Москва се изложи: Обвини Пентагона с фалшиви снимки

Използвали скрийншот от видеоигра за реални фотографии
15 ное 2017 09:30, Елка Василева
375
Москва се изложи: Обвини Пентагона с фалшиви снимки
Снимка: архив, Reuters

Руското министерство на отбраната обвини Пентагона, че подкрепя терористите в Сирия, представяйки скрийншот от видеоигра за реални снимки, пише "Комерсант".

Вчера ведомството заяви, че американски военни са осигурявали прикритие за джихадистки колони в сирийския град Абу Кемал и са пречели на руската авиация да нанася удари по терористите. Като доказателство бяха поместени снимки, направени от дрон.

Потребители на социалните мрежи посочиха, че един от фотосите твърде наподобява кадри от видеоиграта за смартфони "Гъншип симюлейтър". А още четири приложени снимки са от видеозаписи, публикувани от иракското министерство на отбраната през юни 2016 г., когато самолети на Багдад обстреляха джихадисти край Фалуджа.

След известно време руското министерство свали снимките от социалните мрежи и редактира публикацията си - съкрати думите, че помества "неоспорими потвърждения". После съобщи, че проверява цивилния служител, "погрешно прикачил фотоматериала".

Пентагонът отхвърля обвиненията. Говорителят му майор Ейдриън Ранкин-Галоуей заяви, че "скорошните фалшифицирани образи, публикувани от (руското) министерство на отбраната, за да покажат, че коалиционните сили начело със САЩ подкрепят ИД, представляват пореден епизод от кампанията за злепоставяне, изопачаване и отвличане на вниманието, чиято цел е дискредитиране на САЩ и на успешната борба, водена от коалицията срещу ИД в Сирия", добавя "Комерсант".

Руското министерство заяви, че става дума за грешка - дали случайна или умишлена, ще се разбере тепърва, пише "Московский комсомолец".

След реакциите министерството посочи, че отказът на вашингтонското командване да нанася удари по джихадистките колони на 9 ноември е "обективен факт, регистриран в стенограмите от преговорите", и публикува реални снимки от мястото на събитията, добавя вестникът.

Скандалът бе тежък психологически удар по руското отбранително ведомство и зачерта години ефикасна дейност в информационното поле, коментира "Взгляд".

Дори хора, симпатизиращи на министерството в Москва, описват станалото с думи, сред които най-спокойната е "срамота". Ведомството още не е намерило сили да коментира ситуацията подробно, констатира онлайн изданието. То призовава руските военни "да си настъпят пагоните" и да изберат "най-разумния изход - да признаят проблема".

Само една служебна проверка с наказания за виновните няма да помогне, пише още електронният вестник. "Взгляд" приканва руското военно министерство да извлече "тежки поуки" от станалото - нещо "далеч по-полезно, отколкото да си посипва главата с пепел или прекомерно да драматизира нещата. Иначе няма как да спечели войната, включително информационната".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още по темата: РусияСирияпентагон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
306
1
 
4
 
! Отговори
Дедо Геле преди 6 години
Това,че Московските татари се изложиха за пореден път изобщо не е новина.Мен по скоро ме интересува друго.Нали уж в България няма цензура-Да ама не.Например много ми е интересно защо НОВА ТВ в обедните си новини съобщи за излагацията на московията,а във вечерните новини вече нямаше нищо.Също така ме интересува и защо никоя медия не споменава и дума за това,че израелските ВВС правят за смях цялата Руско-Сирийска ПВО.И това ако не е цензура или автоцензура не знам какво е.
305
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във вторник в късните новини руския външин министър направи изявление, че САЩ помагат на ИДИЛ. В сряда рано сутринта, още в тъмно, то вече е осъзнал грешката си и се е извинил. Първото го чух лично, но второто още не съм го открил. Подозирам, че няма и да го открия, защото изобщо не се е случвало.
304
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 330Ано Умни "Лъжата, кражбата, убийството - това е типичното поведение на Москва"Хайде кажи ми за коя столица на коя страна за кое правителство това не се отнася в по-малка или по-голяма степен?Ако не можеш да отговориш защо пускаш тоя СПАМ в ЕФИРА?
303
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До русия=джудже 319Айде поредното тролене20 000 или 19999 или 20001 кое е по-вярно?Хора като медиите ви набият в главите нещо (а в медиите работят няколко умни и множество посредствени хора които повтарят като папагали каквото им кажат умните хора) ЗАЩО НЕ ГО ПОСТАВЯШ ПОД ВЪПРОС? ЗАЩО ТЕЗИ И ТЕЗИ МЕДИИ ВИНАГИ ГОВОРЯТ ИСТИНА МАКАР ЧЕ ЕЛЕМЕНТАРНО ГИ ХВАЩАШ В ЛЪЖА И СЛЕД ТОВА ПАК И ОТНОВО ИМ ВЯРВАШ?
302
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така и така 80% са к..рви и алко...ици ,ся че се излагат всеки ден, не е кой зна какво.
301
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжата, кражбата, убийството - това е типичното поведение на Москва.
300
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците се изложиха, ама бързо и удобно се забравят публикуването от САЩ на видео игра с обвинения за руски атаки. Тогава си мълчаха , пък сега "скачат" , което ни най-малко не оправдава руснаците ?!!
299
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия винаги е лъгала и крала.Всичко и за всичко.
298
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой открадна парите от К.Т.Б. кажете Не ни занимавайте с 9 Септември, 10 Ноември
297
8
 
12
 
! Отговори
боклука на човечеств преди 6 години
Кат Русия няма друга,тъй смешна на света..ха.ха..ха
296
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
321 Не си паметлив а зомбиран от кремълската пропаганда , точно тя ти втълпява подобни щуротии
295
4
 
5
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
До русия=джуджеКолко ССА са "умерени" можем да съдим по делата им,които са сериозно представени в нета.Нещо не видях да се срамуват от рязането на глави и похапването на сърца.Напротив-хвалят се!Включително и с обез.главяването на 13-годишното момче.Ама културни особености,дето се вика.Но това е нищо в сравнение с тясното сътрудничество с Ал Кайда.Така че напълно заслужават бъдещата си участ.А за нас е важно просто да не ги допускаме на територията си-умерени,неумерени,както и асадисти!
294
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Москва злото е начин на съществуване !
293
8
 
12
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
До БОБИ :Стига си писал глупости бе ,русофилче.ССА били радикални ислямисти...Кой го каза това ? Терориста Асад който уби над 200 хиляди човека от своя народ или лилипута Путин ?
292
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма част от тези групировки са РАДИКАЛНИ ИСЛЯМИСТИ КОИТО ИСКАТ ДА ВЪВЕДАТ ЗАКОНА НА ШЕРИАТА В СИРИЯ ....Радикалните ислямисти са ИД, докато тези са просто мюсулмани неподкрепени диктатора Асад. Като такива е нормално да спазват шериата, който е правна система от разпоредби на мюсулманите и относно мюсулманите.Не вярвам да си толкова ограничен, че да очакваш мюсулмани да искат да въвеждат църковното апостолическо право и 85те апостолски канона, нали?
291
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИДИЛ и "умерената опозиция" са си рожби на янките. Само че на терен им мина котка път. Войната в Сирия е към своя край, и Асад си е все още начело. Смешни са исканията на щатските дипломати да бъде "свален", след всичко станало. Москва не вярва на сълзи.
290
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Представете си само когато е бил дете Президента с име на дамски полов орган и ръст на джудже на какви подигравки е бил подлаган. Естествено че в последствие е развил болни комплекси на величие. Та от такъв комплексар може да се очаква всичко.
289
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще подкрепяш и защитаваш Идил, а?Тази вечер шест руски Ту-22М3 нанесоха групов масиран бомбов удар по терористите край Ал Букемал.
288
8
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До русия=джудже 11 продОтносно ССА - Голяма част от тези групировки са РАДИКАЛНИ ИСЛЯМИСТИ КОИТО ИСКАТ ДА ВЪВЕДАТ ЗАКОНА НА ШЕРИАТА В СИРИЯ - Това е ФАКТ нали?В Държава където властва закона на Шериата ЗАПАДНАТА(а и нашата в България) ПРЕДСТАВА ЗА ПРАВА НА ЧОВЕКА ОЗНАЧАВА НИЩО - ЗИЛЧ - НЕНТЕ Значи имаме Светския Диктатор АСАД който позволява в Сирия да живеят всякакви националности и да се изповядват всякакви религии!!!СРЕЩУРАДИКАЛНИ ИСЛЯМИСТИ които искат да въведат Закона на Шериата !!!
287
11
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До русия=джудже 311Кой достави СТОТИЦИ ПУСКОВИ УСТАНОВКИ и неизвестно колко ракети за Комплексите ТОУ-2Б? Това е комплекс който може да изтърбуши почти всички видове бойни машини воюващи в Сирия. Производство ИЗКЛЮЧИТЕЛНО само за САЩ.Кой воюва с тези комплекси? ИД нали? Радикалните Ислямиски групи от тъй наречената "Свободна Сирийска Армия"и това е черешката на тортата.