Белгийски работници стачкуват, местят дейността в София

Очаква се няколко десетки служители да бъдат съкратени
10 ное 2017 12:00, Елка Василева
30
Белгийски работници стачкуват, местят дейността в София
Снимка: архив, Reuters

Служителите от депо за разпределение на напитките на Кока-Кола в Белгия излизат в стачка заради намеренията дейността им да бъде преместена в София, съобщиха местни медии. Очаква се протестът да обхване всички депа на дружеството в страната.

Предстоящото преместване на дейността се очаква да доведе до съкращаването на няколко десетки белгийски служители. Работниците се опасяват, че този подход се превръща в тенденция с последици за целия трудов пазар.

Най-големият белгийски синдикат подкрепя протеста и уточнява, че в дадения случай са засегнати 72 работни места. Синдикалистите коментират, че дружеството, за което работят, постоянно съкращава разходи при непрестанно увеличение на приходите. По тяхно мнение преследването на максимални печалби се прави на гърба на работниците.

Тази новина идва на фона на репортаж, излъчен по една от четирите най-гледани телевизии в страната, който разказа за съдбата на съкратен белгийски работник с дългогодишен стаж. При закриването на завода за строителна техника на американското дружество Катерпилар край Шарлероа електроинженерът пред пенсия, останал без работа, сподели, че днес живее на улицата без пукнат грош.

Той се оплака, че все още общината в Брюксел не е отключила сградите, където подслонява бездомниците през зимата. Заради това той е принуден да спи под открито небе и среща затруднения дори да ходи до тоалетна, защото в обществените заведения, за да ползваш тоалетната, е необходимо да поръчаш нещо за ядене или пиене, а той няма средства.

Белгийският работник обясни, че често, за да хапне залък, се налага да ходи пеш до парк, където се раздават сандвичи за имигранти, кандидати за убежище. В репортажа бе уточнено, че мъжът е имал право на социална закрила, но е бил обран и е останал без документи и телефон още в първата си нощ на открито. При съкращаването му той пострадал от т. нар. "професионално прегряване" и изпуснал сроковете да поиска помощ от държавата.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: стачкаСофиябелгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
28
 
! Отговори
шматка преди 6 години
За там ли се натискате.Пред пенсия останал без работа и жилище.Нали е много хубаво.Какво е правил цял живот че не е струпал две керемиди над главата си.
8
1
 
52
 
! Отговори
Смях преди 6 години
Много тенденционна политика, виждате ли от България само лоши примери за развитите страни. Вече няма нужда да ходим при тях, за да им взимаме работата, а вече и самите работодатели местят производствените си мощности в България. Много сме опасни за трудовия пазар в ЕС :))) И този пример със съкратения белгиец, съкратен и веднага останал на улицата, че той в завода ли е спал? Още първата вечер бил обран на улицата... след толкова години стаж, няма ли 100 евро за хотел? Стига сте ни манипулирали!
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо стачкуват, къде е толерантността с бедните български труженици?!? Расисти!
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да додат у Бугарско за 250 евро на месец. Ще спят под мостове не, ами направо ще избягат с 220 км/ч.
5
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Асенслед някоя друга година ще тръгнат да се изнасят за Украйна или Киргизстан, тогава и вие ще рИвете.
4
8
 
39
 
! Отговори
Защо ? преди 6 години
Защо бягат от демокрацията не бешe ли, че там е хубаво в ЕС ? 3ащо идват в посткомунстическите държави ? Защо и САЩ ходят в Китай където е комунизъм, защо ?Защо Китай е вече първа сила, защо ?
3
12
 
25
 
! Отговори
Асен преди 6 години
Ох, сълзи, горкия работник .Когда яде кифтетата не рева?
2
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как се подведох от заглавието! Реших, че не им харесва в Белгия и идват да работят у нас.
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво като протестират фирмата тъй или иначе се мести нека си протестират.