Настроенията в Германия: Половината германци искат избори

Кой според хората е виновен за провалът на преговорите?
22 ное 2017 09:07, Боряна Павлова
8
Настроенията в Германия: Половината германци искат избори
Снимка: архив Reuters

Половината германци искат нови избори, след като канцлерът Ангела Меркел не постигна споразумение за управляваща коалиция със Свободната демократическа партия и Зелените. Една пета подкрепят съставянето на правителство на малцинството, сочи социологическо проучване, цитирано от Ройтерс.

Според допитването на института ИНСА, извършено за всекидневника "Билд", 49,9 процента от анкетираните са за предсрочни избори. Посочва се също, че 48,5 процента смятат, че Германската социалдемократическа партия е постъпила правилно, като е отказала да влезе в нова управляваща коалиция с консерваторите на Меркел - такъв вариант подкрепят само 18 процента от запитаните. На изборите през септември ГСДП, която четири години управляваше заедно с канцлера, не се представи добре.

Още по темата

Провалът на преговорите между консервативния блок на Меркел, СвДП и Зелените предизвика политическа несигурност в Германия и постави на дневен ред възможността за предсрочни избори.

В изследването се посочва, че според 28 процента от запитаните отговорност за неуспеха на преговорите носи Кристиан Линднер, лидерът на СвДП, според 27 процента - Меркел, а само 13 процента обвиняват за това лидера на Зелените Джем Йоздемир.

Всеки четвърти смята, че Меркел трябва да се кандидатира отново за канцлер, ако има предсрочни избори. Двайсет и четири процента биха предпочели нейната партия Християндемократически съюз да издигне друг кандидат, макар да няма особен консенсус кой да бъде.

Според проучването при нови избори повечето избиратели биха предпочели коалиция между ХДС и СвДП, следвана от коалиция между ГСДП, Зелените и Лявата партия.

Изследването обаче показва, че нови избори няма да доведат до особена промяна - консерваторите ще понижат леко резултата си до 30 процента, ГСДП ще запази същото равнище от 21 процента,
Зелените биха получили 10 процента, а СвДП - 11 процента.

Това означава, че отново единствените възможни коалиции с мнозинство ще бъдат между ХДС/ХСС и ГСДП или между ХДС/ХСС, СвДП и Зелените.

/БТА/


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старата чанта е пътник. И Боко да тръгва след нея.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой според хората е виновен за провалът на преговорите?
.............................
ПровалА , боряна!
Не го научихте този пълен член!
5
0
 
2
 
! Отговори
А. Т. - Балан преди 1 година
"Кой според хората е виновен за провалът на преговорите?"

Казва се и се пише "за провала" - косвено допълнение, а не подлог.

Кога ще вземете да се поограмотиш, Борянчееее, Борянче?
4
0
 
3
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 1 година
Пак копира Новините от БТА , така става бълзо и лесно
3
3
 
15
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Комсомолката от "Свободната немска младеж" е последното отмъщение на Ерих Хонекер. Ще дойде ден, в който историците ще се заемат със задачата да преценяват, кой е нанесъл по - големи щети на държавата Германия и света. Един чичко с мустаци, или една пасторска щерка, чийто баща е единствения германец, емигрирал от ФРГ в ГДР. Въпреки, че нареждането й да бъдат приемани всички "беглеци" от Африка и Азия не противоречи на немската конституция. Немците ги побъркаха на тема " историческа отговорност"
2
1
 
24
 
! Отговори
Иванчо преди 1 година
Хайде баба Меркел, под ръчичка с всички пришълци и към Сирия, Ирак и тн. Да остави Европа на мира.
1
1
 
19
 
! Отговори
тнт преди 1 година
В Германия това си е прецедент. Там "избори до дупка" доста плаши избирателите. Съдбата на Роберт Мугабе (или Бай Тошо,същото!) ще застигне и Леля. С други думи,германците пак ще предпочетат ХДС, но Леля ще се пенсионира "по собствено желание".