи тя.

След разпадането на Съветския съюз Казахстан поддържа тесни отношения със съседна Русия, с която имат обща почти 7000-километрова граница.

Руснаците са най-голямото етническо малцинство в Казахстан, а руският наред с казахския има статут на официален език, закрепен от конституцията. "Тук руският език все още има силни позиции и затова ще продължи да се преподава в училищата и занапред", заяви Шамилоглу.

Миналата седмица руският посланик в Казахстан Михаил Бочарников заяви, че Русия уважава суверенното право на Казахстан да смени азбуката си, при условие че руският език запази официалния си статут.

В изявление, цитирано от казахстанските държавни медии, той посочи още, че в Казахстан продължава да има силно търсене на преподаватели по руски език и затова Русия е готова да окаже съдействие.

Новата казахска азбука, утвърдена с указ на Назарбаев от миналия месец, предизвика известни спорове от естетическа гледна точка. Всички нейни букви могат спокойно да бъдат изписани на англоезична клавиатура, само че изписаното може да се окаже трудно за прочитане.

Някои от писмените символи са с апостроф, за да предават мекост. Например буквата "s", когато е с апостроф (s'), трябва да се прочете като "ш". "С" (латиница) с апостроф трябва да се прочете като "ч".

Опасенията са, че думи с поредица от подобни букви с апостроф може да изглеждат тромаво. Държавата създаде специална комисия, която да направи оценка на азбуката, преди тя постепенно да бъде въведена във всички официални сфери до 2025 г.

Естетиката обаче изглежда не е главната причина за избора на латиницата. Смяната на азбуката от Казахстан е "символно действие", заяви Максим Кронгауз, професор по езикознание и преподавател в руското Висше училище по икономика.

Промяната, "символизираща уеднаквяване с глобалната латинска азбука, на първо място е от културен характер", каза той, "но вследствие на това и от политически".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
7
 
! Отговори
да преди 6 години
Много добре. Казаците не са руснаци, че да им ползват кирилицата. Тия държави в Азия са под контрола на Русия още от времето на СССР.
128
4
 
14
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Кирилицата е уникално българско творение и няма нищо общо с комунизма, нито с Русия на Путин днес.Тези, които искат да я сменим с латинска азбука са национални предатели, които съзнателно или не, работят за чужди интереси.Заслужават да бъдат изгонени от България завинаги, да им се отнеме БГ-гражданство, но преди това да им се насинят задниците от бой.
127
0
 
10
 
! Отговори
Бож. преди 6 години
Сега Казахстан ще прави азбука по типично турски образец а от Кирилицата се отказва,понеже съвецките "хора" му я бяха натрапили със сила. Очакваме и Македония да се откаже: Кирилицата е Българска а азбуката на Филип и Александър е типично гръцка!
126
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На път съм дъ се съглася с Иво Христов. Наистина не зная колко точно процента са деби.лите в България, но четейки някои коментари разбирам, че никак не са малко.
125
4
 
11
 
! Отговори
пък, преди 6 години
То английският и другите езици които ползват латиницата са си абсолютни шльокавици.Пишеш едно,четеш друго."Честито" им на казахстанците-нека се обезличават.Стават зрънце ориз в чорболяка от латиница.
124
0
 
8
 
! Отговори
бомел преди 6 години
Ами вижте само какви глупости се пишат под мене :"настъплението на английския","операционна -с-***","програмисти"..Русия не може да обучи,сигурно е така според чифа и нямат и хак спец.Тръмп е луд да -вече е сигурно!Искам Чифи да ми напишеш на немски(ш) и (щ) с колко букви се пишат-латински с апострофи ако щеш.А за това дали Казахстан ще търси нещо друго ,може да съдите кой Президент беше на парада на 9-ти май 2017г.в Москва.
123
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименпапството води тази битка от времето на Борис Първи, но вместо латинци - неква мишмаш имитиция на римляни шльока из планетата
122
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова *** и примитивен, че чувайки непозната дума англоезичните често питат как се пише! В българския е невъзможно да сгрешиш дори измислен брътвеж, всичко е ясно откъм звук и буква! Аз също нямам нищо против английския. Само внимавайте да не заприличате на сърбите или макетата които пишат наляво и надясно дори в официални документи, текстове по телевизийте си на шльокавица , на кирилица или както им хрумне. Да умреш от смях...
121
2
 
9
 
! Отговори
140-II преди 6 години
...деца-аутистчета. За голямо учудване, първо проговаряли на английски, а после - набългарски. За мен няма учудване - английският, език без родове, падежи, склонения и т.н.затруднения, се говори много по-лесно, от другите европейски езици. От всички европейски езици! Поне го говорете добре, галfони полуучени! Защото са смешни повечето, които твърдят, че знаят английски. То американците не го знаят!Накрая - тук се начетох на опуси на абсолютни родоотстъпници и предатели! Трябва да се изчистим!
120
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 84"..английският е основният говорим език на Планетата"Хубаво де, да го говорим при нужда, да четем! Това не означава, че ще го приемем наместо нашия! Какво значи "английският е лингва франка."? Ами едно - че е изместил френския от първото място по употребление! Което пък значи, че някой дев може да стане така, че мандаринът да стане лингва англеза". Има логика!Сега кротко обяснявам, защо има този успех. Защото е ***, изумително ***, примитивен! Моя близко се занимава с деца
119
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 88Прав си, затова от 80-те % ти сложиха толкова минуси. Прабългарите се от тюркската народностна група, от която после са излезли и турците. Тюркските езици удивително сеприличат. Има едни таблици на Сводеш (намираеми са!), където се сравнява ограничен брой коренни думи в разните езици по групи. Разгледайте го! Много интересно е! Вижте големите разлики в келтските езици, в германските и значителната хомогенност в славянските и тюркските. Важно: четивото е за 20-те %!
118
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Източникът на информация е ДПА! Шайсетата не знаят знаменитата реч на великия българин Георги Димитров пред съда в Лайпциг, че "когато немските крале са говорели на немски само с конете си, в България е имало писменост..." ( съжалявам, че не мога коректно да я цитирам, забравил съм я!). Латиницата е разпространена от римляните, но е също преработена елинска писменост. Колкото до "културните хора" и английския език, напушва ме смях - американците ли са еталонът за култура? Учете китайски! Иде!
117
0
 
14
 
! Отговори
До 135 преди 6 години
Ей такива като теб са от 80% процента за които говори Иво Христов. Не мога да повярвам че има такива плитки хора. Ти си пример за това. Отричането на нещо такова, е проституиране на най истинското в един народ. Аз знам че вече изпростяхте изключително много и че вече сте съгласни и душите си да продадете, но си давам сметка че не става въпрос за отделни случай. Вече е масово. България никога не е била в такава социална катастрофа и с такова изпростяващо с гигантски стъпки население
116
5
 
5
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Кирилицата е НАША българска (създадена от Климент Охридски) и *** трябва да ни плащат годишен данък, за да я ползват.А пък английският език така или иначе се е наложил като световен и всеки уважаващ себе си човек е длъжен да го знае.
115
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само русофилистичните рубладжии възприемат кирилицата като нормална азбука. Аз искам за себе си и децата си азбуката на прогресивното човечество към което принадлежим и ние. Не ща азбуката на ***..
114
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е и ние да изхвърлим тази комунистическа азбука. Чрез нея сме троянски кон на раша в ЕС. И ние най-писле да пишем на латинец, на която пишат всички цивилизовани държави по света.
113
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква идея дадоха на тукашните продажници и подмазвачи на Брюксел. Ние вече цялата си идентичност продадохме. Отрекохме историята или просто я променихме. Даже и на киселото мляко чак се посегна. Очаквам и розовата долина скоро да не изпълнява някое изискване на Брюксел и да я изкоренят. А пък това за махане на кирилицата е направо идея. На много хора ще се хареса. Очаквайте предложение в парламента. Тогава ББ може да си спечели още едно потупване на Юнкер по рамото за послушно поведение
112
1
 
6
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Назарбаев е типичен средноазиатски диктатор. Завоят да не се окаже към въвеждане на законите на шериата?
111
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние след десетина години ще учим китайски.
110
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой от Вас негодници не знае къде е заровено кучето..Руския вече не език на науката, за да можеш да се обучаваш трябва да знаеш английски.