София загуби, лекарствата отиват в Амстердам

Кандидатурата на България за домакин на ЕМА отпадна още на първи тур
Обновена: 20 ное 2017 21:42 | 20 ное 2017 21:08, Екип на Dnes.bg
59
София загуби, лекарствата отиват в Амстердам
Снимка: БТА

Амстердам спечели с неочакван обрат в последния момент домакинството на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА), която трябва да напусне Лондон след Brexit.

Външните и европейски министри от ЕС избираха с таен вот в три тура тази вечер в Брюксел победителя сред 15 кандидати в Брюксел.

Предложението на София да приюти една от най-богатите европейски агенции не получи никаква подкрепа и българската кандидатура отпадна след първия кръг.

Неочаквана жертва на тайните пазарлъци между страните членки се оказа Братислава, сочена като фаворит преди отварянето на урните. Словашката столица, чийто основно предимство беше, че представляваше източна Европа, се класира четвърта и отпадна от полуфинала.

За него най-много гласове спечелиха Милано, Амстердам и Копенхаген.

След втория тур в надпреварата останаха само Милано и Амстердам, като северната италианска столица водеше на Холандия с 12 на 9 гласа.

В последния тур, предшестван от тайни преговори между страните членки, двете кандидатки си смениха местата и Амстердам получи агенцията.

По изявления на българския премиер Бойко Борисов, направени по време на срещата на върха на ЕС през октомври, българските симпатии са били на страната на загубилия Милано.

Българската кандидатура за ЕМА беше оценена като непълна и слаба от Европейската комисия, която намери пропуски в 4 от 5-те критерия за сравнение на резултата. Правителството беше пропуснало данни като колко чужди авиокомпании извършват полети между София и останалите страни от ЕС, дали има градски транспорт от летището до центъра и лесно ли е да се намери работа в столицата.

Надпреварата за лекарствената агенция се ожесточи, след като вчера Хърватия, Ирландия и Малта се оттеглиха от състезанието и в него останаха 15 от 18 претенденти. Братислава беше коментирана като удачен избор, въпреки че служителите на ЕМА я бяха сложили на 25 място в предпочитанията си. София беше поставена от тях на последното 28-о.

Служителите изпратиха и писмо до Еврокомисията, в което изразяват опасения за сигурността си, ако бъдат преместени в София заради забраната на еднополовите бракове.

Барселона, която беше сред водачите в предпочитанията в началото, загуби шансове след кризата в Каталуния.

Победителят Амстердам издаде специална 84-странична брошура, в която описва предложението си за ЕМА, направи клип и назначи специален посланик, който да лобира за победата на холандската столица.

Европейската агенция за лекарствата отговаря за научната оценка и наблюдението върху регистрираните за продажба в Европа медикаменти. Тя лицензира лекарствата, които могат да се търгуват на европейския пазар. В нея работят 900 експерти.

Париж пък получи Европейската банкова агенция в инфарктно гласуване срещу Дъблин, след като едноличният фаворит за домакин - Франкфурт, изненадващо отпадна на първия тур.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха, в бокова България, дори мигрантите не щат да стоят, а как да вържеш европейски чиновници.
6
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сигурно и в Братислава си бият гейовете, каквото беше най-важното запитване във въпросника по лекарствата
5
3
 
17
 
! Отговори
Дон Макароне преди 6 години
Яко напушване ше има в Амстердам!
4
10
 
27
 
! Отговори
гост преди 6 години
Боже, какво доживя света- защото били забранени извратените бракове.....Егати ид.отите!
3
2
 
25
 
! Отговори
blue17 преди 6 години
за София ясно, ама Братислава го заслужаваше!
2
5
 
29
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Западноевропейската Олигархия отново ни излъга. Така се пада на васалите като нас!
1
1
 
36
 
! Отговори
НОРМАЛНО!!! преди 6 години
..А , ...ТИ КАКВО ОЧАКВАШЕ...ХА,ХА,ХААААААААААА