ЕС да смени НАТО с нова отбрана? Столтенберг не вярва

Украйна и Грузия не са готови да станат членове на Алианса, смята той
Обновена: 18 ное 2017 07:32 | 18 ное 2017 07:30, Красимир Ангелов
73
ЕС да смени НАТО с нова отбрана? Столтенберг не вярва
Снимка: Reuters

Програмата за Постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната няма да може да замени НАТО за страните от ЕС, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Още по темата
"Приветствам програмата за ПСС, защото искам да засиля отбранителните способности на Европа", подчерта генералният секретар по време на Международния форум по въпросите на сигурността в канадския град Халифакс, предаде ТАСС. Той отбеляза, че програмата би могла да представлява опасност за НАТО, ако си поставяше за цел да се конкурира с пакта.

"Но тя не си поставя такава цел. Евросъюзът няма да може да замени НАТО като организация, гарантираща колективната сигурност на страните членки", уверен е Столтенберг.

Той добави, че засега Украйна и Грузия не са готови да станат членове на НАТО, но Алиансът им помага в подготовката на необходимите реформи. "Те трябва да модернизират отбранителните институции, да се преборят с корупцията и да укрепят демократичните институции", подчерта Столтенберг.

"Вратите на НАТО са отворени и най-доброто доказателство за това е, че от края на Студената война броят на членовете на Алианса нарасна почти двойно", отбеляза той.

Столтенберг подчерта, че НАТО няма намерение да повишава напрежението заради нарастващото военно присъствие на Русия в Арктика. Алиансът ще отговори на засилването на руското военно присъствие в региона по такъв начин, че да запази баланс между отговора и запазването на ниското напрежение в Арктика, посочва БТА.

Канадският министър на националната отбрана Харджит Саджан подчерта на форума в Халифакс, че страните членки на НАТО са готови за диалог с Русия. "Демонстрацията на единство и решителност от страните от НАТО е много важна", заяви той.

"Но ние трябва да сме уверени, че вратите за диалог са отворени", добави министърът, подчертавайки, че крайната цел е постигане на понижаване на напрежението между Москва и Алианса, за да може пактът да фокусира вниманието си върху други заплахи по цял свят, включително тероризма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: НАТОЙенс Столтенберг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Русофил и Путин за цензуриране ли са в предишния ми пост.
53
1
 
0
 
! Отговори
Окупирали пол EUROPA преди 6 години
ЗАРАДИ НАРКОМАНИ В МОСКВА NATO Окупира ГДР,ПОЛша,НРБ,СРР,Унгария,Чехия,Словакия ,Литва,Латвия,Естония а сега и почти цяла Украйна..Иначе на снимката окупатори подават "Внушаваме им чеса окупирали цяла Киевска Русия без един истрел с цел остра конфронтация с МОсква..
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PRAVI STE VOINA V EVROPA NIMA DDA IMA ZASHOTO TIA E AFROAZIATIZIRANA I UNISHOJENA DEMOGRAVSKI OTVATRE EVROPEISKOTO NASELENIE NAMALIAVA A CHERNOTO SE UVELICHAVA OT GODINA NA GODIN TA TOVA E ZELNA NA PRIEMA NA CHERNI PO 1-2 milona NA GODINA
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами те и с Турция ще ги смажат за няколко дена.
50
4
 
4
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 години
НАТО е изключително жалко книжно чудовище, без Турция вече са живи-умрели, Русия ще ги смаже за няколко дена!
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като пинете и на воина ви се ходи руска работа
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе хора за кви войни бълнувате бе в европа никога няма да има воина освем в главите ви я си гледаите живота че иначе ще ви мине в мирно време с говорене и мислене за предстоящи воини
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В случай на война с Русия войната дори няма да е близо до руските граници. Войната ще е у дома на войнолюбците. Така че, русофобите няма да има нужда да ходят на източния фронт за да умрат. Това спокойно ще го правят на собствена територия. За да могат да си погребат семейстава преди някой да погребе тях самите. Това е реалността и умните хора я разбират. Столенберг, въпреки че е лабава дупка, го осъзнава ясно. Та затова когато излезе да каже, че НАТО подкрепя Турция замалко не умря на подиума.
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците поддържат армия за свои цели. Можем да я ползваме при нужда. Европа отдавна се е отучила да воюва.
45
6
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Няма нужда да се воюва с Русия. Без война взехме Украйна, Естония, Латвия, Литва. Следва Беларус, Грузия и Азербайджан. С това план Барбароса е изпълнен. А Русия - тя вече е един суровинен придатък, сиреч колония. Основната ни заплаха си остава САЩ и Британия, както беше през 1940г.
44
1
 
3
 
! Отговори
asd преди 6 години
ako EU iska da e nezavisima ot USA,UK i Izrael trqbva da si sizdade armiq i svoi vytreshni granici pone da ima malko red v zapada,ne vsichko e taka kakto izglejda po TV osobeno v Belgiq i Germaniq
43
2
 
11
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
НАТО е терористична организация заплаха за мира и човечеството!
42
2
 
10
 
! Отговори
ded преди 6 години
Не мога и не мога да разбера защо не знаете какво е НАТО.НАТО Уважаеми хора е икономическа организация, която иска след като си в нея да купуваш ОРЪЖИЕ, задължително да се КУПУВА.Защо и защо не го разбирате не знам.Никой не може да търпи държава която прави комисии и не дава и една стотинка за едно болче на танка та камо ли за целия танк. Що не го разберете. Аиде разберете го.Няма и няма да стане работата на Мазния хората от Европа да ви плащат за армията. НЯМАААА.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В случай на война с Русия всички НАТО - любци ще бъдат задължени да отидат на източния фронт. Да докажат на дело любовта си към НАТО, не само на думи.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много третополови имена, бе. Чъки, Веве , Пуфи
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствените съюзници на Русия са всички нормални хора по цял свят. Например, цяла Южна Америка е яла попарата на САЩ в един момент. Същото важи и за Северна Африка и цяла Азия. В близкия Изток има няколко изключения, които нямат значение. Когато нещата станат дебели, всеки ще се дръпне от потенциалните мишени, а САЩ е с твърде голям потенциал в тази насока.
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Война между Русия и Европа не може да има. Причината е, че се знае - няма да продължи повече от 6 часа. Толкова време е нужно за да не остане живо повече от 10% от европейското население. А Европа няма с какво да отговори. Ако ще и 50% от бюджетите си да дават европейците за оръжие, това е положението. Навремето Колт е направил хората равни. Атома направи държавите равни. Само че някои са по - равни от други. По исторически причини руснаците мразят Европа и с удоволствие ще я унищожат.
37
1
 
14
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
тези си създадоха искуствен враг зада лапат повече пари сащ си строи базите в бг румъния полша насъскаха грузия на воина 2008г нападнаха на миротврците убиха масово мирни граждани в осетия руснака за късо време армията им превърна в пепел.после обвиниха русия че е нападнала на грузия.агресор русия сега рибите от европа си купуват оръжие от сащ.кажете кои е агресор помислете си сами .разбира се че сащ. е агресор
36
1
 
13
 
! Отговори
До 36 преди 6 години
Ако Русия дръпне кранчето на газта друга песен ще запееш.
35
15
 
1
 
! Отговори
европа преди 6 години
Единствените съюзници на Русия са ислямски държави.Русия като ислямските държави разчита само на продажбда на суровини.Русия защитава ислямски държави от нападения на НАТО.Русия не иска демокрация в ислямските държави,иска да има ислям.Най голямата джамия в Европа в Русия.Най много мюсулмани в Европа-Русия.Големи райони в Русия-под закона на шериата и Кадиров-руския Алах.Евроазийски съюз повечето са мюсулмански държави.Факт.Русофилите искат да превърнат България в ***.