Французойката Одре Азуле е новият генерален директор на ЮНЕСКО

Тя ще е втората жена след Бокова начело на организацията
Обновена: 10 ное 2017 16:27 | 10 ное 2017 16:07, Елка Василева
9
Французойката Одре Азуле е новият генерален директор на ЮНЕСКО
Одре Азуле. Снимка: БТА

Бившата министърка на културата на Франция Одре Азуле беше утвърдена за генерален директор на ЮНЕСКО от Генералната конференция на организацията, съобщиха Франс прес и ТАСС. Тя е втората жена след Ирина Бокова, която ще оглави Организацията за образование, наука и култура на ООН.

Азуле получи 131 гласа "за" и 19 против. Новият генерален директор ще встъпи официално в длъжност на 13 ноември на церемония в централата на ЮНЕСКО в Париж.

След обявяването на резултатите 45-годишната Азуле благодари за оказаното й доверие и заяви, че е "горда и ентусиазирана от идеята да служи на тази организация". Правомощията на ЮНЕСКО изискват модерно мислене и ние трябва да бъдат на висотата на тези изисквания, заяви тя.

Мисля за всички сред вас, които са наясно с трудностите на тази организация, но знаят и колко незаменима, колко ключова е тя при предизвикателствата за нашия свят и искат да са част от единството и спокойната атмосфера, които ще й дадат възможност да върши най-добре работата си, отбеляза Азуле.

Тя поема ръководството на организация, дестабилизирана от разногласия и финансови затруднения, отбелязва Франс прес. През октомври, на съвещание на Изпълнителния комитет за избиране на ръководител на ЮНЕСКО, САЩ, а после и Израел (които престанаха да изплащат задължителната си вноска заради приемането през 2011 г. на Палестина в организацията), обявиха, че до края на 2018 г. ще напуснат организацията, припомня АФП.

Решението на САЩ да излезе от ЮНЕСКО няма да създаде стратегически проблеми за организацията, заяви на пресконференция след утвърждаването си Азуле, цитирана от ТАСС. "Може да имаме политически, финансови проблеми, но не и стратегически", каза тя, запитана какви може да са последиците от напускането на САЩ. Азуле изрази съжаление за позициите на САЩ и Израел, но подчерта, че организацията възнамерява да работи с гражданското общество в тези страни.

Приоритетите на Азуле в ЮНЕСКО ще включват насърчаване на образованието като ключов инструмент за развитие и равноправие на половете. Новата ръководителка на организацията смята за изключително важна и борбата с екстремизма и насилието, посочва Ройтерс.

За цялата история на ЮНЕСКО представител на Франция е избран за втори път на длъжността генерален директор. Първият французин, оглавил организацията преди повече от 50 години, е професорът по философия Рене Майо.

Одре Азуле е родена на 4 август 1972 г. в Ла Сел-Сен-Клу, недалеч от Париж, в еврейско мароканско семейство. Баща й Андре Азуле е бил съветник на краля на Мароко Хасан Втори, а сега е съветник на неговия син Мохамед Шести.

През 2014 г. Одре Азуле стана съветничка на тогавашния президент Франсоа Оланд по въпросите на културата и комуникациите, а през 2016 - 2017 г. беше министър на културата в социалистическите правителства на Манюел Валс и Бернар Казньов.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: юнескоОдре Азуле
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До св.св.Маркс и ЕнгелсСус бе, ти се съсредоточи в китайските комунистически чинели! Поне в едно нещо бъди спец!
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Zid do zida...mila moia mainolio...Koito e zivial iz Frensko....STE me razbere...P.S. Osobenno koito e UCIL tam...
7
6
 
7
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
Дано да е оправна тая французойка щото нашия кремълски агент такива каши забърка,че ЮНЕСКО дълго има да ближе рани...
6
2
 
6
 
! Отговори
Е преди 6 години
Хубава жена, на българка прилича !
5
5
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
От любов към културата с френска любов за културата с любов. Минeтu минeтu гусжа Азуле.Нашта пръчка Бокова тези тънки въртележки не ги владее. Окраде и банкрутира юнеското като нейните хора навремето мандрите и държавата. Квот видяла тва правила.
4
2
 
8
 
! Отговори
www преди 6 години
Другари, защитата закъснява! Къде сте, много се замогнахте покрай коментарите за паметниците на съветската армия и подценявате Бокова! Бързо!
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е няма вече да се намери такова шумкарско изчадие като нашата.
2
3
 
9
 
! Отговори
www преди 6 години
Въх ми Бокова къде? Изгоре! Че и Партията в опозиция, къде служба? А пенсия викате, ми тва е, неблагодарници!
1
6
 
8
 
! Отговори
Дайте инфо преди 6 години
И тя ли е щерка на бандюга, направила кариера с името на баща си или има по-различна фамилна и лична биография?