Напрежение в Париж – мюсюлмани се молят на площада

Властите и местни жители се опитаха да ги спрат
11 ное 2017 09:06, Елка Василева
223
Напрежение в Париж – мюсюлмани се молят на площада
Снимка: архив, Reuters

В предградие на Париж се стигна до напрежение, след като представители на френските власти и местни жители се опитаха да попречат на мюсюлмани да се молят на открито, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че спорът отразява проблемите с недостиг на джамии във Франция.

Няма пострадали хора при спречкванията вчера в Клиши-ла-Гарен. И двете страни в спора обаче изглежда не отстъпват от своите позиции.

Държейки голям транспарант с надпис: "Спрете незаконните улични молитви", кметът на Клиши Реми Мюзо поведе група от над 100 демонстранти в демонстрация на сила, за да разубедят няколко десетки мюсюлмани да се молят на пазарния площад.

От няколко месеца местни последователи на исляма се събират там всеки петък, за да протестират срещу затварянето на молитвена стая.

Мюсюлманите скандираха на арабски: "Аллах е велик!". По-голямата група демонстранти им отвърна с пеене на висок глас на френския химн, Марсилезата.

В последвалото спречкване бе скъсан носеният от мюсюлманите транспарант, на който можеше да се прочете: "Обединени за голяма джамия в Клиши".

След като двете групи се разделиха, всяка от тях се закани да бъде отново на мястото другия петък.

Ислямът отдавна е втората по популярност религия във Франция. В страната обаче има хроничен недостиг на джамии за 5-те милиона мюсюлмани, отбелязва АП.

В резултат в няколко френски града се провеждат молитви на улицата, което подхрани антиимигрантските настроения на крайнодесния Национален фронт начело с Марин Льо Пен.

Общинските власти в Клиши казват, че местните мюсюлмани могат да се молят в открития миналата година в това парижко предградие ислямски център за култура и молитва, който вече е използван от стотици хора. Някои последователи на исляма обаче твърдят, че сградата е прекалено малка, отдалечена и не отговаря на стандартите за сигурност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: парижмолитвамюсюлмани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
50
 
! Отговори
КуКу преди 6 години
Да си сложиш таралеж в гащите и да се опиташ да поместиш и още. Необятна е човешката глупост.
5
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изкуствено нагнетяване на напрежението и от двете страни. Мулти - култи либерастките комунделски проекти не сработиха.
4
1
 
45
 
! Отговори
Френски халифат преди 6 години
от 65 милиона население вьв Франция 30-40 % са мюсюлмани, но иначе били 5 милиона( и продължават да прииждат от Африка и Близкия изток на талази ):-):-):-):-):-):-):-):-):-)
3
1
 
46
 
! Отговори
да бе,5 000 000 преди 6 години
Най-малко 15,000,000 са!А може и повече!Във Франция от ахмедовци не можеш да се разминеш!
2
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като започнат да се гъзурчат, викат пожарната и ги измива. И без това смърдят, душевно и физически. Няколко шланга със силна струя, ще ги направи по-чисти, категорично.
1
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Френските и немските данъкоплатци да не говорят с езика на омразата ами да построят 50-60 джамии в Париж да има къде да се молят бежанците също Папата отново да умие краката на бежанците. Добре дошли мили бежанци.