Новият медиен закон в Русия – крачка към съветска епоха

Правозащитници разкритикуваха мерките на Кремъл
20 ное 2017 09:37,
73
Новият медиен закон в Русия – крачка към съветска епоха
Снимка: Reuters

Правозащитници разкритикуваха руския закон за медиите - чуждестранни агенти, пише "Ведомости", като се позовава на експертен анализ, подготвян от президентския Съвет по правата на човека по повод нормативния акт.

Приетият миналата седмица от Държавната дума законопроект предстои да бъде гледан в горната камара и даден за подпис на президента Владимир Путин. Актът оправомощава руското министерството на правосъдието да определя кои медии да се регистрират като чуждестранни агенти. Ведомството вече изпрати предупреждения в тази връзка по-специално до "Гласът на Америка" и Радио "Свободна Европа/Радио Свобода".

Още по темата

Москва заяви, че това е "симетричен отговор" на действията на САЩ спрямо руската телевизия РТ, която бе задължена да се регистрира като чуждестранен агент в САЩ.

Телевизия РТ се гледа от над 700 милиона души в сто страни, но само САЩ я накараха да се регистрира като чуждестранен агент, с което учудиха зрителите от двете страни на океана, коментира "Вести".

Американските тайни служби обвиниха руската телекомпания, че се е месела в президентските избори и е агитирала "за Тръмп", напомня електронният вестник.

Според Съвета по правата на човека огледалните мерки на Москва срещу САЩ може да обхванат всички медии, неугодни на властта, изтъква обаче "Ведомости".

Друг руски закон изисква още от 2012 г. всички неправителствени организации, финансирани от чужбина и участващи в "политическа дейност", да бъдат регистрирани като "чуждестранни агенти" - термин, съдържащ намек за предателство и шпионаж. А новият акт предвижда само един критерий, за да бъде призната медия за чуждестранен агент - финансиране от чужбина. Но е "съвсем очевидно, че всяка чуждестранна медия се финансира именно от чуждестранни източници", посочват експертите. Съветът предлага на руския сенат да върне проекта за доработка.

Новият закон ще влоши положението на чуждите медии в Русия и е "поредна крачка навътре в съветската епоха", коментира Иля Шаблински, член на Съвета.

Разширителните норми в новия акт оставят "висяща" всяка медия и властите "днес може да казват, че това са огледални мерки, а утре - че законът си е закон", предупреждава политологът Алексей Макаркин.

Иван Засурски, друг член на Съвета, говорил пред "Комерсант", отбелязва, че Русия регламентира дейността на чуждестранните медии по-твърдо, отколкото САЩ: "У нас чуждестранният дял в една медия е ограничен до 20 на сто. Нашият отговор е несъразмерен с действията на САЩ - само заради две чуждестранни медии ние въвеждаме ограничения за всички тях".

За пет години, откакто е в сила първият закон за чуждестранните агенти, властите в Русия постигнаха "огромни успехи" - в някои региони просто не останаха правозащитни неправителствени организации. Пострадаха най-вече именно правозащитните, после екологичните, след това научните и социологическите центрове, изброява пред опозиционния "Новая газета" Мария Каневская, оглавяваща сдружение на прависти.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
16
 
! Отговори
кога в България? преди 6 години
то и при нас:- Български Хелзински Комитет трябва да бъде съден и интерниран в лагери. Защото нито е български, нито е комитет... най-малко Хелзински. Американската хранилка, която проповядва, че трябва да стоите толерантно докато ви изколят разни малцинства, а пък децата да станат обратни била най-голямата добродетел- Отворено Общество - банда обратни спонсорирани директно от САЩ- Америка за България - като горните две, само че има намесени и журналисти, които получават стотици хиляди..
27
10
 
8
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До ПолитковскаяКакто гледам - жива си - възкръсна?Честито.То колко убити от Путин журналисти наброи - 130? Что так малко? Защо не е 130 хиляди? Смело фантазирай. И още - ,драга Политковска. Може ли по-подробно да раскажеш за твои заигравки с Дудаевым и чеченска мафия? Да не би нещо от-том те гръмнаха. Путин навряд ли въобще се интересувал от твоя дейнст, колкото и да се надуваш.
26
0
 
2
 
! Отговори
Dublin преди 6 години
постигнаха "огромни успехи" - в някои региони просто не останаха правозащитни неправителствени организации...Bravo! BXK....,koi vi plasta bre ,hieni...??OTRovenoto obstestvo...Deklariraite finansiraneto...:))
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРАВОЗАЩИТНИЦИТЕ РЕГИСТРИРАХА ЛИ СЕ КАТО "ЧУЖДЕСТРАНЕН АГЕНТ".
24
1
 
15
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Нито в САЩ са забранили РТ, нито в Русия забраняват ''VA'' и ''Радио свободна Европа''. Просто ги карат да се пререгистрират - не като журналисти, а като пропагандатори. Първи го направиха САЩ, които установиха че РТ се финансира не от реклами а от Кремъл. После Русия им отговори със същия закон за '' Гласът'' и ''Св. Европа'', които също се финансират от правителствата на САЩ и ЕС.
23
7
 
19
 
! Отговори
ДА преди 6 години
Русия не е България,там има държава и разни либерални простотии не минават,затова запада мрази Путин защото той не се подава на натиск и си пази държавата.
22
2
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Значи по тази логика, комшията си ляга с жена ви, ползва я както намери за добре и вие сте му благодарен.Браво, толерантно и демократично. Това е концепцията на новите ценности, а по-точно казано да ти казват кое е правилно.
21
3
 
20
 
! Отговори
Ха Ха преди 6 години
Рев голям, а не е ли точно така - медиите в една държава финансирани отвън, чии интереси защитават? Въпрос риторичен, ясно е чии, на тези които плащат, то иначе няма да им плащат. Руските медии могат да бъдат санкционирани по този начин в САЩ, а американските в Русия - не, и защо?:))) Русия се отървала от голям брой НПО, това си е постижение, чудя се у нас можем ли да го направим - не. И не защото не искаме, а защото не ни дават от САЩ. В Саудитска арабия е известно, че има най-много НПО:)))
20
3
 
16
 
! Отговори
СВОБОДЕН ЖУРНАЛИСТ преди 6 години
Има такива рзбира се. Ярък пример - ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА. И в тая връзка е показателно как НИТО ЕДНА ТЕЛЕВИЗИЯ НЕ ИЗЛЪЧИ ФИЛМА ГРАНИЦА. Въпреки, че тя го даваше безплатно на всички. Но тези на заплата там не са свободни, а на каишка
19
3
 
28
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
Целият квич е че RT телевизия на има няма 10 години остави в калта по рейтинги и гледаемост американските "новинарски канали" а кравара като го задминеш в която и да е област почва да получава запек и мигрена и му става много кофти и затова типично по краварски си измисля лъжи и пропаганди и други нечестни методи за отстраняване на конкуренцията!
18
2
 
20
 
! Отговори
РУСКИЯТ ЗАКОН преди 6 години
е копи-пейст от американския. Какви са тези глупости за СССР. Точно обратното трябва да пишете. РУСИЯ се доближи до ДЕМОКРАЦИЯТА НА САЩ. Е, ако има такава...
17
20
 
6
 
! Отговори
Политковская преди 6 години
Русия е наричат"морга за журналисти". От как е Путин над 130 журналиста са убити.По свобода на пресата Русия се класира 152-а от 178 държави. Отново много предно класиране. Познайте, преобладаващата компания на Русия в дъното на класацията са отново страни от третия свят с малки изключения на държави, с по-авторитарни режими и Сингапур.
16
1
 
5
 
! Отговори
Волгин преди 6 години
Чудесно!Браво!
15
1
 
10
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Нпо-тата не само се използват за прокарване на най-различни иначе неприемливи за обществото чужди интереси, но и незнайно защо получават субсидии, обществени поръчки и финансиране по линия на еврофондове, което си е едно източване на обществени средства. Вижте колко НПО-та се навъдиха в България, тук става дума колосални злоупотреби и пропаганда вредна за обществото.
14
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпреки заглавието на статията, на всички им става ясно, че това е американско "ноу-хау" вместо съветско.
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медиите би трябвало да имат пълна свобода, факт е че има не малко такива бълващи глупости, но за това пък всеки човек трябва да има филтър с който да отсява измислицата от истината. За НПО-тата пък съм на мнение, че те са единствено деградивни, те не само не спомагат за укрепване на демократично гражданско общество, но силно го изкривяват и подкопават основите му. А НПО-тата в сферата на екологията и правата на човека, са единствено проводник на икономически и политически интереси!
12
1
 
11
 
! Отговори
това е преди 6 години
До Анонимен 10Опитаха се да ги ограничат,но веднага пристигна зам.държ.секретар на САЩ и край всичко беше спряно....
11
1
 
20
 
! Отговори
факт преди 6 години
Да ама не пишат че този закон е огледален на приетия в САЩ,Думата в Русия чакаше да види как в САЩ ще ограничат правата на Руските медии и чак тогава приеха закона,каквото повикаш такова се обадило....
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така наречените "неправителствени" организации в повечето случаи са финансирани от чужбина и защитават чужди интереси. Не знам защо още ги търпим такива в България. Много държави взеха да се усещат вече и да ограничават дейността им.
9
2
 
26
 
! Отговори
КОЛКОТО НАШИТЕ преди 6 години
медии са независими, толкова и американските. Да не говорим колко стотици милиони изля СОРОС тук да си назначи свои хора начело на медиите и в правителството