Хаити възстановява разпуснатата преди 22 години армия

Отговорност за външната сигурност носеше полицията
19 ное 2017 10:46, Елка Василева
9
Хаити възстановява разпуснатата преди 22 години армия
Снимка: Reuters

Президентът на Хаити Жовенел Мойз обяви вчера, че възстановява армията 22 години след нейното разпускане, предаде Ройтерс.

През 1995 г. тогавашният президент Жан-Бертран Аристид премахна армията, след като бе дошъл на власт с преврат. Отговорността за външната сигурност на карибската държава бе възложена на полицията.

Мойз назначи бившия армейски полковник Жодел Лесаж за временен главнокомандващ, но решението му трябва да бъде утвърдено от хаитянския парламент.

Президентът отбеляза завръщането на действащата армия с парад в крайбрежния град Кап Аитиен с участието на няколко десетки бойци в камуфлажни дрехи и с пушки.

Критици и опозиционни активисти изразяват опасения, че армията ще се меси в политиката, а и разходите за нея ще намалят средствата за образование и здравеопазване в страната. Хаити все още преодолява тежките последствия от катастрофално земетресение и могъщ ураган през последните години, отбеляза Ройтерс.
/БТА/

 


9
Още по темата: армияХаити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Защо да внасяме бе юнак? Ти не смяташ ли че това е твой дълг? Или на скришно зад лаптопа си ,,най полезен" за тази страна.
4
1
 
1
 
! Отговори
Добре ще е! преди 1 година
Браво! Сега е наш ред да я възстановим.Какво,,бегание" ще падне от всички които висите по цял ден пред клавиатурата.Ама като нас -2 години.И без интернет,смартфони и таблети.Така е в армията.И след 2 години излизаш и обясняваш ,,как е живота".Ние сме за а вие ,,надеждо млада наша"?Говорим за НАША АРМИЯ а не за Хаити.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смеховорно е една от най бедните и мизерни държави в света да поддържа армия. Така или иначе на никой не би му хрумнало да ги напада. От там и дявола би избягал.
2
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето откъде ще си внесем войници. Ние нашата армия си я разпуснахме, а сега няма кой да влезе в нея - всички избягаха или се изпеерастихаа в съзвучие с евроатлантическите ценности.
1
4
 
14
 
! Отговори
Нестор преди 1 година
На гол....., чифте пищови...