Белгийски работници стачкуват, местят дейността в София

Очаква се няколко десетки служители да бъдат съкратени
10 ное 2017 12:00, Елка Василева
30
Белгийски работници стачкуват, местят дейността в София
Снимка: архив, Reuters

Служителите от депо за разпределение на напитките на Кока-Кола в Белгия излизат в стачка заради намеренията дейността им да бъде преместена в София, съобщиха местни медии. Очаква се протестът да обхване всички депа на дружеството в страната.

Предстоящото преместване на дейността се очаква да доведе до съкращаването на няколко десетки белгийски служители. Работниците се опасяват, че този подход се превръща в тенденция с последици за целия трудов пазар.

Най-големият белгийски синдикат подкрепя протеста и уточнява, че в дадения случай са засегнати 72 работни места. Синдикалистите коментират, че дружеството, за което работят, постоянно съкращава разходи при непрестанно увеличение на приходите. По тяхно мнение преследването на максимални печалби се прави на гърба на работниците.

Тази новина идва на фона на репортаж, излъчен по една от четирите най-гледани телевизии в страната, който разказа за съдбата на съкратен белгийски работник с дългогодишен стаж. При закриването на завода за строителна техника на американското дружество Катерпилар край Шарлероа електроинженерът пред пенсия, останал без работа, сподели, че днес живее на улицата без пукнат грош.

Той се оплака, че все още общината в Брюксел не е отключила сградите, където подслонява бездомниците през зимата. Заради това той е принуден да спи под открито небе и среща затруднения дори да ходи до тоалетна, защото в обществените заведения, за да ползваш тоалетната, е необходимо да поръчаш нещо за ядене или пиене, а той няма средства.

Белгийският работник обясни, че често, за да хапне залък, се налага да ходи пеш до парк, където се раздават сандвичи за имигранти, кандидати за убежище. В репортажа бе уточнено, че мъжът е имал право на социална закрила, но е бил обран и е останал без документи и телефон още в първата си нощ на открито. При съкращаването му той пострадал от т. нар. "професионално прегряване" и изпуснал сроковете да поиска помощ от държавата.
 

/БТА/


30
Още по темата: стачкаСофияБелгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми те са квалифицирани за дейността. Да идват тука и да продължават. То затова е ЕС - свободно движение на тинтири-минтири и хора. Наште, как одат нагоре-надолу!
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кака ларо МА какви жилища ма едни срутени панелки ти мноУ Броздъ мъ
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази новина е поредната руска фалшификация.
27
2
 
15
 
! Отговори
Ники преди 1 година
Тук закриха цигарена фабрика и 500 човека останаха без работа и никой не си мръдна пръста. Дори и протестите не бяха отразени от медиите. Срам и позор. Евала на хората, че си отстояват правата.
26
6
 
11
 
! Отговори
кака Лара преди 1 година
Случаят с този инжинер в Белгия който след като е бил съкратен от работа е останал на
улицата без препитание и подслон, за пореден път доказва колко големи щастливци
сме ние българите, след като днес сме между водещите нации в света със 78% от населението ни - които се явяват собственици на жилища у нас !
Домове които са придобити по времето на Тодор Живков, който днес представителите на новото поколение . . . се опитват да го оплюват !?
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тайван, Камбоджа са далече и така - откриха България! Евтини бели роби с дащни и алчни управници.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на мен не ми е ясно! Цял живот работил, вземал хубава белгийска заплата и накрая нито покрив, нито пари! Има нещо спестено в историята. Тоя или е някакъв хазартен тип, или наркоман!
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩЕ ДОЙДАТ ТУК, ЩОТО НАШИТЕ *** ЩЕ РАБОТЯТ ЗА ТРИ ПЪТИ ПО-МАЛКА ЗАПЛАТА.
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ето затова я има България в ЕС и стандарта е нисък, заради големите фирми и евтиния труд, заради продажни политици и смирен народ!
21
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
-Гришо *** Николетата
-Гришо *** с ракетата
-Хейтърите си порят шепата...
20
1
 
2
 
! Отговори
истина е преди 1 година
deredactie.be/cm/vrtnieuws.english/News/1.3087603 истина е
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кока колата е вредна.
18
3
 
20
 
! Отговори
Не вярвайте ! преди 1 година
Поредната фалшива новина!
17
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли от баба си къща? Прошляци.
16
5
 
5
 
! Отговори
Uslu преди 1 година
Lajete.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха
Още спите драги зрители!
Фирмите предпочитат държави с огромни пробойни в закона. Да си разиграват коня, да се подиграват с народа. Какво излиза, че сме евтина ръка от китайците и сме като прословутата карикатура кенев. А този белгийец! БЕЛГИЯ НЕ СЛУЧАЙНО ИМ ВИКАТ ЧЕРВЕНИТЕ ДЯВОЛИ.
14
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще се разправяме с тези белгийски комунисти? Пазарна икономика, капитализъм. Ако не им харесва, да си намерят един Ленин за Велика белгийска социалистическа революция.
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да подадат молби за преместване в България. ЕС им дава това право...
Но... да, ще трябва да бачкат за 300 или хайде най-много 400 евро.
12
2
 
27
 
! Отговори
Капиталист преди 1 година
Е щом от Брюксел ни спират руските енергийни проекти, що пък ние да не им вземем "великия" лимонаден бизнес, а? Нема лошо, обикновенна справедливост.
11
0
 
22
 
! Отговори
mery преди 1 година
До Анонимен
Толерантни са към колегите си и стачкуват, защото нищо не губят! В Белгия когато стачкуват надникът им тече, плащат го банков път синдикатите, и никой не влиза в завода когато кажат че има стачка! В България няма кой да ти плати и дребния частник няма да излезе да стачкува, защото трябва да си изкара парите за данъците и осигуровките!