Осъдиха наши роми във Франция за убийство

Нападението било заради спор за контрол над просяците
11 ное 2017 10:56, Елка Василева
41
Осъдиха наши роми във Франция за убийство
Снимка: архив, Reuters

Трима български граждани от ромски произход получиха присъди от 17 до 18 години затвор във френския град Па дьо Кале за извършеното преди повече от 5 години убийство на свой сънародник от друг клан, с който спорели за доходоносния контрол над просяците, предаде Франс прес.

През нощта на 2 срещу 3 февруари 2012 г. десетина души, въоръжени с железни пръти, влезли в ромски лагер в град Рубе и пребили четирима души, намиращи се в една барака. Един от тях починал от черепно-мозъчна травма.

Разследването установило самоличността на трима от нападателите - братята Ангел и Светослав Иванови и техният зет Теньо Славов Атанасов. Днес Ангел е на 27 години и живее във Франция от 2007 г., а Светослав е на 26 години и живее във Франция от 2009 година. Атанасов живее в България и е на 40 години.

Съдът реши да квалифицира деянието като нанасяне на удари, довели до смъртта на пострадалия, при наличието на предварителен умисъл. Ангел Иванов получи присъда от 18 години затвор, а останалите - по 17 години. И тримата получават постоянна забрана да влизат на територията на Франция.

Процесът позволи да се разкрие истинският мотив за кървавото разчистване на сметки - контролът над двама сакати просяци. "Добре известно е, че някои от ромите в Лил карат просяци да работят за тях и от всеки просяк изкарват до 200 евро на ден", заяви следовател по време на даване на показания в съда. "Това е много повече, отколкото се получава за събирането на старо желязо, където няма данни за подобни спорове", отбеляза той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
8
 
! Отговори
чарли преди 6 години
До анонименКакво е това "ромски произход"вид напитка или друго ?
24
0
 
15
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Знаете ли що им викат българи щото те се представят за такива както и много турци които използват че сме държава членка на ЕС и използват тези привилегии!
23
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на кой са? В България няма малцинства. Всички са българи.
22
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
И не са ,,наши " !!
21
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Този път правилно сте написали - ,, български граждани от ромски произход '' !! Това е точната формулировка !
20
1
 
9
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
У нас не е останала най-калпавата част!Те първо са навлезли в нашите земи по времето на Крум. Тук са ги приели и са им оказали помощ, но след като са се проявили по познатия ни начин, по нареждане на Крум са изтребени и изгонени.После дълго време не сме имали тяхно присъствие, докато във втората половина на турското робство турците не са ги събирали из цяла Европа и са ги докарвали и заселвали тук. Целта е била, да ги ползват против местното население. Те са били основота набашибозука.
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Осъдиха наши роми във Франция...Днес-БГ - "Наши"?!? Ако са си ваши, вземете си ги в къщи да си ги приобщавате.Ако са на спонсорите ви, пратете ги при тях да се гордеят и да се асоциират с тях.Иначе е доста подло, да създавате илюзията, че ние (българите) имаме нещо общо с теззи, не знам как да ги нарека...Аз не бих искал да се асоциирам с това долно племе, което се едомъкнало преди векове в Европа и в България, за да паразитира на гърба ни.
18
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А време е и французите да научат що е то ром и дали има интегриране. А иначе случката си е от типична по-типична. Само дето тук нямаше да има присъди, защото от БХК щяха да ревнат, че това са си традиции и не трябва да им нарушаваме правата и сещате се.
17
1
 
11
 
! Отговори
bai Ganio преди 6 години
Културни особености, какво да правиш .....
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 12Нека да го прочетат и тези, които са заложили в чистачката си ***, като срещнат истинското име на малцинствена група, дошла от п-в Индостан в нашите земи. Те са били изгонени от другите народи в този полуостров, защото са крадели, мамели, занимавали се с магии и прокоби и накрая били прокудени! Ама защо у нас е останала най-калпавата част? В Унгария, Словакия, Русия, Испания са по-други - държат на културата си, веселят гостоприемниците си, свирят, танцуват, пеят!
15
0
 
26
 
! Отговори
Безобразие! преди 6 години
Хората са имали спор по техни вътрешни, синдикални проблеми и са решили недоразумението според етническите им традиции, а френските властинай-безпардонно се намесват.На какво прилича това? Не уважават идентичността на малцинството! Значи потъпкват правата им!БХК да издейства порицаване на френските служби на международно равнище, а също и солидни компенсации за несправедливо осъдените ромите, защото те са претърпели морални щети!
14
2
 
17
 
! Отговори
БХК преди 6 години
Свобода за българските роми !!! Те са невинни !!! Както винаги !!! Интегрирайте ги,не ги наказвайте !!!
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чичко Джугашвили нямаше да си губи времето и парите за да ги съди. Щеше да ги лепне до стената и със чичко Шпагин да ги прати във Вечните ловни полета.
12
0
 
15
 
! Отговори
? преди 6 години
А този у нас къде ще лежи присъдата ,тук или там ? И докато са ги съдили 5 години тези в "свободно летеене "ли са били ?
11
0
 
18
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Похвала за коректно изписаното заглавие.Можеше да е ....осъдиха българи...
10
0
 
21
 
! Отговори
1 преди 6 години
Нека това да го прочетат магистрати, прокурори, съдии и всички, които работят в съдебната система, ТАКА СЕ ПРАВИ И ТАКИВА ПРИСЪДИ СЕ ИЗДАВАТ.Това е заслужена присъда и ще си лежат в панделата на топло. Много жалко, че и нашата правораздавателна система не работи по същия начин.
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези са "френски" роми какво ни занимавате с тях.И когато ром извърши убийство в България също трябва да му се забрани да влиза у нас.Номади са да хващат пътя по света.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе те се сбили за контрол над надник кой как да го притежава пък едните минали в сянка като в сенчест бизнес заради за туй че един от тях пострадал прибили го в свадата разправия,а неговите ортаци се изнизали кат невиновни благодарение на правата дето са били бити за такваз дейност като за селекция в занаята.
7
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БХК са се подмокрили до ушите в момента. Всеки момент ще съдят Франция в Страсбург.
6
28
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Славата на българина продължава да се шири надлъж и нашир по света!