Тръмп разрешава вноса на трофеи от убити слонове!?

Богатите ловци щели да помогнат за опазване на застрашени видове
17 ное 2017 13:23, Елка Василева
16
Тръмп разрешава вноса на трофеи от убити слонове!?
Снимка: архив, Reuters

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп ще разреши отново вноса на трофеи от убити африкански слонове, предаде Асошиейтед прес.

Забраната бе наложена при неговия предшественик на поста Барак Обама. Сега администрацията на Тръмп обяснява нейната отмяна с аргумента, че насърчаването на богати ловци да убиват слонове за удоволствие ще помогне за опазването на застрашени видове.

Разрешеният лов на слонове в Африка може да струва над 50 000 долара на човек, без да се броят самолетните билети.

Обама забрани през 2014 г. вноса в САЩ на трофеи от слонове, убити в Африка и по-конкретно в Зимбабве и Замбия. Сега Тръмп отново ще го разреши, като решението важи за трофеи от слонове, убити между януари 2016 г. и декември 2018 г.

Това става в момент, когато дългогодишният президент на Зимбабве Робърт Мугабе бе поставен от армията под домашен арест и това потопи южноафриканската страна в политическа несигурност, отбелязва Асошиейтед прес.

"Законният, добре регулиран спортен лов като част от правилна управленска програма може да бъде от полза за някои видове, като осигурява стимули на местните общности да пазят тези видове и като предоставя крайно необходими приходи за нуждите на опазването на околната среда", се казва в решението на федералната агенция на САЩ за риболова и дивата природа.

Екологични групи и защитници на животните обаче изразиха скептицизъм, че убиването на слонове може да спаси вида. Това решение изпраща погрешен сигнал на фона на международните усилия за спиране на бракониерството, предупредиха те.

"Какво послание е да се казва на света, че бедните африканци, които се борят за оцеляване, не могат да убиват слонове, за да ги използват или продават, за да се прехранват, но няма проблем богати американци да убиват тези животни, за да взимат техните бивни като трофеи?", попита Уейн Пасел, президент на Хуманното общество на Съединените щати, най-голямата неправителствена организация в страната за защита на животните.

Решението на администрацията на Тръмп обаче бе приветствано от любители на трофейния лов и лобисти, свързани с Националната асоциацията на притежателите на огнестрелни оръжия.

Двамата пълнолетни синове на президента на САЩ са страстни ловци на трофеи, отбелязва АП. Еколози реагираха гневно на снимка, на която Доналд Тръмп-младши позира с отрязаната опашка на слон, убит в Зимбабве през 2011 г.

Африканският слон, най-големият сухоземен бозайник, е обявен от САЩ за застрашен вид през 1979 г. Броят на слоновете на континента е намалял от 5 милиона преди един век до около 400 000 сега и продължава да спада всяка година.

Според ООН до 100 000 африкански слона са били убити между 2010 и 2012 г. Популацията на горските слонове е намаляла с 62 процента между 2002 и 2011 г.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз съм против всякакъв лов на диви животни и ако имах власт бих забранил лова изцяло на всякакъв вид животни , дори и хищници , дори хищника убива само когато е гладен а човек убива за удоволствие
12
1
 
7
 
! Отговори
До 8 преди 6 години
"Слоновете не би трябвало да се избиват, защото са много застрашен вид."Абсолютно съм съгласен с теб, и имаш 100% право!! Кажи ми защо има толкова прости хора които слагат минуси на коментара ти!! Братко, кажи ми само кой нормален човек, не може да бъде съгласен с това което казваш?? Понеже Тръмп е американец, а тук има една необяснима, огромна любов към всичко американско, може и от това да е. Не знам. Простотията прелива в някой хора
11
0
 
2
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи че тоя е надувка надувка е! че приказва много приказва много, че путин си го избра за президент путин си го избра за президент! Само, че аз досега не бях чувал на слонските бивни да има надпис точно как е бил убит слона! Щото това че си внесеш шах от слонова кост как ше докаже, че тия слонове са били убити законно!? Башка, че това дето е казъл за опазването на слоновете е поредната глупост от рода на ако искаме глобално застудяване то е добре да увеличим парниковите газове!
10
1
 
10
 
! Отговори
Не! преди 6 години
Да започнем от тук, убийството за удоволствие е извратено! Още повече на такова великолепно създание на природата като слона. Не помня на кой от видовете носорози, последният мъжки екземпляр се пази от армията... последният, до там го докарахме. Да вярваш, че ловът ще пази животинските видове е инфантилно. На оня отдолу, дето говори за "зелени меки китки" ще кажа, че е безмозъчен и лишен от елементарна човечност ***!
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мен ловът е чалгa забавление! Хората които го практикуват независимо от това какъв пост или място в обществото заемат са чалгaри! Този "спорт" или средство за "забавление" е извратено и следва да се забрани изцяло със закон! Оправдавам го единствено там където то е средство за препитание.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати логиката. Ако това е дадено като обяснение, здраве му кажи, но се съмнявам да е казано точно така, че убийството за удоволствие(на слонове) ще помогне за опазването на застрашени видове. Това е абсолютен нонсенс.Слоновете не би трябвало да се избиват, защото са много застрашен вид.
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Синовете му обичат да ловуват слонове, ако не промени закона ,утре ще обвиняват синовете му в незаконна дейност, човека може да е президент но е баща преди всичко.
6
4
 
20
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
За днес си каза простотията! Браво! Ако ловците според теб опазват животните, значи пироманите опазват горите, като после на изгорелите хектари ще поникнат нови дървета! Отдавна не бях чувал по *** мнение.
5
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякъде ловците са тези които се грижат популациите на диви животни да са стабилни. Кой страстен ловец ще иска да отстреля всички животни и другата години да стреля по мишени? Естествено зелените меки китки в перманентен цикъл, няма как да проумеят този факт, те просто нямат мозъчна дейност, а се първосигналните си емоции и чувства.
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези еко джихадисти, винаги изумяват с глупостта си! Какво било посланието? Посланието драги ми зелки е че африканеца ще се грижи за популацията на слонове, защото от това ще печели много. Голите зеленясали лозунги могат да минат само при деца от предучилищните групи, ако няма икономически стимул за съхраняване на видовете те ще изчезнат много бързо.
3
4
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Още не мога да проумея как можаха американците да изберът тоя о-ли-го-френ за президент!!
2
4
 
15
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Ще се радвам някой колекционер да се уреди с трофей - глава от Тръмп.
1
4
 
40
 
! Отговори
Mars преди 6 години
Никога няма да разбера, как убийството на живо същество може да се окачествява като "спорт" и "удоволствие". Наистина човешкия вид не заслужава тази планета и всичко в нея. Жалко, но факт!