Папата нареди: Край на продажбата на цигари във Ватикана

Мярката е поради опасения за здравето на пушачите
9 ное 2017 21:18, Елка Василева
10
Папата нареди: Край на продажбата на цигари във Ватикана
Папа Франциск. Снимка: архив, Reuters

Папа Франциск е издал заповед за прекратяване на продажбата на цигари на територията на Ватикана от догодина поради опасения за здравето на пушачите. Това съобщи говорителят на Курията Грег Бърк, цитиран от Ройтерс.

Той се позова на статистики на Световната здравна организация, че пушенето убива над седем милиона души годишно, и подчерта, че "Светият престол не може да съдейства на практика, която явно вреди на здравето на хората".

На територията на папската държава цигарите се продават на служители и на пенсионери на цени, значително по-ниски от тези в Италия. Служителите имат право да купуват по пет стека месечно и мнозина италианци молят свои познати, които са на работа във Ватикана, да ги снабдяват с евтини цигари, отбелязва Ройтерс.

Бърк призна, че търговията с цигари носи приходи на Светия престол, но подчерта, че "никоя печалба не може да бъда оправдана с цената на живота на хората". Продажбата на пури във Ватикана ще остане разрешена поне още известно време, защото техният дим не се вдишва, уточни той.

Ватикана е една от малкото държави в света, забранили тютюнопушенето на своя територия. В Бутан, където се смята, че пушенето вреди на кармата на човека, продажбата на тютюневи изделия е забранена още през 2005 г., посочва Ройтерс.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето папата диктувал тенденциите. Днес просто ги следва. И.на тази институция и мина времето.
7
9
 
7
 
! Отговори
Дяволски смях преди 6 години
Тоя е най-големият лицемер, да си взима *** и трансджендърите и да се пръждосва от папския престол, подарен му от Малтийския орден.
6
3
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
А как стои въпросът с презервативите?
5
7
 
30
 
! Отговори
кумова срама? преди 6 години
Господ сигурно се смее гръмогласно на безкрайната кретения на тоя.Призна педофилите и хомосексуалистите,целуна краката на избягалите затворници мюсюлмани дошли да смучат социални помощи и изнасилват европейски християнки и..... забрани цигарите щото бил загрижен за доброто здраве на хората.
4
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2017г. - има ли още някой, който да вярва в църквата, в религиите и други промиващи мозъците секти.
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще забрани педофилията?И от кога църквата се грижи за физическото здраве и дълголетието? Не проповядваше ли, че животът във физическото ни тяло е изпитание, а сега изведнъж папата добродушно реши да удължи изпитанието за своите поданици.
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този реши всичките си моролюбиви проблеми с тази забрана.
1
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как изобщо досега е било допустимо да се продават цигари във Ватикана ? Какъв пример дава тази религиозна институция с това ? Все едно от утре да се спрат продажбите на хашиш пак там ! Добре поне, че сегашния папа е деен в това отношение и се стреми да прави реални стъпки в правилната посока.