Балканите да заместят Великобритания? Няма как!

Великобритания внася пари в ЕС, а страните на полуострова получават
14 ное 2017 08:37,
8

Балканите не могат да заменят Великобритания в Европейския съюз. В това бе категоричен Бранимир Ботев от Европейския институт за стратегии и анализи, противно на изказаното от премиера Борисов мнение.

"Великобритания внасяше между 15 и 18 млрд. евро ежегедно в ЕС. Всички страни от Балканите сме нетни получатели. Балканите ще бъдат грижа на ЕС. Ако отношенията с Великобритания вървят в няколко посоки, то по отношение на Балканите тепърва ЕС ще изгражда своята политика", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Бранимир Ботев посочи, че в рамките на нашето председателство на Съвета на ЕС ще се водят основните преговори за Brexit и ние трябва да сме подготвени да задаваме дневния ред. По думите му ситуацията е непредвидима, тъй като политиците на Острова излъчват нееднозначни послания и са затруднени.

"Това е възможност, която ще се случи отново след 27 години. Ние трябва максимално да се възползваме от нея. Имам сериозни опасения, че на политическо ниво декларираме готовност, но тя се изчерпва с добри намерения", коментира гостът в предаването "Денят ON AIR".

Според него многократно министър-председателят Бойко Борисов е артикулирал послания за приобщаване на Западните Балкани към ЕС, но до този момент това не е изпълнено със съдържание.

"Защо не се поработи много сериозно в тази насока? Защо София да не стане център, където изнесен офис на ЕК би могъл да действа с помощта на всички страни? Тогава ролята на България ще порасне неимоверно много. Трябва да сложим на масата ясен и конкретен модел", каза още Бранимир Ботев.

Гостът на Владимир Сиркаров подчерта, че българските политици не мислят по-далеч от собствения си мандат. По негово мнение огромният проблем на България е, че продължаваме да нямаме ясни национални приоритети и цели.

България е изправена пред сериозни проблеми и катаклизми по отношение на демографията, здравеопазването и икономиката, смята Ботев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това е възможност, която ще се случи отново след 27 години" пълни глупости говори тоя, и това ако е експерт, дано не се налага да отида на лекар.
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРИТАНИЯ Е ИМПЕРИЯ, И В МИНАЛОТО, И СЕГА. КРАЛИЦАТА (А ТОВА ЗНАЧИ ДЪРЖАВАТА) е държавен глава на австралия, нова зеландия и канада.Не я мислете Британия, тя винаги е получавала, никога не е давала.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези 15-18 млрд. внесени какви са-такси ли са за членство,ако са такси то всеки се жалваше по новините,че повече внася отколкото получава макар и по разно време да бе,така че за какви нетни или така звучащо постоянно получаващи става въпрос като отрицателни в баланса,ако ли тази спомената сума е внесена като част от произведения годишен брутен продукт за който са намерили ниша и реализирали като са внесли съответно изнесли за стокообмен като отчет за съответните страни и ЕС,основание за всички.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обединеното кралство, може и да се мисли за Велика британия, но е минало. Е, на Балканите няма как да им позволят да продават азиатски, африкански или северно и южноамерикански стоки като техни в ЕС - т.е. без мито.
3
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Балканите - вън от ЕС! Трябва да сме самостоятелен орган, с който да се съобразяват и ЕС, и Русия. Докато седим като "членове" на обречен съюз, няма да прокопсаме.
2
10
 
14
 
! Отговори
Топ-експерт преди 6 години
На ЕС им трябват малки и слаби държави, кой не би искал да си осигури няколко гласа в повече в еврoпейският парламeнт срещу шепа асвалт. Албания и Македония още 4 гласа в подкрепа на Мур-сула.
1
2
 
16
 
! Отговори
БГ - стабилен остров преди 6 години
Как не можем, като ни прехвърлят няколко милиона нигерийци и пакистанци и ги заместихме идеално.