Израел се опасява от война: Отговорът ни ще е много твърд!

Страната с тревога следи конфликта между Саудитска Арабия и Иран
14 ное 2017 20:18, Елка Василева
47
Израел се опасява от война: Отговорът ни ще е много твърд!
Снимка: архив, Reuters

В Израел с тревога следят конфликта между Саудитска Арабия и Иран. През последните дни в ръководството на страната внимателно обмислят различни варианти за развитие на събитията, включително опитите на някои страни да вкарат еврейската държава в нова война в региона, пише вгений Сова, Би Би Си, руска редакция.

"В Близкия изток има хора, които продължават да се забавляват с опити за нападения срещу Израел. Искам специално да предупредя, че нашият отговор ще е много твърд, и не съветваме никого да проверява силата ни", заяви в неделя, откривайки седмичното заседание на израелското правителство, премиерът Бенямин Нетаняху.

Повод за война

Думите на Нетаняху бяха насочени преди всичко към ръководството на палестинската организация "Ислямски джихад" (призната за терористична в Израел, САЩ и много други страни), 12 от чиито бойци бяха убити на 30 октомври при военна операция за унищожаване на подземен тунел на границата с Ивицата Газа.

За пръв път от края на бойните действия в сектора през 2014 г. Израел нанесе превантивен удар по подземно съоръжение на палестински бойци. Военни казаха, че тунелът е водел към израелска територия и е можело да бъде използван за терористични атаки срещу жители на селища, съседни на Газа.

Телата на петима бойци са в ръцете на Израел, който на този етап отказва да ги върне в Газа и иска в замяна да му бъдат върнати останките на двама израелски военнослужещи, Адар Голдин и Орон Шаул, загинали при бойни действия в ивицата през лятото на 2014 година.

От "Ислямски джихад" обещаха да отмъстят за гибелта на своите активисти, но минаха две седмици, а реакция няма.

Това даде повод на много военни експерти в Израел да кажат, че явно има връзка между поведението на палестинските организации в Ивицата Газа и последното изостряне на отношенията в арабския свят, предизвикано от кризата между Саудитска Арабия и ръководството на шиитската организация "Хизбула", открито подкрепяна от Иран.

"Всяка диверсия на палестински терористи срещу Израел незабавно ще предизвика наша ответна реакция и много лесно може да доведе до нова война в Газа", заяви генерал-майорът от запаса Дани Ротшилд. "Днес в Близкия изток има достатъчно играчи, които явно искат да видят как една голяма война започва именно от нашата страна. Това би им помогнало да решат вътрешните си проблеми".

В интервю за армейското радио "Галей ЦАХАЛ" генерал Ротшилд отбеляза, че Израел не бива да крие позицията си в конфликта между Саудитска Арабия и шиитската ос, в която влизат Иран и "Хизбула", още повече че интересите на Саудитска Арабия до голяма степен съвпадат с интересите на еврейската държава.

И двете страни смятат Иран за главен дестабилизиращ фактор в Близкия изток и въпреки че нямат дипломатически отношения, де факто са от едната страна на барикадата.

Сфера на интереси

В началото на ноември ръководството на Израел публично реагира на изявлението на ливанския премиер Саад Харири, че подава оставка.

"Оставката на премиера на Ливан Харири и изявлението му са сериозен призив към международната общност да вземе спешни мерки срещу иранската агресия, която се опитва да превърне Сирия във втори Ливан", каза израелският премиер Бенямин Нетаняху.

На пръв поглед тази стъпка може да изглежда за мнозина неочаквана. Та нали в Израел дълго време се смяташе за неправилно публично да се заявява каква е израелската позиция за различни регионални конфликти. Случаят с Харири и по-специално пътуването му до Саудитска Арабия, по думите на бившия посланик на Израел в Русия, а днес старши изследовател в Института за национална сигурност Цви Маген, обаче е станал изключение от правилото.

"Израел не може да стои настрана от този конфликт, защото един от участниците в него е Иран, а това означава, че конфликтът влиза в сферата на първостепенните ни интереси", казва Маген. "Имайки предвид, че Израел днес има възможност да контактува със Саудитска Арабия чрез САЩ, може да се предположи, че Израел и Рияд тясно координират стъпките си".

На 6 ноември, само два дни след изявлението на Нетаняху, Десети канал на израелската телевизия съобщи за необичайно нареждане, изпратено от министерството на външните работи до всички израелски дипломати, работещи в чужбина.

Главното послание на документа е да се оказва максимална подкрепа на дипломатическо равнище на опитите на Саудитска Арабия да противостои на нарастващото иранско влияние в Близкия изток.

"Иранизиране" на Близкия изток

"В Саудитска Арабия прекрасно разбират, че в Близкия изток се извършва процес на "иранизиране" и това може да завърши зле, преди всичко, за самото кралство", казва професорът от Телавивския университет Узи Раби. "За тях иранският генерал Касем Солеймани е враг, както и за Израел, и те са готови на радикални мерки".

По думите на професор Раби саудитците днес предпочитат да пренесат арената на предстоящата битка с радикалите от своя територия в Ливан. Това обяснява публичните изявления на лидера на шиитската групировка "Хизбула" шейх Хасан Насралла по адрес на Рияд, който по негово мнение е помолил Израел да нанесе удар по Ливан.

"Израел не бива да стои настрана и да чака да го въвлекат в конфликта между шиити и сунити, а трябва самостоятелно да инициира действия, като се ръководи изключително от собствените си национални интереси. Трябва още веднъж да се напомни на всички, къде минават нашите червени линии", казва професор Раби.

Темата за израелските червени линии, а също и за иранското влияние в Сирия, бе повдигната на срещите на Бенямин Нетаняху в Сочи с руския президент Владимир Путин, както и по време на посещението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Израел.

Не е изключено на тези срещи да е бил воден разговор и за самия Касем Солеймани, командира на спецподразделението Ал Кудс в състава на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, чието име е добре познато в Израел. Израелските военни смятат, че именно Солеймани е мозъчният център на последните действия на Иран в Сирия.

"Ситуацията в Ливан е сигнал, който не бива да бъде пренебрегван. Ливан е "Хизбула", а "Хизбула" е Иран", заяви израелският министър на транспорта и разузнаването Израел Кац в навечерието на свое работно посещение в САЩ.

Кац смята, че последният конфликт със Саудитска Арабия може да бъде използван от Иран и "Хизбула" за укрепване на влиянието им в Южен Ливан, а това е забранено с резолюция на Съвета за сигурност на ООН 1701 от 2006 г.

През последните години, казва Кац, шиитската групировка е укрепила сериозно позициите си в този регион и Израел е длъжен да обърне внимание за този факт на международната общност, генералния секретар на ООН и на другите големи играчи в региона.

"Разоръжаването на "Хизбула" и отблъскването й от нашите граници трябва да бъде не само наш интерес, но и цел на цялата международна общност. В противен случай ще ни се наложи да решаваме този проблем самостоятелно, а това крие опасност от мащабен военен конфликт", отбеляза министърът.
 

/БТА/


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 10 месеца
Никога не е имало древен изсраел, по данни на тяхните археолози, разкопали го както никоя страна в света. Няма никакви данни в египетските писания за някакви си евреи, никакви следи за 40 годишното им скитане по пустинята (би трябвало да има път от кости), - нито следи от “победените градове“, няма и два камъка един върху друг в Палестина, че да ги обявят зя свидетелство на давидовата и соломонова империи. Христос не се е раждал там, а библията е откраднат от някъде епос, пренаписван 66 пъти.
45
2
 
8
 
! Отговори
До Муспи преди 1 година
Та тези араби които живеят в Старият Град на Ерусалим не си и помислят да пренаписват Историята нито Султан Сулейман Велики който е бил там и Византийци и Римляни преди тях.
Браво.
Досега знаех че си злобен и самоопределящ се себе си Българин.
Сега вече знам че си и много глупав.
Хващай си парцалите и заминавай за Маймунистан от където си дошъл
44
2
 
8
 
! Отговори
До Муспи преди 1 година
Муспи
Ти отфавна се изявяваш като говорител на Ислямска Държава и вече си банално и тревиално парче.
Има две неща за които както и да се завъртиш не можеш да промениш.
Понеже си ислямист ще ти припомня какво е написано в Корана.
Евреите са написали Свещенните книги и ако не можете да ги разберете ги попитайте. Ибн Муса
И не ще избягате от тяхната мъдрост както не можеш избяга от сянката си.
Второ
В Ерусалим живеят араби които държат ключа от Божи Гроб вече 600 години.
43
8
 
4
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Евреите (хазарите де), знаят че най силния ход в борбата им с Християнството е да сложат на Хлистос еврейско име! - демек, че и той е евреин, бил е един от нас - пак ние! Но те не знаят, че на истинските богочовеци е вложено да знаят: Каквото и да казват евреите е лъжа.
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пинокио носещ ермолка, евреите са НАЙ МРАЗЕНАТА нация, щом приоритет на евреина Хитлер е било, композициите с евреите към концетрационните лагери, пред тези с боеприпаси към източния фронт, просто нямам думи.
41
5
 
3
 
! Отговори
До 36 у 38 преди 1 година
Единственото ми обяснение е, че самите вие/ти сте/си юдеин. Съжалявам те/ви, защото това е наистина глу.пава и сбъркана религия, която е много далеч от православието, но все още не е късно да поемете по пътя на мира и взаимното разбирателство. Не сте лоши хора, нямам против вас нищо, а проблема е в религиозните ви разбирания, които смятате за "божествени". И нещо друго - сам Исус Христос ви нарича чеда на дявола. И той ли е антисемит? :)
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много просто, няма израел няма проблем, докато съществува израел ще има войни.Всички войни през последните 250 години са причинени от сатанистите евреи.
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен до 31 преди 1 година
Абе педи ти сигурен ли си в написаното, и как мишката израел ще изгони Русия от Сирия.Педи Русия е православна, и докато е най силната във военно отношение няма да допусне сатрапите от израел да я водят за носа както смешниците от сащ.
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
37 Вие от коневръза нямате думата за юдаизма , малки сте
37
3
 
3
 
! Отговори
муспи преди 1 година
До Анонимен
Точно така - хазари, но защо антиюдаист, когато може антисатанист?
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
32 Ти не си християнин , не си чел Библията
35
1
 
2
 
! Отговори
муспи преди 1 година
До Анониме
Най после да видя нещо по форумите да казва истината за Гърция!
34
6
 
3
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Обрат на събитията не само в Ориента, но и в света! Не е тайна че евреите (хазарите - евреи никога не е имало) владеят Парите, Правителствата и Армиите на целия свят с което го поднасят на дявола яхве. НАСА е разшифровала послание от това мини дяволче, базирало се на обратната страна на Луната, че в най скоро време ще остави изсраиля, защото се е изчерпал. На негово място ще въздигне Кантон, китайско племе обитаващо южен Китай, и за китайците е това което са макетата за българите.
33
2
 
2
 
! Отговори
До 30 преди 1 година
Или сегашен Израел с давидовия такъв.
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Израел е измислена държава, създадена в нарушение на всички международни закони, потискаща местното палестинско население. Евреите винаги са били гонени отвсякъде, защото имат навика да се мислят за "богоизбрани" и да врат носовете навсякъде. Не съм антисемит, защото 80% от евреите днес са хазари-ашкенази, и нямат нищо общо със семитизма. Но съм антиюдеин, защото религията им е расистка, просташка и много извратена, човеконенавистна. Вижте какво пише в Тората и Талмуда - те мразят неевреите!!!
31
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иран ще изяде дървото много сериозно. Русия е предупредена да не се меси по никакъв начин в конфликта ако не иска да бъде наритана в Сирия от Израел.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сегашен Иран има общо с Персия колкото сегашна Гърция с Елада.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
27 Саудитите пък са наследници на Арабския халифат , който също е бил Велик за времето си , разбира се Персия е по стара
28
2
 
1
 
! Отговори
Залягай и учи! преди 1 година
Перспективата за СА е да служи на новия господар на БИ. Очертава се в Саудитска Арабия скоро руския език да стане модерен. Израел да пази тишина, за да спят спокойно арабухите, изморени от спретнатите им войни!
27
1
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Иран е не по-малко богата, но за сметка на това е с хилядолетна история на една велика империя и има собственна военна промишленост за сметка на Саудитска арабия-изкуствено създадена държава от англичаните.