Йотова към нашенци в Албания: Благодаря за хубавия български!

Вицепрезидентът ни посети селата Шишавец и Оргьост
Обновена: 16 ное 2017 09:35 | 16 ное 2017 09:30, Елка Василева
14

Снимка: БТА

 

Благодаря за топлото посрещане, за гостоприемството, благодаря ви за хубавия български език, който говорите, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в село Шищавец, където беше посрещната от жени в носии с "добре дошла", с цветя и с музика.

В рамките на работното си посещение в Албания българският вицепрезидент посети вчера селата Оргьост и Шищавец, където живее население от български произход.

Още по темата

Йотова каза в Шищавец, че е на посещение само месец след като беше приет законът, който признава, че в Албания има българско малцинство. Оттук нататък във ваши ръце е да се учи повече български език в училище, да пазим българските традиции, да има повече такива хубави момичета, облечени в тези носии, да пеят български песни, да казват български стихове, каза вицепрезидентът пред събралите се хора, които я поканиха да се присъедини към извилото се на площада хоро.

Попитани откъде знаят български, жителки на селото казаха, че от своите майки и роднини, като добавиха, че учат и децата на езика. Някои от тях са били в България и казаха, че много им харесва.

По-рано вчера Илияна Йотова беше посрещната в село Оргьост от местни девойки в носии, които изпяха народни песни на български език. В България е хубаво, каза една от тях.

До селото се стига трудно по планински черен път, което затруднява много живота на местните хора. В Оргьост, което е на границата с Косово, живеят над 1000 души, каза кметът на селото.

Вкъщи говорим само на горански диалект, посочи председателят на дружеството "Наша Гора" Фисник Ходжа. По думите му децата не знаят албански, преди да тръгнат на училище. Искаме училище, за да знаят децата български, каза жител на селото.

Сънародниците ни в двете села получиха български книги, читанки и плакети с кирилицата.

Преди да посети селата Оргьост и Шищавец, вицепрезидентът Илияна Йотова беше в град Кукъс, където разговаря с кмета на града Башким Шеху.

/БТА/


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Я гледай.... преди 1 година
Все хубави български имена.
10
0
 
1
 
! Отговори
eni4er преди 1 година
До Анонимен
Както в България: Знаят турски обаче не са турци.....
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за тази и политика и казвам БРАВО
8
4
 
4
 
! Отговори
Македонец преди 1 година
До До 2 ри
Абе братја ***. Гледајте си ја маката дома. Тоа се во поголем дел помаци, македонци со исламска вероисповест. Како сите бедници на овој проклет Балкан гледат начин да се доберат до Европа. Во моментот тоа е бугарски паспорт по кој се далдисани покрај родените македонци и срби дури и шиптарите од Косово, па се претставуваат како чисти ***. Чувајте си ја чистотата на својот народ дома оти се помалку ве има, а заедно да го сочуваме православието кое е на удар од еврогејовите.
7
2
 
6
 
! Отговори
Георгиев преди 1 година
До Анонимен 7

В някой райони на Кърджали не можеш да си купиш хляб ако не знаеш турски език.
Много рядко може да се чуе българска реч. Основно турска и ромска реч.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Георгиев

В Кърджали няма ли българи?
5
5
 
5
 
! Отговори
Георгиев преди 1 година
Все едно си в Кърджали.Такива “българи“.
4
1
 
4
 
! Отговори
До 2 ри преди 1 година
Е това лошо ли е?
Това значи по-добър живот и за тези българи. Възможност да пътуват, учат и работят навсякъде в Европа, да поддържат връзка с България, а не с Македония...
3
2
 
6
 
! Отговори
Знаещ преди 1 година
Браво! Макетате се късат от яд!
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как тогава знаят бьлгарски език. като не са бьлгари!!!!
1
13
 
3
 
! Отговори
плоско замислено преди 1 година
Всъщност, тука става въпрос за съвсем друго: Албания формално признава някакво "българско малцинство" - тотална измислено, а България ще трябва да подкрепи шиптерите за членство в ЕС!!