Казахстан зарязва кирилицата, прави завой на запад

Въвежда се азбука, която ще е съвместима с английския
9 ное 2017 22:38, Елка Василева
210
Казахстан зарязва кирилицата, прави завой на запад
Снимка: Reuters

Казахстан се отказва от въведената по съветско време кирилица като официална азбука за своя тюркски национален език, предприемайки опит за глобализация под егидата на държавата, който със сигурност ще намали руското влияние в средноазиатската страна, пише ДПА.

"Не би следвало Русия да диктува на своите някогашни колониални субекти от времената на Руската империя (и бившите съюзни републики в състава на СССР) как да говорят или каква азбука да използват за националния си език", каза преподавателят по тюркология в престижния университет "Назарбаев" в Астана Ули Шамилоглу.

Университетът, който вече почти три десетилетия носи името на лидера на бившата съветска република Нурсултан Назарбаев, е основан през 2010 г. и в него се преподава основно на английски.

Замяната използваната в Казахстан на официално равнище азбука с такава, която да е съвместима с английския, представлява пример за завоя на страната към Запад при оформянето на своята идентичност.

"Кирилицата и руският език създадоха трудности за казахския да се утвърди като силен официален език. Това е проблем за бъдещето на Казахстан като национална държава", каза Шамилоглу в коментар по имейла.

Сходни промени е имало и в няколко други тюркоезични страни. През 20-те години на миналия век век Турция преминава от арабската писменост към латиницата.

По онова време Турция "до голяма степен изостава от съвременния свят по отношение на развитието си във всички аспекти на живота", каза Севги Йозел от Турската езикова асоциация.

"Преходът към латиницата проправя пътя за Турция да се приобщи към останалата част от света културно, социално и икономически, а също и в технологичен аспект", заяви тя също по имейла.

Съветският съюз, "безпокоейки се, че латиницата ще обедини тюркските народи, налага кирилицата на тюркоезичното население под своя власт", заяви Гюлден Сагол Юксекая, експерт по тюркски езици в Мармарския университет в Турция.

Казахите закъсняват с преминаването към латиницата в сравнение с останалите тюркски народи от постсъветското пространство като Азербайджан, Туркменистан и Узбекистан, посочи тя.

След разпадането на Съветския съюз Казахстан поддържа тесни отношения със съседна Русия, с която имат обща почти 7000-километрова граница.

Руснаците са най-голямото етническо малцинство в Казахстан, а руският наред с казахския има статут на официален език, закрепен от конституцията. "Тук руският език все още има силни позиции и затова ще продължи да се преподава в училищата и занапред", заяви Шамилоглу.

Миналата седмица руският посланик в Казахстан Михаил Бочарников заяви, че Русия уважава суверенното право на Казахстан да смени азбуката си, при условие че руският език запази официалния си статут.

В изявление, цитирано от казахстанските държавни медии, той посочи още, че в Казахстан продължава да има силно търсене на преподаватели по руски език и затова Русия е готова да окаже съдействие.

Новата казахска азбука, утвърдена с указ на Назарбаев от миналия месец, предизвика известни спорове от естетическа гледна точка. Всички нейни букви могат спокойно да бъдат изписани на англоезична клавиатура, само че изписаното може да се окаже трудно за прочитане.

Някои от писмените символи са с апостроф, за да предават мекост. Например буквата "s", когато е с апостроф (s'), трябва да се прочете като "ш". "С" (латиница) с апостроф трябва да се прочете като "ч".

Опасенията са, че думи с поредица от подобни букви с апостроф може да изглеждат тромаво. Държавата създаде специална комисия, която да направи оценка на азбуката, преди тя постепенно да бъде въведена във всички официални сфери до 2025 г.

Естетиката обаче изглежда не е главната причина за избора на латиницата. Смяната на азбуката от Казахстан е "символно действие", заяви Максим Кронгауз, професор по езикознание и преподавател в руското Висше училище по икономика.

Промяната, "символизираща уеднаквяване с глобалната латинска азбука, на първо място е от културен характер", каза той, "но вследствие на това и от политически".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че българите,които са създали Кирилицата да не са от Марс?И те са от Европа.Тя и Латиницата е направена по Балкански елински образец.И двете азбуки идват от Балканите, какъв запад ви е в заглавието и в главата?
68
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставете Казахстан. Пита се: коя е Eлкa Bacилева, и след като е посочена за авторка на тази статия, защо няма никаква информация за тази персона. Вижда се само една малка снимчица, и името Eлкa Bacилева до нея. И това в цялото интернет пространство. С това се изчерпва всичко за този журналист, както снимката се мъчи да ни убеди, че е и с богат опит.
67
3
 
11
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Те пък на една кирилица пишеха.Нищо не се разбираше.Същото ще е и с латиницата.
66
13
 
13
 
! Отговори
lol до ха--ха-ха преди 6 години
***, каква българска азбука, като официалното становище на москва е, че кирилицата е дошла от македонско и не я считат за българска? онзи ден се оказа и че по време на Борис съветската армия е спасила евреите ни? по-продажен си и от лека жена на околовръстното...
65
7
 
19
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Буквите не приобщават към Европа, тогава турция да е европейска страна. Трябва с азбуката да се създава гениална литература, - науката може и да се бута с китайски йероглифи. Ако Русия мине на латиница, значи Пушкин и още сто имена да се профанизират, а това руснаците не го искат. Казахстан с какви букви пише е напълно без значение, те служат само за вестници и пътни знаци. Племената по южните граници на Русия са толкова далече от Шекспир, колкото и от примерно Йордан Йовков.
64
2
 
18
 
! Отговори
ATILA VOISE преди 6 години
До ФутурологКато цяло си прав. Само, че руснаците пишат на българската писменост и азбука. Няма как да се различават, писменността е една! За козметични промени няма да говорим.
63
8
 
14
 
! Отговори
ATILA VOISE преди 6 години
Тук има много поклонници на Боко Тиквата, краварите и месопотамците от Анадола. Хубавото от цялата работа е, че да ги гъбаркаме е много гот. Има ли краварииии...?)
62
12
 
20
 
! Отговори
ATILA VOISE преди 6 години
В момента само Русия е пазител и носител на консервативните християнско-европейски ценности. Русофобите се опитват да ви убедят, че месопотамците от Анадола са ви приятели, както и че г.ей парадите са "богоугодно дело". Не им вярвайте, деца! Питайте родителите си. Краварите искат да ви внушат, че не сте българи и православни, както и да не пишете на кирилица. Това се прави чрез фондовете на "Америка за България". И помнете! Краварите винят отдалеч!
61
7
 
13
 
! Отговори
ATILA VOISE преди 6 години
До 82Нещо обиди ли се бе, джанъм? Или пак си прекалил с "Пещерата прави свободата"? И не че нещо, ама "руско робство" в България никога е нямало. Интересно защо вярваш на глупостите на Давутоглу и "Стратегическа дълбочина", ако си българин.А и сам си противоречиш, защото на тюркишите им се подигравахме, когато бяхме с Русия. А сега когато такива като теб лижат з.дниците на краварите и повтарят пропагандата на Местан, затъваме все по-надолу. Евроатлантическият път на БГ е път към Анадола.
60
7
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Да попитам господа евроидиотите на какво се радват !?Не премахват руската азбука, а премахват българската кирилица.Това повод за радост ли е за нас българите ?На мястото на нашата кирилица сега казахстанците ще пишат на наглосаксонска маймуница.
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 83 България сега се стремяла ,да води самостоятелна политика!?!?! Няма смисъл ,да продължаваме полемиката.
58
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 82 Не заменяй,комунистическото робство с руско.Руснаците най-много са пострадали от комунизма.В най-дивашките години на СССР там се е разпореждала грузинската шайка на Сталин и Берия.
57
5
 
7
 
! Отговори
ATILA VOISE преди 6 години
До 74Виждам, че си доста запознат с червените краставици и изпъкналите брадавици по тях. Едва ли е случайност. По-скоро си "злоупотребил" с някой краставичок ;)Ако искаш ела и аз да разпоря сви.нктера? Няма да кажа на жена ти Мустафа, обещавам :)
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 72 Вземи се поинтересувай Карелия през 1940 какво е представлявала,пък даже и Финландия.Тезата ми беше,че тези държави/Финландия,Полша,Естония,Литва,Латвия работят,развиват се и не мрънкат ,и не се оправдават,че Русия им пречи за развитието им,Финландия даже не е в НАТО.
55
4
 
17
 
! Отговори
ATILA VOISE преди 6 години
До 67Няма да ги стигнем, защото имаме един друг съсед. 500 години не са малко време. Добре, че беше Русия да ни върне в лоното на европейската цивилизация. По-кофтито е, че русофобите-туркофили се опитват да внушат на неориентираните български младежи, че месопотамците от Анадола са "носителите на цивилизацията", както и това, че да ходиш на г.ей парад е нещо нормално. И всичко това го наричат "евроатлантически ценности". Да живее Халтурата! "Ничего не скажеш", както казват братишките.
54
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 75Явно не си живял по време на руския колониализъм в България щом се опитваш да правиш такива нелепи сравнения.
53
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 61 То държава България няма от септември 1944г.,има територия с такова име.Преди на нея ,се разпореждаха другарите от Москва,сега дамите и господата от Брюксел.
52
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ATILA VOISEДа, но само руски отpепки като тебе сте специалисти по червените краставици с големи изпъкнаоли брадавици по тах.
51
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 67Искаш да кажеш че руското робство няма значение, но си в дълбока заблуда.Калининград преди 80 години беше част от Германия наричана Източна Прусия. Виж сега къде е Калиниград къде е Германия. Карелия преди 1940 беше част от Финландия виж сега къде е Карелия къде е Финландия. Преди 1945 половината Сахалин и Курилските острови бяха част от Япония. Виж сега къде е Япония къде са Курилските острови.
50
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 55 Финландия,Естония,Полша и др. не само ,са съседи на Русия,но са били векове част от Империята,пък я виж сега къде са?Ние никога няма да ги стигнем,защото на нас ,все някой друг ние виновен!