Военните взеха властта в Зимбабве, но не било преврат!

Президентът Мугабе бил невредим, цел били престъпниците
15 ное 2017 08:22,
16
Военните взеха властта в Зимбабве, но не било преврат!
Снимка: Reuters

Зимбабвийски военни се обърнаха към нацията тази нощ по националната телевизия и отрекоха в страната да е извършен преврат, предаде Франс прес.

Военните потвърдиха, че са завзели властта, но подчертаха, че тяхна мишена са "престъпниците" около президента Робърт Мугабе, а 93-годишният държавен глава е невредим, посочва Ройтерс.

Военните в Зимбабве задържаха финансовия министър на страната Игнасиус Чомбо, след като завзеха властта в опит да се справят, както те твърдят, "с престъпници около президента Робърт Мугабе, които, причиняват социално и икономическо страдание на хората", предаде Ройтерс, като се позова на правителствен източник.

Чомбо е водещ член на т.нар. фракция "Г40" на управляващата партия "Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт" (ЗАНУ-ПФ).

Фракцията е оглавена от съпругата на Мугабе - Грейс, която се стреми да наследи 93-годишния президент на президентския пост, посочва БТА.

Мугабе и семейството му са добре и сигурността им е гарантирана, каза говорител, който уточни, че армията е взела на прицел единствено престъпниците около президента, "причиняващи социално и икономическо страдание".

Очакваме ситуацията да се нормализира веднага щом приключим мисията си, добави той, цитиран от ДПА.

Към 02,00 часа местно време се чу продължителна стрелба близо до частната резиденция на президента Мугабе в столицата. Малко по-рано бе съобщено, че войници са завзели централата на зимбабвийската държавна телевизия Зед Би Си, а после агенциите съобщиха за няколко силни експлозии в центъра на столицата Хараре.

Американското посолство обяви на сайта си, че днес ще остане затворено и призова сънародниците си в Хараре да останат у дома заради несигурната политическа обстановка. Великобритания посъветва своите граждани в Зимбабве да направят същото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още един от съюзниците на *** падва в борбата с империализъма ахахаха.Кой е следващия?Ташунко ?
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гошо...***"Явно армията ни,съвсем умишлено е доведена до такова състояние,да не може да вземе нещата в свои ръце и въдвори ред."Tи май си нямаш представа какво представлява БГ армията. Може да затънеш до уши в простотия. Виждал съм с очите си как работи частен бизнес и как работи БГ армия. Оказа се, че какъвто и частен бизнес да е, дали малък, среден или голям, във всички ситуации работи по-добре от БГ армията. Там само ходят "на работа", не работят.
7
4
 
4
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
И тук,а преди това в Москва армията трябваше да се намеси и да спаси народа от престъпници докопали власт.Колко страдания щяха да ни бъдат спестени.
6
1
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Щом и в Зимбабве имат силна армия,способна да вземе власта и въдвори...ред,къде сме ний с нашата пишман...демокрация,даваща свобода за действие на рояци наши и чужди мошеници,обезкостили държавата.Явно армията ни,съвсем умишлено е доведена до такова състояние,да не може да вземе нещата в свои ръце и въдвори ред.Така че африканците са много по...напред от нас,по възможност обществото да реагира...адекватно.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нашите военни къде са?
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
управляващата партия "Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт"AАХАХАХХАХА!!! И там си имат "ПФ", обаче съм сигурен, че там "патриотите" по-добре знаят какво е да си патриот, отколкото нашите "патриоти".
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и в бг Бойко взима власта след честни избори
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е, че бабите на българските военни фърлят пачки и злата към ало апашите, няма причини за безпoкойство .Прстъпноста е ликвидирана и следим фейса дори можем да омажем некой паметник със свастики за да имаме причини да си висим във фейса А според премиера във парламнента се търгува със дрога, а главния прокурор си бърка във дупката.
1
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом престъпниците са около големият приятел на Путин и Москва Роберт Мугабе значи че 93 годишният падруг на Русия съвсем е изпифкал. Явно престъпникът е 50 години по-младата му жена която най-старият комунист русофил в Африка Мугабе подготвяше за своя заместничка.