България взема още бежанци от Африка

ООН обвини ЕС за лошо отношение към мигрантите
15 ное 2017 22:40, Екип на Dnes.bg
138
България взема още бежанци от Африка
Снимка: БТА

България е обещала да приеме неуточнен още брой бежанци по нова схема за доброволно заселване на търсещи закрила хора, обявена от ЕС, съобщи Европейската комисия. Брюксел поиска през лятото от страните членки да приемат 50 000 души след в апел на ООН за облекчаване на положението на бежанците в лагерите.

За първи път схемата предвижда да се вземат хора освен от лагерите край Сирия, и от Африка, включително от Либия, където бежанците са държани в лагери при ужасни условия. В схемата са включени още мигранти, които се намират в момента в Турция, Йордания, Судан, Ливан, Нигерия, Египет, Етиопия и Чад. За всеки приет по схемата, която е доброволна, Европейската комисия ще плати на правителството по 10 000 евро.

Общо 16 от 28-те държави членки са направили заявки за прием на общо 34 400 бежанци. Сред тях не са страните от Вишеградската група - Полша, Чехия, Унгария и Словакия, които от самото начало се противопоставят на приема на мигранти. Срещу първите три Европейската комисия дори води наказателна процедура за отказ от прилагане на европейските решения.

България пое ангажимент да приеме 50 сирийски бежанци и по предходната схема на ЕС от 2015 г, но не е изпълнила ангажимента си, става ясно от справка, разпространена от Европейската комисия.

Според комисаря за миграцията Димитрис Аврамопулос заселването на бежанци от лагерите в ЕС е “единственият начин да се отворят легални канали за миграция”. За разлика от квотите, то работи, добави комисарят, отчитайки, че по предишната схема, предназначена за сирийските бежанци, акто и чрез сделката с Турция, в Европа вече са презаселени 25 700 души.

Аврамопулос поощри страните да изпълнят задължението си и да приемат и оставащите 3100 бежанци в Италия и 750 от Гърция по квотите за преразпределение. По тях България е взела 50 човека от Гърция от предписаните й 1302-ма. Решението за квотите изтече през септември, но Брюксел настоява то да се изпълни изцяло, като се приемат чакащите в двете гранични държави с готови документи кандидати.

Еврокомисарят предупреди за назряваща криза в мигрантските лагери на гръцките Егейски острови. Той призова Атина да построи нови приемни центрове и да премести хората от Лесбос, Хиос и Самос, където условията не са подходящи през зимата. Гърцкото правителство трябва да увеличи и бройката на жилищата на разположение на бежанците, които те наемат с пари от европейския бюджет до поне 2000 до края на годината.

Европейският съюз отхвърли обвиненията на върховния представител за човешките права на ООН Зеид Ра’aд ал-Хюсейн, че води нехуманна политика спрямо мигрантите. В заявление, направено във вторник ал-Хюсейн казва, че “политиката на ЕС да помага на либийската брегова охрана да залавя и връща мигранти в Средиземно море, е нехуманна”.

Аврамопулос посъветва върховния представител да проверява преди да прави изявления като се уточни първо с колегата си върховен представител за бежанците Филипо Гранди, с когото ЕС работи.

Брюксел плаща на Италия за обучението на либийската брегова охрана като досега 142-ма души са преминали курсове как да се държат с мигрантите в морето. Според говорител на Брюксел това обучение включва хуманно отношение към бежанците.

Ал-Хюсейн призова международната общност да престане да си затваря очите пред “невъобразимите ужаси, изпитвани от мигрантите в Либия” и “да не се преструва, че ситуацията може да се поправи само като се подобряват условията в лагерите”. По официални данни в лагери в Либия се намират 19 900 души, като само през септември те са се увеличили със 7000.

Ситуацията е още по-ужасна, отколкото я описват, каза Аврамопулос, признавайки, че е гледал разпространено тези дни видео с продажбата на мигранти като роби в Либия. Според него обаче няма друг начин освен с общи усилия на международната общност положението да бъде сложено под контрол.

ЕС отпусна 90 млн евро на две агенции на ООН - Международната организация за миграцията и на Върховния комисариат за бежанците, да помагат на мигрантите в лагерите в Либия и да връщат тези от тях, които се съгласят срещу заплащане за започване на бизнес и самолетен билет да се върнат у дома. От началото на годината 10 000 мигранти са били върнати в родните им страни от Либия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
3
 
! Отговори
ivan djimata преди 6 години
До Svetnikola Имам идея умник вземи ги всичките у вас. Така ще се наслаждаваш на бежанците. Може и афринкански игри да играете за по-разнообразно. Tykmo nqma da ti e skuchno Негрмотник/
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може ли ЕС да вземе някой и друг коняк, за да им/не облекчи положението?
83
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глуп.ости, никой не е обещавал това.
82
0
 
15
 
! Отговори
Ха преди 6 години
Сякаш си нямаме достатъчно индиици ами ди взимаме у бразилци ...... боже пази България
81
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Даваш ли боко, боко суратлъ южен поток с всите булгари...ДавамЕфенди за унуката и за парата всите ги давам
80
3
 
16
 
! Отговори
нонейм преди 6 години
Супер изгодна сделка: Европейската комисия ти плаща 10 хиляди евро и плюс това получаваш един потенциален терорист.
79
2
 
9
 
! Отговори
PATRIOT преди 6 години
България е обещала да приеме неуточнен още брой бежанциNALI VI OB6TAHME 4E AKO DOYDEM NA VLAST 6TE PRAVIM 4UDNI ZA BALGARIQ NE6TA.
78
3
 
7
 
! Отговори
:)))) преди 6 години
KADE E SIMEONOV DETO BUTA6E BABI4KA NA GRANICATA KOQTO SI E BALGARSKA GRAJDANKA I NA KOQTO DAJE I PRA DQDO I E RODEN PO TIQ ZEMI, KADE E TOQ JALAK SMEL4AGA DA SE IZPRE4I NA PATQ NA 4ERNOKOJITE...NO AKO VZEME DA OPITA PODOBNO NE6TO 6TE GO NAE...T NA MQSTO.ETO VIJTE KOLKO E JALAK BG MAJAGATA... I AKO IMA VAOB6TE MAJE V KENEFISTANA DE
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са на мигрантите тез управници по страни,че тяхното население се изнася така свободно насам да пребивават сякаш те управниците са подали молба и подписали договор за кандидат членство на страните им с някоя от нашите страни по Европа и ЕС, ако са се изучили те самите някъде тук трябва да са кадърни,да не довеждат до там нещата да умират подани им станали граждани от безработица,глад,мизерия,стълкновения м/у групи население/заместването/че тез помогнати с пари как ще се развият там/грабят/.
76
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахах, нали не ви харесваше де сме в сферата на влияние на Русия, ето ви сега да се интегрирате с африка и Аллаха. До 50 години млад бял българин ще е почти изчезнал.Вместо паметника на съветската армия, понеже не ви харесва, ще си имаме на негово място джамия да й се любувате и да ви пее ходжата.
75
0
 
14
 
! Отговори
Пенчо Четящ преди 6 години
До .88Държавите, от които ще се взима, са изброени в статията. Сахарска Африка най-общо, където са големите тълпи, чакащи лодки за Европа
74
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой обещава от името на народа на България? Кой ни е питал, преди да обещава? Защо трябва да приемаме хора, които смятат за нормално да запалят знамето ни, вместо да благодарят за подслона и храната, трошат приемните центрове и се оплакват от условията, при положение, че не са допринесли с нищо за създаване на тия условия?
73
0
 
38
 
! Отговори
Тервел преди 6 години
В ход е третото поред ислямско нашествие, след османското и арабското. Този път, обаче, под прикритие на "бежанци", "мигранти", "майки с деца"... То се осъществява с любезното, финансово, медийно, политическо, правно, логистическо... съдействие на соросоидта по света и у нас.
72
8
 
1
 
! Отговори
Драго преди 6 години
До Анонимен 83За съжаление това е легенда, наложена от медиите. Фактът е че са приети 50 души. Има го във всяка официална стистика на ЕК и може да се провери
71
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Миналата година приехме двама, единият избяга....
70
0
 
26
 
! Отговори
Защо бе?! Безобразие преди 6 години
С какво ще ги храним тия??? Къде ще ги настаним??? Какво ще работят??? Поне грамотни ли са???
69
0
 
46
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
никакви бежанци в бьлгария ние си имаме достатьчно за отглежданеняма да храним безделници от африка да се вземат в рьце и да си построят нановотериториите
68
2
 
87
 
! Отговори
Калина преди 6 години
Умишлено обезлюдяват територията на България чрез контролирана мизерия на българите, за да могат да я заселят с по-правилни хора.Вишеградската четворка - респект към тях! Иво Христов ни го каза много добре за 80-те процента, но ние взехме, че му се обидихме!
67
0
 
51
 
! Отговори
така де преди 6 години
Хубаво,но нека Началника да ги настани в Банкя под магнолията.
66
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПО 10000 ЕВРО ЩЕ ДАВАТ ЗА ВСЕКИ ПРИЕТ АФРИКАНЕЦ.РАЗБИРА СЕ ОТ ГЕРБ МОМЕНТАЛНО ЩЕ ГИ ОТКРАДНАТ ТЕЗИ ПАРИ, А СТОЛИЧАНИ ЩЕ СЕ РАДВАТ НА ЕКЗОТИКА ПО УЛИЦИТЕ.