Нов шанс за Зимбабве: Президентът Робърт Мугабе подаде оставка

Бившият вицепрезидент на Зимбабве - Емерсън Мнангагва, ще положи клетва до 48 часа
21 ное 2017 22:52,
14

Снимка: Reuters

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе подаде оставка днес, предаде Ройтерс.

Той е направил това в писмо, изпратено до парламента, съобщи председателят на Националното събрание, долната камара на законодателния орган, Джейкъб Муденда.

Още по темата
Когато Муденда обяви новината пред депутатите, в залата избухна бурен възторг.

По-рано днес двете камари на зимбабвийския парламент се събраха на съвместно заседание, за да задвижат процедура по импийчмънт на президента. Муденда прекъсна дебатите по въпроса, за да съобщи новината за оттеглянето на Мугабе.

В писмото на президента се казва, че оставката му влиза в сила незабавно. 

Междувременно стана ясно, че бившият вицепрезидент на Зимбабве - Емерсън Мнангагва, ще положи клетва като президент утре или в четвъртък, съобщи пред Ройтерс секретарят на управляващата партия ЗАНУ-ПФ по правните въпроси Патрик Чинамаса след подадената оставка.

А шефът на парламентарната група на ЗАНУ-ПФ Лавмор Матуке каза също пред Ройтерс, че Мнангагва ще положи клетва до 48 часа и че той ще отслужи остатъка от мандата на Мугабе до следващите общи избори, които трябва да се състоят не по-късно от септември 2018 г. 

Оставката на държавния глава бе коментирана и от британския премиер Тереза Мей, която каза днес, че това дава шанс на Зимбабве да тръгне по нов път, свободен от потисничеството, с което се е характеризирало неговото управление, предаде Ройтерс.

"През последните дни виждаме желанието на зимбабвийския народ за свободни и честни избори, както и за възможност да бъде възстановена икономиката на страната чрез едно легитимно правителство", заяви Мей, цитирана от БТА.

Тя добави, че Великобритания, като "най-стария приятел на Зимбабве", ще направи всичко възможно да подкрепи южноафриканската страна.

Зимбабве е бивша британска колония. Страната придобива независимост през 1980 г., като още оттогава до днес бе управлявана от Робърт Мугабе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои от снимките (1, 9, 13, 14 ...) са правени в Столипиново, май.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1"Who cares?"--- Не се казва така! Казва се: "Со керез, бе бате?"
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има нов шанс, но не за Зимбабве, а за опредния велик вожд, който ще се настани удобно на трона на Мугабе.
10
0
 
5
 
! Отговори
Дарвин преди 6 години
Демокрация по негърски - тумба-лумба през деня, йеке-йеке вечерта и като огладнеем, хопа-хоп на банановото дърво.
9
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма да се изненадам ако Зимбамбве ни размине също по стандарт на живот, както направиха македонците, албанците, румънците и де що изостанали народи по света, докато няКОЙ трупа милиарди на наш гръб
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Меркел кога?
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никаква лоялност нямат тия хора. До вчера лижеха подметките на Мугабе а днес танцуват че е свален от власт. Страхувам се че същото ще стане и при нашите братушки с техния вожд.
6
0
 
15
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
Нема що, хубава смяна си правят. Махат Мугабе и на негово място слагат бившия вицепрезидент известен с прякора крокодила. Ама не щото е грозен, а защото е хранил едни животинки с хора.
5
1
 
12
 
! Отговори
етц преди 6 години
Не случайно белите винаги с владели и екплоатирали индивидите от снимките.
4
1
 
15
 
! Отговори
един преди 6 години
За тез от снимките, най-доброто което може им се случи е нов диктатор, да им подържа анархията в граници, иначи нищо добро не ги чака с демокрация.
3
4
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Когато Зимбабве се...опрай след 10-тина години и за нас ще дойде хубавото време.Най...много още десетина...двадесет след тях;колко му е.
2
4
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Урааааааааааа...Идват демокрацията, сводобата на словото, неограничените възможности, просперитета и щастието!Кой не скача е червен!Долу мръсния диктатор!
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Who cares?