Китайците похарчиха милиарди в "Деня на необвързаните"

Празникът е версия на "Св. Валентин" за самотни хора
11 ное 2017 19:40,
5
Китайците похарчиха милиарди в "Деня на необвързаните"
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Потребителите в Пекин похарчиха милиарди долари в "Деня на необвързаните", пазарувайки онлайн всичко - от пелени до диаманти. Така нареченият "Singles Day" е обявен за ден на промоциите. Той се превърна в най-голямото събитие за електронна търговия в света.

Денят на необвързаните започва от идея на китайски студенти през 90-те години да празнуват версия на Свети Валентин, но за хора без романтични партньори.

Най-големият китайски гигант в областта на електронната търговия Alibaba Group заяви, че продажбите на хиляди търговци на дребно на платформите му са надвишили 130 милиарда юана (20 милиарда долара) до късния следобед днес.

Разпродажбите започнаха в петък в полунощ. Миналата година продажбите на платформите на Alibaba възлязоха на над 120,7 милиарда юана, поставяйки рекорд за компанията.

За сравнение - американските купувачи миналата година похарчиха над 5 милиарда долара за пазаруване онлайн на Деня на благодарността и Черния петък, сочат данните на Adobe. През миналата година купувачите похарчиха и $ 3,39 млрд. на т.нар. "Кибер понеделник", най-големият ден за онлайн пазаруване в САЩ.

В Китай основният конкурент на Alibaba, онлайн търговецът на дребно JD.com, заяви, че продажбите са надхвърлили 16,7 млрд. долара, макар че данните далеч не са сравними, тъй като JD проследява транзакциите от 1 ноември до днешния ден.

Още новини четете в Bloomberg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз оставих днес на китайските комунисти стотина долара. Само че под наслов 11.11.Нещо като черния петък. Ама дали е същия празник не знам
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BlackradioТо оставаше и да разбереш.........................
1
1
 
9
 
! Отговори
И у нас преди 6 години
В една от творбите си Радичков споменава в кое село, на какъв празник се е провеждал събор, на който поизостаналите моми и ергени са отивали, с надеждата да си намерят другар(ка) в живота.За съжаление, прочетох тази творба още когато бях дете пубертетче и не обърнах голямо внимание, дори ми се видя смешно. Не помня нито заглавието на творбата, нито името на селото, нито в деня на кой празник се е организирал някога събор там.