Москва се изложи: Обвини Пентагона с фалшиви снимки

Използвали скрийншот от видеоигра за реални фотографии
15 ное 2017 09:30, Елка Василева
375
Москва се изложи: Обвини Пентагона с фалшиви снимки
Снимка: архив, Reuters

Руското министерство на отбраната обвини Пентагона, че подкрепя терористите в Сирия, представяйки скрийншот от видеоигра за реални снимки, пише "Комерсант".

Вчера ведомството заяви, че американски военни са осигурявали прикритие за джихадистки колони в сирийския град Абу Кемал и са пречели на руската авиация да нанася удари по терористите. Като доказателство бяха поместени снимки, направени от дрон.

Потребители на социалните мрежи посочиха, че един от фотосите твърде наподобява кадри от видеоиграта за смартфони "Гъншип симюлейтър". А още четири приложени снимки са от видеозаписи, публикувани от иракското министерство на отбраната през юни 2016 г., когато самолети на Багдад обстреляха джихадисти край Фалуджа.

След известно време руското министерство свали снимките от социалните мрежи и редактира публикацията си - съкрати думите, че помества "неоспорими потвърждения". После съобщи, че проверява цивилния служител, "погрешно прикачил фотоматериала".

Пентагонът отхвърля обвиненията. Говорителят му майор Ейдриън Ранкин-Галоуей заяви, че "скорошните фалшифицирани образи, публикувани от (руското) министерство на отбраната, за да покажат, че коалиционните сили начело със САЩ подкрепят ИД, представляват пореден епизод от кампанията за злепоставяне, изопачаване и отвличане на вниманието, чиято цел е дискредитиране на САЩ и на успешната борба, водена от коалицията срещу ИД в Сирия", добавя "Комерсант".

Руското министерство заяви, че става дума за грешка - дали случайна или умишлена, ще се разбере тепърва, пише "Московский комсомолец".

След реакциите министерството посочи, че отказът на вашингтонското командване да нанася удари по джихадистките колони на 9 ноември е "обективен факт, регистриран в стенограмите от преговорите", и публикува реални снимки от мястото на събитията, добавя вестникът.

Скандалът бе тежък психологически удар по руското отбранително ведомство и зачерта години ефикасна дейност в информационното поле, коментира "Взгляд".

Дори хора, симпатизиращи на министерството в Москва, описват станалото с думи, сред които най-спокойната е "срамота". Ведомството още не е намерило сили да коментира ситуацията подробно, констатира онлайн изданието. То призовава руските военни "да си настъпят пагоните" и да изберат "най-разумния изход - да признаят проблема".

Само една служебна проверка с наказания за виновните няма да помогне, пише още електронният вестник. "Взгляд" приканва руското военно министерство да извлече "тежки поуки" от станалото - нещо "далеч по-полезно, отколкото да си посипва главата с пепел или прекомерно да драматизира нещата. Иначе няма как да спечели войната, включително информационната".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още по темата: РусияСирияпентагон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
3
 
3
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
Тази новина още ли е на "първа страница" ?
265
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
289 Добре добре Боби вервай си
264
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиЕдинственият който гони Михаля си ти Боби, по неадекватни постове не съм чел отдавна.
263
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и това се води единия от факторите за разпада на СССР .......Хахаха, Боби, бобииии...викаш сесесерето се е крепяло на едни 9-10 млрд омразни долара, а?Признавам те за главният шут на форума.
262
9
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 275За твое сведение в САЩ има поне 37 агенции по сигурността най-представителните всеки ги знае - ЦРУ, ФБР и НСАРазбери в САЩ първото дясно пипало на Октопода хал хабер си няма какво прави първото ляво или второто дясно да не говорим за последното ляво пипало на Октопода.Тоест тоя дето управлява някой като ИД може изобщо нищо общо да няма с ФБР, ЦРУ или НСА а те да си гонят Михаля в пустините на Ирак и Сирия
261
3
 
7
 
! Отговори
демократ преди 6 години
Путин кара новата Лада Нива през уикенда на Луната..ха.ха.ха
260
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то Боби ако го питате и протестите срещу Жан Виденов са били организирани от САЩ
259
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е че Москва се изложи. Излагането и излагациите за Москва са всъщност постоянното и състояние. Никога не съм имал и капка съмнение че Москва няма да се изложи с каквото и да се захване. Захвана се със строителство на най-хуманното общество комунизма - пълна излагация. Захвана се да строи капитализъм с човешки облик получи се капитализъм с дявалски облик, по дявалски от хитлеризма. Най-добре за света ще е да погребем Русия до гроба на СССР за да се реши руският проблем за винаги.
258
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
те тия конфликти рано или късно ще се размразят, да не би да има южноосетински, приднестровски или абхазки народ, всичко това е плод на кремълското народно инженерство и рано или късно ще платят за тия неща
257
5
 
7
 
! Отговори
Русофилски лъжи преди 6 години
До Боби==================относно 5 милиарда $ е доказано с документи на Конгреса и да не са за една година никой не спори но=За разлика от руската ***, която пръска безотчетно пари , включително и за такива като теб в САщ има строг контрол в разхода на средства. така, че отново лъжеш за документите от Конгреса.Жалък руски *** си от ниско ниво и такъв ще си останеш.
256
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
281 Нещо като войнски клуб Васил Левски в България нали и тях ли ги финансира и тренира САЩ
255
1
 
0
 
! Отговори
Viki Newland преди 6 години
279...ti mai i v Diado ti Mraz viarvas...:))
254
7
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 279Активистите на Десен сектор са получили Военизирана подготовка - ДАПодобно нещо - Лагери, организация, учебни пособия и материали и дори стратегия и тактика за действия по време на майдана не може да се САМОЗАРОДИ СПОНТАННО - това са много сериозни и скъпи разработки - а ние знаем кой е спец по такива разработки - САЩПарите са дадени за какво ли е "ОФИЦИАЛНО" но РЕАЛНО за военизирана подготовка на главорези
253
6
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 265Значи да размразим конфликтите да гледаме сеир като в Африка племето Тутси така ли?Замразени но без жертви докато не порасте ново поколение и се договорят
252
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KAKVO E TOVA ZAGLAVIE !!?? VSE EDNO E NAPISANO OT US POSOLSTVOTO
251
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
272 Боби ти защо си мислиш , че на активистите на Десен сектор е плащано . Наистина имаш извратен начин на мислене . Как не можеш да разбереш че някой може да мрази някого безплатно . че на тези хора им е дошло до гушата . Ти си малък , но кой мислиш че правеше барикадите в София януари 1997 и кво на тези хора се плащаше ли . Не на тези хора им беше опротивяло до мозъка на костите комунистическото управление. Същото е и в Украйна , същото е и в Сирия без да броим ИД , те не ни интересуват .
250
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
pove4eto ot tiq teroristi sa biv6i amerikanski voenni. no kato 4etete dnesa nama kak i ot kade da gi znaete tiq ne6ta
249
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиБоби ти си съвсем оглупял от напредналия стадий на русофилията ти. Станал се неадекватен като болен от Алцхаймер. Безмислено е да ти чета от тук нататък коментарите както и да споря с човек с напреднала деменция.
248
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
подкрепяната от САЩ - Ислямска Държава нямаше да се спре------------------------Как да им се набие в тъпите тикви на подобни хора които пишат такива глупости , как да им се обясни че Ислямака държава е в списъка с терористични организации на Държавния департамент от 2004 не от 2014 а от 2004 и за Ислямска държава Америка е най-големият враг а американците са дяволи . Какво още трябва да се случи за да вденете.
247
7
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 268Я не ми говори за Чернобил - никакви 5 милиарда $ там не са дадени Ако бяха дадени да не е на тоя хал който е сегаРазбери операцията по непосредственото ликвидиране на аварията 1986-1987 е струвало по оценки на западни спецове 9 милиарда $ на СССР и това се води единия от факторите за разпада на СССР ...