Северна Корея оставя на заден план ракетната програма?

Ким Чен-ун слага акцент на икономиката, обикаля заводи
15 ное 2017 20:45, Анисия Иванова
58
Северна Корея оставя на заден план ракетната програма?
Снимка: БТА

Севернокорейските медии разпространиха снимки на държавния ръководител Ким Чен-ун от негово посещение в завод за трактори, предаде Ройтерс. На тях той прави обиколка на фабриката, след което тества трактор и се смее заедно с работници. Това са поредните от поредица снимки през последните месеци, показващи как Ким посещава усмихнат заводи от различни производствени отрасли, посочва Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че с оглед на показаните от севернокорейските медии изображения изглежда Ким временно е загърбил ракетната програма, поставяйки акцент върху икономиката. Това става в контекста на неговите усилия да си осигури вътрешна подкрепа в Северна Корея, изпълнявайки своите обещания да развива икономиката успоредно с ядрената програма, както и да вдъхне увереност на гражданите в условията на затегнати международни санкции.

Между 21 юни и 20 септември Ким не е присъствал на нито едно обществено събитие, свързано с икономиката, като вместо това се е бил съсредоточил почти изцяло върху ракетни изпитания и обиколки на оръжейни заводи, сочат данни, събрани от южнокорейското министерство на националното обединение.

Възобновяването на участията в прояви, свързани с икономиката, съвпада със затишие в ракетните изпитания, отбелязва Ройтерс. От 15 септември Северна Корея не е изстреляла нито една ракета, нито е изпитвала оръжия. За последно именно на тази дата тя изстреля балистична ракета, която прелетя над Япония.

Според представители на южнокорейските власти и преди е имало подобни периоди на прекъсване на изпитанията. Те изразили убеденост, че почти сигурно Пхенян продължава усилията си да се сдобие с по-усъвършенстван ядрен потенциал.

Говорител на южнокорейското министерство на националното обединение коментира, че новото съсредоточаване върху икономиката може да е опит да бъдат сплотени севернокорейците и да бъде затвърдена подкрепата за държавното ръководство.

Според цитиран от Ройтерс изследовател на Северна Корея от Корейския университет в Сеул е възможно в затворената комунистическа страна да е започнало да се усеща въздействие от затягането на санкциите, станало факт след извършеното шесто нейно и най-мощно ядрено изпитание. В резултат за севернокорейското държавно ръководство може да е важно да се опита да ограничи бързо ефекта от наказателните мерки, предположи той.

Севернокорейски официални лица са казвали по държавните медии, че санкциите причиняват "колосални вреди" на редовите граждани на КНДР, а ръководството се опита да покаже, че не се бои от тези мерки, твърдейки, че с разчитане на собствени усилия международният натиск може да бъде преодолян.

Според наблюдател на процесите в севернокорейската икономика от американския Институт за външнополитически изследвания има стремеж за увеличаване на производството и намаляване на зависимостта от външни стоки. По думите му Северна Корея търси начини и да повиши износа на стоки, непопадащи в обхвата на санкциите, например на трактори. Според анализатори макар и да има данни за въздействие на санкциите върху икономиката на КНДР, не е ясно какво точно е то.

Цените на бензина и дизела са се повишили, но тези на храни като царевицата и ориза са се запазили на относително устойчиви равнища според анализ на Ройтерс на маркетингови данни, събрани от уебсайта "Дейли Ен Кей", който е администриран от бегълци от Северна Корея. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Защо Бойко не обикаля заводи?Ами защото такива няма.Другарите преди него успешно ги приватизираха.
29
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гладен българинАко в България е зле в Русия е поне 100 пъти зле. Ако не си разбрал това просто е излишно да разговаряме.
28
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гладен българинОсвен че си гладен си и много наивен по отношение на Русия и Путин.
27
3
 
7
 
! Отговори
Гладен българин преди 6 години
До 29Почти щях да се съглася с теб ако говореше за ситуацията в България.В Русия е доста по-различно и не защото хората покрай Путин не се облагодетелстват. Правят го, но заедно с това имат самочувствието да не чакат огризки от САЩ или ЕС. Те строят отбрана гарантираща независимост. независимостта означава, че няма да са колония ограбвана от някой друг, а те като прости надзиратели да получават от него трохи от награбеното.Това е една съществена разлика с България не мислиш ли?
26
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гладен българинБъди сигурен че Путин сам управлява Русия. Той е шефът на организираната престъпна група в Кремъл която ти наричаш руски елит и той носи отговорността за случващото се в Русия. Както става в мафиотските кланове и престъпните групи не изключвам в един момент когато престъпната група не може да граби повече да направи заговор срещу тартора си и да го ликвидира или зоключи в затвора.
25
3
 
4
 
! Отговори
Гладен българин преди 6 години
До 26Путин, определено не е д.бил, колкото и да ти се иска. А, ако не само ти се иска, ами и вярваш в това...Въпросът пред Русия е дали край Путин се създаде стабилен елит, който да успее да продължи с държавното развитие и след Путин, или Русия отново ще застане на ръба на нищото.
24
1
 
5
 
! Отговори
Гладен българин преди 6 години
До 23Един човек не може да управлява държава. Говоря за държавен елит. Не мисли, че Путин сам управлява Русия, или Тръмп управлява сам САЩ.Държавен елит се изгражда с традиции в образование, възпитание, патриотизъм... Държави с такъв елит не изпитват чести и сериозни сътресения, за разлика от други в които веднъж на 100 години се ражда вожд, който успява да обедини край себе си елит, а след смъртта му всичко се разсипва.Русия е такава страна, един цар - 50 години назад, един Сталин - 50 г. на
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гладен българинЗащо заобикаляш въпроса че сегашният вожд на Русия Путин и по-голям дe.бил от всички преди него през последните 100 години.
22
2
 
7
 
! Отговори
Гладен българин преди 6 години
До 21Комунизмът тук няма нищо общо, говоря за държавност и за санкциите. Руската империя не бе комунистическа, но властта там просто рухна, или ти си мислиш, че болшевиките бяха по-силни от Руската империя?СССР не се срина защото бе комунистическа държава, а защото нямаше държавен елит, там на власт дойдоха д.били. Ако бяха държавници можеха да махнат комунизма без да сриват държавата си, без да губят СИВ и Варшавския договор.Куба днес е по-добре от нас въпреки комунизма и 60 години санкции.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гладен българинКитай е всичко друго но не и комунистическа държава. Там върлува един съвсем нелицеприятен капитализъм. Примера ти е крайно неуместен.
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гладен българинТвърдиш че решаващ е човека стоящ начело за просперитета или падението на държавата. Не си съвсем прав защото САЩ от 17 години имат съвършено слаби президенти особено последните 8 а от една година имат за президент един напълно неадекватен президент. Въпреки всичко САЩ вървят напред и прогресират. Така че изводите на гладния българин са погрешни и гладния българин ще става още по гладен с течение на времето насочвайки енергията си в погрешна посока.
19
0
 
9
 
! Отговори
Гладен българин преди 6 години
Още нещо за държавниците.1991г. М.Горбачов е в Китай и уговаря тамошните комунисти да поемат по неговата "светла" пътека. Вдъхновени от гълъба на демокрацията - Миша, а сигурно и от ЦРУ, китайски студенти правят протест на Тиенанмън. Китайската държавност обаче не е деградирала (това в Китай никога не се е случвало) и властта се справя, жестоко, недемократично, но се справя. Китай днес е супер сила. А ако бяха послушали Горбачов... днес нямаше да има Китай.А Куба и санкциите, а?
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гладен българинСъвършено грешни изводи от един съвършено погрешен анализ. Истината е че комунизма се провали навсяскъде по света, независимо кой е вождът. Пропадането винаги става по една и съща фолмула. Слаба икономика, лошо стопанство, разграбване на обществената собственост и в крайна сметка тотален материален и морален фалит.
17
5
 
14
 
! Отговори
Гладен българин преди 6 години
До :)СССР не се срина от никакви санкции, просто съветската власт, деградира. Този процес тръгна бавно след смъртта на Сталин и започна да набира скорост. През 85г. на власт дойде Горбачов, завършен продукт на деградацията и катализира процеса, направо го взриви.По абсолютно същия начин се срина монархията в Русия през 1917г. липсата на държавници я срина.Ако една държава не възпитава държавнически елит, мислещ за държавата, а не за родата или конете си, то властта в един момент просто рухва
16
9
 
7
 
! Отговори
:) преди 6 години
Американците сринаха СССР със санкции, та една бедна *** като С.Корея да не могат? Много ясно, че санкциите действат! Прасчо разбра, че няма да я бъде тази с ракетите му и си седна на ***!
15
4
 
6
 
! Отговори
Гладен българин преди 6 години
До 15Грешиш, Китай наистина помага на КНДР в други сфери, Русия също. Но те нямат нищо общо с ядрената програма и ракетите на КНДР. В интерес на Китай е да контролира КНДР, а това най-лесно става като им гарантира сигурност. С ядрените ракети те сами си я гарантират и не слушат много Китай. Освен това никога не се знае на къде утре ще се обърнат тези ракети. Китай и Русия нямат нищо общо в това, напротив много се стараха да го предотвратят. Но не могат да ги оставят гладни, за Китай това е лошо
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 15Глада е голяма сила задвижва цели електроцентрали, а сития българин маа суджуци и му е през оная работа, че целия свят се въоръжава до зъби.
13
6
 
7
 
! Отговори
Ни чул - Ни видял... преди 6 години
Ами ще се смее,как няма да се смее,........Чисто нов трактор,а не може да запали.хахахахаха
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гладен българин"Изолираната то цял свят комунистическа Корея разработи свои ракети и ядрено оръжие."Китай ?
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1 и 13И пет пъти още да си повториш неумното коментарче, все тая, на Коледа, Тръмп ще се задоволи с пуйка.