Москва се изложи: Обвини Пентагона с фалшиви снимки

Използвали скрийншот от видеоигра за реални фотографии
15 ное 2017 09:30, Елка Василева
375
Москва се изложи: Обвини Пентагона с фалшиви снимки
Снимка: архив, Reuters

Руското министерство на отбраната обвини Пентагона, че подкрепя терористите в Сирия, представяйки скрийншот от видеоигра за реални снимки, пише "Комерсант".

Вчера ведомството заяви, че американски военни са осигурявали прикритие за джихадистки колони в сирийския град Абу Кемал и са пречели на руската авиация да нанася удари по терористите. Като доказателство бяха поместени снимки, направени от дрон.

Потребители на социалните мрежи посочиха, че един от фотосите твърде наподобява кадри от видеоиграта за смартфони "Гъншип симюлейтър". А още четири приложени снимки са от видеозаписи, публикувани от иракското министерство на отбраната през юни 2016 г., когато самолети на Багдад обстреляха джихадисти край Фалуджа.

След известно време руското министерство свали снимките от социалните мрежи и редактира публикацията си - съкрати думите, че помества "неоспорими потвърждения". После съобщи, че проверява цивилния служител, "погрешно прикачил фотоматериала".

Пентагонът отхвърля обвиненията. Говорителят му майор Ейдриън Ранкин-Галоуей заяви, че "скорошните фалшифицирани образи, публикувани от (руското) министерство на отбраната, за да покажат, че коалиционните сили начело със САЩ подкрепят ИД, представляват пореден епизод от кампанията за злепоставяне, изопачаване и отвличане на вниманието, чиято цел е дискредитиране на САЩ и на успешната борба, водена от коалицията срещу ИД в Сирия", добавя "Комерсант".

Руското министерство заяви, че става дума за грешка - дали случайна или умишлена, ще се разбере тепърва, пише "Московский комсомолец".

След реакциите министерството посочи, че отказът на вашингтонското командване да нанася удари по джихадистките колони на 9 ноември е "обективен факт, регистриран в стенограмите от преговорите", и публикува реални снимки от мястото на събитията, добавя вестникът.

Скандалът бе тежък психологически удар по руското отбранително ведомство и зачерта години ефикасна дейност в информационното поле, коментира "Взгляд".

Дори хора, симпатизиращи на министерството в Москва, описват станалото с думи, сред които най-спокойната е "срамота". Ведомството още не е намерило сили да коментира ситуацията подробно, констатира онлайн изданието. То призовава руските военни "да си настъпят пагоните" и да изберат "най-разумния изход - да признаят проблема".

Само една служебна проверка с наказания за виновните няма да помогне, пише още електронният вестник. "Взгляд" приканва руското военно министерство да извлече "тежки поуки" от станалото - нещо "далеч по-полезно, отколкото да си посипва главата с пепел или прекомерно да драматизира нещата. Иначе няма как да спечели войната, включително информационната".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още по темата: РусияСирияпентагон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
16
 
9
 
! Отговори
Морски преди 6 години
САЩ са най - верния съюзник на ИД.
285
11
 
20
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
До 310 :Я ни обесни как САЩ подкрепят терористите в Сирия или просто си чул недочул нещо бе,русофилски *** ? САЩ и целия свят подкрепят ССА ,а терориста Асад е подкрепян само от руснаците и още 1-2 мюсюлмански държави.
284
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
CАЩ подкрепят терористите в Сирия, а Москва " се излага"...
283
18
 
10
 
! Отговори
Proroka Oleg преди 6 години
Всичко е фалшификат в САЩ, и войните и Луната. Целия им свят е Холивуд. За това и съюествуват само 200 години. След още 50 няма да са същите а след 100 - не знам дали ще ги има изибщо. Но все пак трябва да признаем, че успяха да заблудят целия свят с тяхната "демокрация'' и силна икономика - 80% се произвежда в чужбина и се печатат 200млн на ден. Всичко е една опаковка и реклама - това е мотото на САЩ. 50те години са може би най-добрите им- след войната, ентусиазъм, няма фаст фууд и т.н. Амин
282
8
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 306 продЗначи войната в Афганистан ... само като загуби(в техника) е 5-6 милиарда $ за 11 годиниНали се сещате че Руската/СССР техника не неколкократно по-евтина от западнатаЕто ви последната новина Модернизация на СТАРИ 45 Абрамса до последен модел М1А1 сеп3 е 6 милиона $ на ТАНКЧисто новия Т-90М с технологии от Армата(оръдието и прицелите) струва за ВЪТРЕШНИЯ РУСКИ ПАЗАР около 3 милиона $ за НОВОПЕОИЗВЕДЕН танкГоре долу съшото важеше и за СССР
281
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 306Не ме разбра УмникоСпоред западната пропаганда СССР се е разпаднал защото са харчени милиарди за поддръжка и купуване на нова техника, загробени са милиарди във войната в Афганистан и последно огромни финансови загуби около Чернобилската катастрофаНе е вярноАфганистан 15 000 бронемашини загубени(основно бтр/бмп/бмд) приблизително 1,2 милиарда $ за над 10 години война 300 хеликоптера и 150 самолета или 3 милиарда $ отделно утилизирани боеприпаси но само 340 управляеми ракети
280
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казах че се ВОДИ фактор за разпада на СССРАз не го вярвам...Браво, навреме се усети. Да вярваш, че авария може да предизвика разпада на сесесерето е все едно да вярваш, че срутването на някой римски акведукт да доведе до разпад на империята. Войната в Афганистан е по-скоро следствие на започващия разпад.
279
18
 
8
 
! Отговори
ХАХАХ преди 6 години
от далече си личи личи си американската пропаганда личи се че тая новина още е на 1ва страницаличи си 1че няколко човека пишат и бълват коментари личи си че америка за България са получили финансиране и плащат
278
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За порден път руснаците станаха за смях. То вече и не прави кой знае какво впечатление
277
9
 
5
 
! Отговори
Ч преди 6 години
До Анонимен 290Кой създаде АЛ-Каида(Списъкът както се превежда) - САЩ докато СССР беше в Афганистан. След това я "освободих да прави каквото ще.Офицерите създали ИД първоначално преди това "случайно' са били пленници на САЩ?!?
276
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всеки ***, наричащ себе си демократ е готов да отрече, че САЩ от началото на войната финансират "умерената опозиция" в която наляха милиарди. От "умерената позиция" пък се пръкна ИД, с чиито главатар (Абу Бакр Ал-Багдади за по-любопитните), например, се срещаше вицепрезидента на САЩ (Джон Маккейн).Знам, че демократите ще се отрекат и от майка си в името на демокрацията, но хайде да бъдем реалисти и да се поклоним пред фактите ахахахСмешници, яжте по един макдоналдс и по живо, по здраво..
275
12
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 289Казах че се ВОДИ фактор за разпада на СССРАз не го вярвам нито вярвам че разпада на СССР е виновен Афганистн яплпяяяяяяяяяя политически Местните Компарти с с благословията на Москва или по-точно на Елцин.
274
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
естетсвено че абхазкия народ е измислен от Кремъл бе, това са си чисти грузинци, тая политика на Кремъл не е от вчера и днес
273
11
 
2
 
! Отговори
аауууу преди 6 години
че снимките са фалшиви е ясно. Сьщо е ясно че америка подържа гловорезите за кулисите.
272
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
весь народ живет в гавно,а гавно живет в Кремле
271
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 285И абхазкия народ Кремъл ли измисли? И осетинския ли? Не, Вселената може да има граници, но глупоsтта - не! Мърляч аналфабетен!
270
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
293 нямаше време да бъде унищожено , да не забравяме, че Мейданът продължи месеци 4-5 и чак накрая се стигна до запалените гуми
269
7
 
11
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 6 години
Боярищниците дори и една лъжа не могат да скалъпят без да се издънят. разчитат на същества като боби да ги защитава!!!!
268
7
 
9
 
! Отговори
руските терористи преди 6 години
2500 ПРАВОСЛАВНИ руснаци се бият в ИД ЗА ПАРИ.
267
6
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 287Срещу Жан Вал Жан протестите са определено спонтанни - за това че не са организирани сочи факта че нищо съществено не е унищожено в София