Напрежение в Париж – мюсюлмани се молят на площада

Властите и местни жители се опитаха да ги спрат
11 ное 2017 09:06, Елка Василева
223
Напрежение в Париж – мюсюлмани се молят на площада
Снимка: архив, Reuters

В предградие на Париж се стигна до напрежение, след като представители на френските власти и местни жители се опитаха да попречат на мюсюлмани да се молят на открито, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че спорът отразява проблемите с недостиг на джамии във Франция.

Няма пострадали хора при спречкванията вчера в Клиши-ла-Гарен. И двете страни в спора обаче изглежда не отстъпват от своите позиции.

Държейки голям транспарант с надпис: "Спрете незаконните улични молитви", кметът на Клиши Реми Мюзо поведе група от над 100 демонстранти в демонстрация на сила, за да разубедят няколко десетки мюсюлмани да се молят на пазарния площад.

От няколко месеца местни последователи на исляма се събират там всеки петък, за да протестират срещу затварянето на молитвена стая.

Мюсюлманите скандираха на арабски: "Аллах е велик!". По-голямата група демонстранти им отвърна с пеене на висок глас на френския химн, Марсилезата.

В последвалото спречкване бе скъсан носеният от мюсюлманите транспарант, на който можеше да се прочете: "Обединени за голяма джамия в Клиши".

След като двете групи се разделиха, всяка от тях се закани да бъде отново на мястото другия петък.

Ислямът отдавна е втората по популярност религия във Франция. В страната обаче има хроничен недостиг на джамии за 5-те милиона мюсюлмани, отбелязва АП.

В резултат в няколко френски града се провеждат молитви на улицата, което подхрани антиимигрантските настроения на крайнодесния Национален фронт начело с Марин Льо Пен.

Общинските власти в Клиши казват, че местните мюсюлмани могат да се молят в открития миналата година в това парижко предградие ислямски център за култура и молитва, който вече е използван от стотици хора. Някои последователи на исляма обаче твърдят, че сградата е прекалено малка, отдалечена и не отговаря на стандартите за сигурност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: Парижмолитвамюсюлмани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
1
 
! Отговори
JAS преди 6 години
До Исмаил: вярно, но християните не се молят групово на някой площад в Рияд, Дамаск или Мека, защото там християни де факто няма а и да имаше до 5 мин. щяха да ги напъхат в зандана. Това е разликата. Не виждам защо в Европа трябва да е по-различно. Защо трябва да им строим тук джамии?
165
0
 
1
 
! Отговори
Мария преди 6 години
Връзката с Богата не трябва да бъде демонстрация.
164
1
 
6
 
! Отговори
Толерастия преди 6 години
Абсолютно същата картинка видях в Ковънтри, UK. Баш на центъра в старата част до една внушителна готическа църква се появиха двадесетина млади алах-малахчета точно в 12 на обяд, хвърлиха килимчетата и дружно се нагъзиха и взеха бият главите о земи. Опулих се все едно видях извънземни.
163
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не обвинявам никой, защото тази работа е организирана и не знам кой тласна арабите и африканците към Европа,дълбоко се съмнявам, че е дело на самите араби,това е организирано нахлуване.Гледах няколко документални филма и от двете страни на нещата.Просто се удря по Европа.
162
7
 
2
 
! Отговори
:) преди 6 години
Коментирате така все едно България е най-развитата в света :)
161
0
 
22
 
! Отговори
шоп преди 6 години
Имам приятели състуденти в Разград. Всяка година им ходя на гости, обикаляли сме и по селата наоколо и никой от нашите турци не съм видял да се гъзурчи в петък. В центъра на Разград стои затворена и порутена от години джамия, пък никой не съм чул да иска да я отворят. Тези, дето искат джамии и молитви са гостите на Меркел.
160
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същност 5% мюсюлмански *** в Европа не са никакъв проблем или 20 цървула опънали килимчета всичко това е за отклоняване на вниманието от напъните за заличаване на нациите и превръщане на ес в една държава (което никой народ не иска)
159
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както беше казал бащицата Сталин-"нет человека-нет проблема" ,а умниците "европейци" се ги канят проблемите....
158
14
 
13
 
! Отговори
евала на Путин преди 6 години
А в Москва се молеха 300 000 килимчета пред най-голямата европейска джамия и никой не каза нищо. Руснаците са по-толерантни.
157
5
 
15
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Тук имаме съзнателно внасяне на неразрешим конфликт от политици, които много добре са съзнавали какво правят. Те са внушили на европейските общества, че християнството и исляма са отживелици, които се проявяват на ниво кухня и облекло, а не са отношение към законите и правилата на живота. Само че това не е вярно. Вярата е законодателство и то с по-голяма тежест от всяка конституция, защото засяга и този живот и отвъдния. Тази вражда не може да бъде прекратена, ако не се измени причината за нея.
156
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАТО ИСКАТ ДА СЕ МОЛЯТ,да си идат у тях!!!! Ходжи ли искат да пеят по 5 пъти на ден по Европа??? СРАМОТА!!!!
155
1
 
21
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Не искам да коментирам мюсюлманите, защото зачитам избора на всеки, но дълбоко вярвам, че всяка група от хора, в каквото и да вярва тя, има правото да живее по своите стандарти в своя общност и граници, без никой да им се бърка. Да сеят, жънат посятото и да си трошат главите, пък като видят, че са сбъркали, да се поправят. За това са създадени държавите. Със сигурност процесът на внедряване на различни култури не е естествен и аз не го толерирам, освен, когато размесването е исторически факт.
154
0
 
16
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Върхушките са се грижили за народите си, докато тяхното благосъстояние и живот са били свързани с тези нации, днес дори британската кралица си къта пари в офшорки, далеч от проблемите на британската пенсионна система или социални служби. Такива хора нямат мотивация да поддържат реда в националните държави и силни общества, които току взели, че им потърсили сметка. И ми се струва, че бързат да разглобят тези държави, така че процесът да стане необратим. И техните провинения да се изгубят в хаоса.
153
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименпоради липса на други сензации остава най-важната тема за днес, особено след като шефът ти заяви, че Европа е фашистки затвор и затова вместо към Мека мюслиманите бягат с килимчетата към Нотр Дам
152
1
 
28
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Тези, които управляват Европа и докараха това, никога нямаше да го допуснат, ако се чувстваха французи, британци или германци. Само че те вече не се движат по хоризонталата, а по вертикалата на разслоеното по финансов признак общество, където днес си на върха на хотел в Дубай, утре в скъп квартал в Лондон, в резиденция с охрана или частен клуб, където никога тези обикновени хора, сблъскващи се с проблемите, няма да стъпят. Тези хора имат своя "свещена" нация, нацията на едрия бизнес.
151
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много търпят франсетата нещо!! До кога ще оставят камиларите да се гъзят по площадите? Скоро ще има и сериозен отпор, както е Чехия, групи млади и яко момчета, като видят надупен камилар и му бият десетина шута за отрезвяване. Къде дреме Макарона? Вдига войската и това което се гъзурчи по улиците, на кораби и далече, далече в Сомалия, Пакистан, Афганистан. Тази гнусотия исляма трябва да се забрани със закон. Когото хванат, по 20 години в лагери, да копаят и вършат нещо полезно.
150
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и в София се молят на улицата,но софиянци се правят,че не ги забелязват.Лошото е,че това не са местни мюсюлмани,а голяма част от тях са мигранти,каквито уж нямало.
149
4
 
23
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Проста зависимост няма мюсулмани няма нужда от джамии няма недостиг на джамии!
148
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ислямът бил мир. Да, мир, ама за кого по-точно...?
147
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен157 Прав е професора . Повече сте от 80 % .