София загуби, лекарствата отиват в Амстердам

Кандидатурата на България за домакин на ЕМА отпадна още на първи тур
Обновена: 20 ное 2017 21:42 | 20 ное 2017 21:08, Екип на Dnes.bg
59
София загуби, лекарствата отиват в Амстердам
Снимка: БТА

Амстердам спечели с неочакван обрат в последния момент домакинството на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА), която трябва да напусне Лондон след Brexit.

Външните и европейски министри от ЕС избираха с таен вот в три тура тази вечер в Брюксел победителя сред 15 кандидати в Брюксел.

Предложението на София да приюти една от най-богатите европейски агенции не получи никаква подкрепа и българската кандидатура отпадна след първия кръг.

Неочаквана жертва на тайните пазарлъци между страните членки се оказа Братислава, сочена като фаворит преди отварянето на урните. Словашката столица, чийто основно предимство беше, че представляваше източна Европа, се класира четвърта и отпадна от полуфинала.

За него най-много гласове спечелиха Милано, Амстердам и Копенхаген.

След втория тур в надпреварата останаха само Милано и Амстердам, като северната италианска столица водеше на Холандия с 12 на 9 гласа.

В последния тур, предшестван от тайни преговори между страните членки, двете кандидатки си смениха местата и Амстердам получи агенцията.

По изявления на българския премиер Бойко Борисов, направени по време на срещата на върха на ЕС през октомври, българските симпатии са били на страната на загубилия Милано.

Българската кандидатура за ЕМА беше оценена като непълна и слаба от Европейската комисия, която намери пропуски в 4 от 5-те критерия за сравнение на резултата. Правителството беше пропуснало данни като колко чужди авиокомпании извършват полети между София и останалите страни от ЕС, дали има градски транспорт от летището до центъра и лесно ли е да се намери работа в столицата.

Надпреварата за лекарствената агенция се ожесточи, след като вчера Хърватия, Ирландия и Малта се оттеглиха от състезанието и в него останаха 15 от 18 претенденти. Братислава беше коментирана като удачен избор, въпреки че служителите на ЕМА я бяха сложили на 25 място в предпочитанията си. София беше поставена от тях на последното 28-о.

Служителите изпратиха и писмо до Еврокомисията, в което изразяват опасения за сигурността си, ако бъдат преместени в София заради забраната на еднополовите бракове.

Барселона, която беше сред водачите в предпочитанията в началото, загуби шансове след кризата в Каталуния.

Победителят Амстердам издаде специална 84-странична брошура, в която описва предложението си за ЕМА, направи клип и назначи специален посланик, който да лобира за победата на холандската столица.

Европейската агенция за лекарствата отговаря за научната оценка и наблюдението върху регистрираните за продажба в Европа медикаменти. Тя лицензира лекарствата, които могат да се търгуват на европейския пазар. В нея работят 900 експерти.

Париж пък получи Европейската банкова агенция в инфарктно гласуване срещу Дъблин, след като едноличният фаворит за домакин - Франкфурт, изненадващо отпадна на първия тур.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
10
 
! Отговори
всичко е наред преди 6 години
Аз не виждам никаква дискриминация в това че сме единствената страна членка на ЕС без агнеция на ЕС у нас също така няма никаква дискриминация срещу нас макар всички да казват че сме готови за шенген не ни приемат дори на части.Съвсем случайно е че не ни приемат дори в чакалнята на Еврозоната. Нас много ни ценят в Европа и искат да ни изпратят и бежанци за да се облагородим малко.Уважават ни Ние сме сред страните със най малкта тежест на Европейския Бюджет и са ни благодарни,вижте Полша наприме
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 10 години членство в Европата не сме подходящи за седалище на нито една агенция на ЕС. Иначе ни уважават за напредъка.
25
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам кой амбициозен чиновник изобщо си е помислил да ни кандидатира. Сляп ли е, или не е ходил в Европа?
24
5
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
И слава Богу!Далеч от всякакво рептилщини (Лондон, Холандия, Швейцария, Швеция са гнездата)!!!
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пийте спокойно лекарства, не се правят в София.
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хем нямам а капацитетът за това, но и дори една оферта не е направена както трябва.
21
11
 
23
 
! Отговори
Б преди 6 години
както винаги, това което спечели България от Европейския Съюз е кр с брада !открито враждебно отношение на шенгения към цяла източна Европа !!!
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко за Милано - една страхотна кандидатура на един град, който през последното десетилетие се преобрази от индустриален център в модерен и красив европейски град.
19
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София изобщо не е била на тази карта! За разлика от случая с ООН-то. Ама такава е тиквената логика и приоритетите. Може би нашите са си мислили, че амфетките са лекарства !?
18
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е тп си беше ясно, че БГ веднага ще отпадне. Преди време има статии, че не им харесва нашата престъпност. Ама ми е интересно, наште хора, как са пропуснали такава елементарна информация в документите и за какво получават заплати?
17
5
 
10
 
! Отговори
Галя преди 6 години
Това с еднополовите бракове някакъв виц ли е :D
16
6
 
19
 
! Отговори
Българина преди 6 години
София да гледа да не загуби южна България и после северна или в обратен ред. Както са я подкарали софия и останалите. Въя всеки областен град по едно министерство както в германия и швейцария.
15
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Амстердам! Кеф ти наркотици, кеф ти еднополови бракове ....Всичко е ларж! То и тук е така, но на уж имаме закони.
14
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
гризнахме дръвцето както обикновено го правим за Шенген и за еврозоната, сега сме единствената страна от ЕС без европейска агенция. плащайте си вноската и толкоз...
13
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само един *** може да си помисли , че може да преместят нещо от Лондон в София.
12
5
 
29
 
! Отговори
по-евравните печелят преди 6 години
Конкурсът беше парлама! Познайте дедо ви Моше как ей тъй ще се раздели с разпределянето на фармацията.....
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това "аФтоматично се превръща в наша победа"! Поредният триумф, след като най-можещото и компетентно ГЕРБово правителство ни включи в "Шенген", успя "да спечели" избора за председател на ООН, и мн. други.P.S. Абе, сегашните управляващи май "имат пръст" и за титлата на Гришо...НЕЗНАЙНИ СА ПЪТИЩАТА ГЕРБОВИ!
10
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България отдавна е загубила !Добре ,че са чужденците ,да пращат някой Лев .
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до No. 9 Бива си го коментара, мой човек! Metal forever🤘
8
2
 
39
 
! Отговори
Метал рок преди 6 години
Те, в Амстердам са наясно с всички дроги, така че правилно пращат лекарствата `(на англ drugs) именно там.