България взема още бежанци от Африка

ООН обвини ЕС за лошо отношение към мигрантите
15 ное 2017 22:40, Екип на Dnes.bg
138
България взема още бежанци от Африка
Снимка: БТА

България е обещала да приеме неуточнен още брой бежанци по нова схема за доброволно заселване на търсещи закрила хора, обявена от ЕС, съобщи Европейската комисия. Брюксел поиска през лятото от страните членки да приемат 50 000 души след в апел на ООН за облекчаване на положението на бежанците в лагерите.

За първи път схемата предвижда да се вземат хора освен от лагерите край Сирия, и от Африка, включително от Либия, където бежанците са държани в лагери при ужасни условия. В схемата са включени още мигранти, които се намират в момента в Турция, Йордания, Судан, Ливан, Нигерия, Египет, Етиопия и Чад. За всеки приет по схемата, която е доброволна, Европейската комисия ще плати на правителството по 10 000 евро.

Общо 16 от 28-те държави членки са направили заявки за прием на общо 34 400 бежанци. Сред тях не са страните от Вишеградската група - Полша, Чехия, Унгария и Словакия, които от самото начало се противопоставят на приема на мигранти. Срещу първите три Европейската комисия дори води наказателна процедура за отказ от прилагане на европейските решения.

България пое ангажимент да приеме 50 сирийски бежанци и по предходната схема на ЕС от 2015 г, но не е изпълнила ангажимента си, става ясно от справка, разпространена от Европейската комисия.

Според комисаря за миграцията Димитрис Аврамопулос заселването на бежанци от лагерите в ЕС е “единственият начин да се отворят легални канали за миграция”. За разлика от квотите, то работи, добави комисарят, отчитайки, че по предишната схема, предназначена за сирийските бежанци, акто и чрез сделката с Турция, в Европа вече са презаселени 25 700 души.

Аврамопулос поощри страните да изпълнят задължението си и да приемат и оставащите 3100 бежанци в Италия и 750 от Гърция по квотите за преразпределение. По тях България е взела 50 човека от Гърция от предписаните й 1302-ма. Решението за квотите изтече през септември, но Брюксел настоява то да се изпълни изцяло, като се приемат чакащите в двете гранични държави с готови документи кандидати.

Еврокомисарят предупреди за назряваща криза в мигрантските лагери на гръцките Егейски острови. Той призова Атина да построи нови приемни центрове и да премести хората от Лесбос, Хиос и Самос, където условията не са подходящи през зимата. Гърцкото правителство трябва да увеличи и бройката на жилищата на разположение на бежанците, които те наемат с пари от европейския бюджет до поне 2000 до края на годината.

Европейският съюз отхвърли обвиненията на върховния представител за човешките права на ООН Зеид Ра’aд ал-Хюсейн, че води нехуманна политика спрямо мигрантите. В заявление, направено във вторник ал-Хюсейн казва, че “политиката на ЕС да помага на либийската брегова охрана да залавя и връща мигранти в Средиземно море, е нехуманна”.

Аврамопулос посъветва върховния представител да проверява преди да прави изявления като се уточни първо с колегата си върховен представител за бежанците Филипо Гранди, с когото ЕС работи.

Брюксел плаща на Италия за обучението на либийската брегова охрана като досега 142-ма души са преминали курсове как да се държат с мигрантите в морето. Според говорител на Брюксел това обучение включва хуманно отношение към бежанците.

Ал-Хюсейн призова международната общност да престане да си затваря очите пред “невъобразимите ужаси, изпитвани от мигрантите в Либия” и “да не се преструва, че ситуацията може да се поправи само като се подобряват условията в лагерите”. По официални данни в лагери в Либия се намират 19 900 души, като само през септември те са се увеличили със 7000.

Ситуацията е още по-ужасна, отколкото я описват, каза Аврамопулос, признавайки, че е гледал разпространено тези дни видео с продажбата на мигранти като роби в Либия. Според него обаче няма друг начин освен с общи усилия на международната общност положението да бъде сложено под контрол.

ЕС отпусна 90 млн евро на две агенции на ООН - Международната организация за миграцията и на Върховния комисариат за бежанците, да помагат на мигрантите в лагерите в Либия и да връщат тези от тях, които се съгласят срещу заплащане за започване на бизнес и самолетен билет да се върнат у дома. От началото на годината 10 000 мигранти са били върнати в родните им страни от Либия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
26
 
! Отговори
:( преди 6 години
Не,че нещо но да не стане така,че след време тия бежанци да станат повече от нас.. Доста гадно ще бъде. Жалко за хубавата ни странна .. :((((((
24
0
 
24
 
! Отговори
ГЕРБ преди 6 години
Градим Бългафрика!
23
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Сред тях не са страните от Вишеградската група - Полша, Чехия, Унгария и Словакия, които от самото начало се противопоставят на приема на мигранти."Нормално, тези страни се управляват от премиери с мозък (и топки), за разлика от нашата.
22
0
 
16
 
! Отговори
Гого преди 6 години
До SvetnikolaСмени си дилъра умник..Върви в Африка да си играеш приятен път ти пожелавам.
21
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От изказването на ЕК разбираме, че Тиквата е лакей и национален предател.
20
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"За всеки приет по схемата, която е доброволна, Европейската комисия ще плати на правителството по 10 000 евро."Доброволно участие в схемата, а Бойко? За няколко жълтици ще ни напълниш с "неуточнен" брой хрантутници.
19
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този план на евреите за заселване на Европа с мигранти с цел затриване на бялата раса, е замислен доста отдавна.НПО си свършиха работата в много държави където съществуват.Единствения вариант да се пресече това е унищожаването на долара като международна разплащателна парична единица.С тази задача са се заели големите от БРИКС и имат напредък.
18
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В последно време се заглеждам в африканска история и култура.Честно казано африканската музика ме кефи.Хората си живеят прилично в Африка и НЕ бягат, а се разселват, защото са много и могат да си го позволят.Явно белият човек мрази ближния си бял, вероятно е генетичен дефект.
17
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от какво бягат?в Африка няма войнаТова са скакалци идващи да ви завземат териториитеи да ви погубятсвалете от власт ГЕРБспасете България
16
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъдещите монголоидни и негроидни поколения ще разполагат с множество артефакти на изчезналото бяло европейско население по тези земи.Може и да разтребят артефактите.Някой днес знае ли как са изглеждали олмеките, например?Ами цивилизацията преди олмеките?За сведвние на днешния потребител:единствените, които ше ви помнят осъзнато са децата ви.Внуците ще ви помнят, колкото вие помните баба си.Ами правнуците ви?-Нихел.
15
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано да съобразят бройката с броя на апартаментите на Цецо... На мен полубратята им по манталитет и цвят ми стигат.
14
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не "живеем",а гнием - един милиард охранени шопари,потънали във вковна летаргия!!!Докато сме такъв мат'рял,евроционистите ще ни мачкат,до пълното изчезване и на последния !И въобще няма какво да хленчим,че тоя,или оня - това си правим ние самите!
13
0
 
29
 
! Отговори
Ай преди 6 години
Само за тях си мисля.Как културно ще закрепят на всеки на ревера по 10000еврака и си ги отглеждайте.А колко са 10000евра и за колко време ще им стигнат .ААа .......
12
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живеем в залеза на бялата раса:1 млрд. бели срещу 6-7 млрд. други.Само след 1-но поколение цифрите ще са други, както у нас, така и в цял свят.Интересно е, че изчезвайки от лицето на Земята, белите продължаваме да враждуваме един срещу друг.Както и да е, след залеза на една цивилизация идва друга.
11
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко ще сгъне и тези кинти. То е толкова гламаво, че няма наядане.
10
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжат ви, не вярвайте веднага бе!Овце ли сте ?
9
35
 
4
 
! Отговори
Не вярвайте! преди 6 години
Поредната фалшива новина!
8
1
 
57
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
До Разбрахте ли нещо? ( % )Никой нищо не налага - нашите гьотферени се нarъзвaт на запад по навик, па белким някой се сети га им даде бакшиш, ама я само ако се сети.. от Нигерия, че и от Чад!?
7
36
 
1
 
! Отговори
Svetnikola преди 6 години
Bravo, kolko e pekrasno pak v vila Kalina da chuem detska galchava, detski nevinni afrikanski igri ...ima tolkova mnogo prazno miasto...lista za sabirane...kravi za doene... zasto da otglejdame tam pojizneno palnoletni bul agenti?!
6
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да вземем африканци само ако са кюрди. Ние обичаме кюрдите, те са наши братя!!