България взема още бежанци от Африка

ООН обвини ЕС за лошо отношение към мигрантите
15 ное 2017 22:40, Екип на Dnes.bg
138
България взема още бежанци от Африка
Снимка: БТА

България е обещала да приеме неуточнен още брой бежанци по нова схема за доброволно заселване на търсещи закрила хора, обявена от ЕС, съобщи Европейската комисия. Брюксел поиска през лятото от страните членки да приемат 50 000 души след в апел на ООН за облекчаване на положението на бежанците в лагерите.

За първи път схемата предвижда да се вземат хора освен от лагерите край Сирия, и от Африка, включително от Либия, където бежанците са държани в лагери при ужасни условия. В схемата са включени още мигранти, които се намират в момента в Турция, Йордания, Судан, Ливан, Нигерия, Египет, Етиопия и Чад. За всеки приет по схемата, която е доброволна, Европейската комисия ще плати на правителството по 10 000 евро.

Общо 16 от 28-те държави членки са направили заявки за прием на общо 34 400 бежанци. Сред тях не са страните от Вишеградската група - Полша, Чехия, Унгария и Словакия, които от самото начало се противопоставят на приема на мигранти. Срещу първите три Европейската комисия дори води наказателна процедура за отказ от прилагане на европейските решения.

България пое ангажимент да приеме 50 сирийски бежанци и по предходната схема на ЕС от 2015 г, но не е изпълнила ангажимента си, става ясно от справка, разпространена от Европейската комисия.

Според комисаря за миграцията Димитрис Аврамопулос заселването на бежанци от лагерите в ЕС е “единственият начин да се отворят легални канали за миграция”. За разлика от квотите, то работи, добави комисарят, отчитайки, че по предишната схема, предназначена за сирийските бежанци, акто и чрез сделката с Турция, в Европа вече са презаселени 25 700 души.

Аврамопулос поощри страните да изпълнят задължението си и да приемат и оставащите 3100 бежанци в Италия и 750 от Гърция по квотите за преразпределение. По тях България е взела 50 човека от Гърция от предписаните й 1302-ма. Решението за квотите изтече през септември, но Брюксел настоява то да се изпълни изцяло, като се приемат чакащите в двете гранични държави с готови документи кандидати.

Еврокомисарят предупреди за назряваща криза в мигрантските лагери на гръцките Егейски острови. Той призова Атина да построи нови приемни центрове и да премести хората от Лесбос, Хиос и Самос, където условията не са подходящи през зимата. Гърцкото правителство трябва да увеличи и бройката на жилищата на разположение на бежанците, които те наемат с пари от европейския бюджет до поне 2000 до края на годината.

Европейският съюз отхвърли обвиненията на върховния представител за човешките права на ООН Зеид Ра’aд ал-Хюсейн, че води нехуманна политика спрямо мигрантите. В заявление, направено във вторник ал-Хюсейн казва, че “политиката на ЕС да помага на либийската брегова охрана да залавя и връща мигранти в Средиземно море, е нехуманна”.

Аврамопулос посъветва върховния представител да проверява преди да прави изявления като се уточни първо с колегата си върховен представител за бежанците Филипо Гранди, с когото ЕС работи.

Брюксел плаща на Италия за обучението на либийската брегова охрана като досега 142-ма души са преминали курсове как да се държат с мигрантите в морето. Според говорител на Брюксел това обучение включва хуманно отношение към бежанците.

Ал-Хюсейн призова международната общност да престане да си затваря очите пред “невъобразимите ужаси, изпитвани от мигрантите в Либия” и “да не се преструва, че ситуацията може да се поправи само като се подобряват условията в лагерите”. По официални данни в лагери в Либия се намират 19 900 души, като само през септември те са се увеличили със 7000.

Ситуацията е още по-ужасна, отколкото я описват, каза Аврамопулос, признавайки, че е гледал разпространено тези дни видео с продажбата на мигранти като роби в Либия. Според него обаче няма друг начин освен с общи усилия на международната общност положението да бъде сложено под контрол.

ЕС отпусна 90 млн евро на две агенции на ООН - Международната организация за миграцията и на Върховния комисариат за бежанците, да помагат на мигрантите в лагерите в Либия и да връщат тези от тях, които се съгласят срещу заплащане за започване на бизнес и самолетен билет да се върнат у дома. От началото на годината 10 000 мигранти са били върнати в родните им страни от Либия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
63
 
! Отговори
Разбрахте ли нещо? преди 6 години
Хем било доброволно решение дали да приемем бежанци, хем ни налагат да вземем такива.Искали били закрила, а ние трябвало ДА ГИ ЗАСЕЛИМ у нас. Ако направим това, някой ще вземе по 10 000 евро на заселник.Ние освен по пустеещите села, няма къде другаде да ги заселим. Но дали те ще искат?Ами ако и те настояват да живеят в София, както нашенският екзотичен етнос? И ако и те си направят гета? Ако и те държат на традициите си - например, някои от тях може да са израснали сред канибалско племе?
4
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плащат по 10000 евро за мигрант. Че това не е ли съвременно робовладелство?
3
2
 
6
 
! Отговори
Jivko Enev преди 6 години
Ne e losho otnoshenieto na bulgarite...bg debutati i piloti gi posrestat na bg granicata s baklica, vino, pogacha, med i rozov deodorant...da poznaiat bulgarskoto proizvodstvo...posle gi prastat pri Ninova da se razberat kato maje...
2
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция и сащ да си взимат либийците. Защото заради тези две страни, Либия беше унищожена.
1
4
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алчници гербаджийски дано ви преседнат тия брюкселски жълтици.Напълнихте ни със скраб от Мала Азия и Африка.