Напрежение в Париж – мюсюлмани се молят на площада

Властите и местни жители се опитаха да ги спрат
11 ное 2017 09:06, Елка Василева
223
Напрежение в Париж – мюсюлмани се молят на площада
Снимка: архив, Reuters

В предградие на Париж се стигна до напрежение, след като представители на френските власти и местни жители се опитаха да попречат на мюсюлмани да се молят на открито, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че спорът отразява проблемите с недостиг на джамии във Франция.

Няма пострадали хора при спречкванията вчера в Клиши-ла-Гарен. И двете страни в спора обаче изглежда не отстъпват от своите позиции.

Държейки голям транспарант с надпис: "Спрете незаконните улични молитви", кметът на Клиши Реми Мюзо поведе група от над 100 демонстранти в демонстрация на сила, за да разубедят няколко десетки мюсюлмани да се молят на пазарния площад.

От няколко месеца местни последователи на исляма се събират там всеки петък, за да протестират срещу затварянето на молитвена стая.

Мюсюлманите скандираха на арабски: "Аллах е велик!". По-голямата група демонстранти им отвърна с пеене на висок глас на френския химн, Марсилезата.

В последвалото спречкване бе скъсан носеният от мюсюлманите транспарант, на който можеше да се прочете: "Обединени за голяма джамия в Клиши".

След като двете групи се разделиха, всяка от тях се закани да бъде отново на мястото другия петък.

Ислямът отдавна е втората по популярност религия във Франция. В страната обаче има хроничен недостиг на джамии за 5-те милиона мюсюлмани, отбелязва АП.

В резултат в няколко френски града се провеждат молитви на улицата, което подхрани антиимигрантските настроения на крайнодесния Национален фронт начело с Марин Льо Пен.

Общинските власти в Клиши казват, че местните мюсюлмани могат да се молят в открития миналата година в това парижко предградие ислямски център за култура и молитва, който вече е използван от стотици хора. Някои последователи на исляма обаче твърдят, че сградата е прекалено малка, отдалечена и не отговаря на стандартите за сигурност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: парижмолитвамюсюлмани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
14
 
! Отговори
кака Лара преди 6 години
До сега ТУК триеха НЕУДОБНИ коментари свързани с управлениетона Герб и Пожарникаря, докато явно пипалата на ЦЕНЗУРАТАвече им се е разпространила и работи вече на по-високи обороти и засяга вече и върху критични изказвания свързани с недалновидната ВЪТРЕШНА и ВЪНШНА политика водена от "книжните плъхове" седящи по управленските места в Брюксел !Господа модератори /назначени на високи заплати цензури/ и с това няма да затворите устата на хората в нашата съсипана от ПРОДАЖНИполитици държава
105
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато има цветни революции, режисирани от западните служби, ще има и тероризъм!
104
11
 
16
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Християнин съм, но не е виновен исляма и религията, а англосаксонката мафия и масонските ложи.Представете си следната ситуация:Някой идва, разбива ви държавата, предизвиква братоубийствена гражданска война , вие няма ли да се радикализирате и да искате отмъщение? Кажете, умници и философи.Затова има тероризъм, разбрахте ли сега?
103
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакам кога ще бъде открита първата църква в Саудитска Арабия, че да отида там да се помоля. Ще ми се и да се разходя и в Мека. Чувам че бил интересен град. Нали исляма е религия на мира и на толерантността.
102
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 98Много си запознат с Корана, ама в 1 дума 2 правописни грешки допускаш.
101
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а в Сибир през ноември никой не се моли на площада за демонстрация колко е набожен, за да му построят на всяко кьоше храм с джамове
100
1
 
2
 
! Отговори
Циник до 107 преди 6 години
Не е!Пиши на английски ( или немски ) джамия в Япония - натисни на изображения, и гледай!Заразата се разпростира и там!
99
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До амиЩом са в повече, ще събаряме.Братята роми нямат нищо против да си набавят по такъв начин строителен материал. Нали непрекъснато правят сватби, а според техните традиции всяко новосъздадено семейство трябва да си има "къща" (разбирай, свое стайче, изградено от подръчни материали).За да не се сърди никой, предлагам да изчислим на колко християни се пада по една църква в България и спрямо броя на мюсюлманите и на джамиите да се приложи същото съотношение.
98
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
5 млн. ли станаха :) Дано да им се радват.
97
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бил съм в Париж, но джамия не видях. Има мюсюлмани, но не и натрапчиво присъствие на тазимните религия.
96
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Япония май е забранен исляма като цяло. Не е лоша идея?
95
4
 
19
 
! Отговори
до 104 преди 6 години
Ислямист и Мюсюлманин е едно и също .Двете думи са с напълно еднакво значение.Ислям е Религията а Мюсюлманин този който изповядва Ислям от там и Ислямист.А Шиит и Сунит е нещо като Православен и Католик в Християнството
94
1
 
11
 
! Отговори
FAQ DAT S*IT преди 6 години
А имаше едно време "Спокойни дни в Клиши".......
93
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що само в тази религия ги водят ислями и мюсюлмани,че *** ги разбери кои на кого се кланят,че не им стига мястото,че още сунити,шиити и сега модерните течения кат уахабити все не им стигат даже и стаи и така да се роят на що къде били,е хе то така и дворец да им строят кой знае къде пак няма да им стигне не само като дворец ами и стаите дори,хайде сега номера ние си имаме църква с дворче при нея и се редим на опашка да се помолим с изчакване,попа чака цял ден миряни,тия искат простор за 10 мин.
92
1
 
31
 
! Отговори
Решението преди 6 години
Проблемът на Франция не е, че няма достатъчно джамии за 5-те милиона мюсюлмани в страната. Проблемът е, че във Франция има 5 000 000 мюсюлмани.
91
2
 
41
 
! Отговори
... преди 6 години
Има много лесно решение, пръскат прощада със свинска кръв и повече от там няма да минават, пък камоли да се молят. И след като е измита за тях ще е забранено място.
90
2
 
20
 
! Отговори
мюсулман преди 6 години
Еми европа вече я построихте нагласихте затуи идеме тук вие бегаите в пустините да построите и нагласите и там па ще се върнеме ние се молиме не може да губим време в работа
89
3
 
47
 
! Отговори
Вярващ преди 6 години
Искат джамии в християнски държави, а колко църкви са построени в техните държави,м? Мюслите унищожават вече построени християнски сгради или ги превръща в джамии, но нахалството им няма край. Нагли .
88
4
 
32
 
! Отговори
бай х преди 6 години
който иска да се моли на самолета и в саудитска арабия , йордания , турция ... джамии колкото искате
87
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корана казва че обииството на неверник не е грях