Вече официално: Милиардерът Керимов обвинен във Франция

Руският сенатор ще отговаря за пране на пари и укриване на данъци
Обновена: 23 ное 2017 08:43 | 23 ное 2017 08:05, Александър Попов
18
Вече официално: Милиардерът Керимов обвинен във Франция
Снимка: Reuters

Френски съдия предяви официално обвинение срещу руския сенатор и бизнесмен Сулейман Керимов в пране на пари с цел укриване на данъчни задължения, предаде Ройтерс, цитирайки прокурора на Ница Жан-Мишел Претр. Именно на летището в този град 51-годишният Керимов бе задържан в понеделник.

Според френската правна система формалното обявяване на едно лице за разследвано често, но не винаги, води до предаването му на съд.

Прокурорът Претр, цитиран от ТАСС, каза, че Керимов ще трябва да предаде руския си паспорт във френската полиция и да плати на френските власти гаранция от 5 млн. евро, за да не остане в ареста. Макар че излиза на свобода, той остава под съдебен контрол и не може да напуска пределите на департамента Алп Маритим (Крайморски Алпи) до края на следствието.

При това, отбеляза прокурорът, той "трябва да се откаже от срещи и контакти с лица, чиито имена ние не можем да огласим".

Милиардерът Керимов, който е сенатор - член на руския Съвет на федерацията (горната камара на парламента), бе арестуван в понеделник вечерта на летището в Ница във връзка със следствено дело за укриване на данъци. От Кремъл заявиха, че ще направят всичко по силите си да защитят неговите правни интереси и напомниха, че той има дипломатически имунитет. Според руски медии Керимов е влязъл във Франция с личния си паспорт, тъй като посещението му е било частно, а не официално.

Вчера френското външно министерство заяви, че дипломатическият имунитет на Керимов се разпространява само върху неговите непосредствени длъжностни пълномощия. Според говорителката на министерството Аниес Ромате-Еспан, цитирана от Ройтерс, работа на съдията по делото е да установи дали предявените към Керимов обвинения са свързани със служебното му положение, за да бъде защитен той от дипломатическия си имунитет.

Френски съдебен източник каза, че в центъра на разследването е придобиването на няколко луксозни недвижими имота на френската Ривиера чрез фиктивни компании, което би дало възможност на Керимов да си спести данъци, дължими на френската държава, съобщи Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
3
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Олигархическите кръгове в обкръжението на Путин се активизират, за да защитят капиталите и вложенията си в недвижимост в западните банки и САЩ.САЩ открито заявиха, че ако руският олигархат не предприеме необходимите мерки срещу Путин на предстоящите президентски избори в РФ, ще замрази всичките им капитали в западнно европейските банки и САЩ, ще конфискува тяхното недвижимо имущество и ще блокира бизнес проектите им.Путин твърде много се заигра с либералите в РФ и последствията са налице!
11
2
 
4
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Русия трябва да благодари на "франсетата" за поредния олигарх грабил редовия руски гражданин използвайки служебното си положение и връзки с корупционни и криминални кръгове в Русия.Корупцията във висшите кръгове на политическата власт и съдебно-процесионална с-*** в РФ вземат неконтролируеми размери, и Путин губи контрол над тях.Ако, нещата продължат да се развиват в тази посока и след победата на Путин на предстоящите президентски избори, в РФ ще избухне революция.пподължение...
10
2
 
2
 
! Отговори
Скитник преди 6 години
Русия като България, пияни каскети и шепа милиардери.
9
3
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Поредният руски кагебейски олигарх - бандит !!
8
17
 
15
 
! Отговори
666 преди 6 години
Само пълен наивник би прал пари и крил данъци във Франция. Това е невероятно корумпирана държава и е въпрос на време да те изнудват за големи суми.
7
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истински колхозник, тип кърски работник, повярвал си, че е нещо. Путин на ей такива като този само в Русия!
6
2
 
4
 
! Отговори
:):) преди 6 години
Руслан Рамзан явно си разбрал за кой дивак става дума.
5
2
 
8
 
! Отговори
Трол преди 6 години
Лошо! Ще ни резнат коледните бонуси!
4
11
 
15
 
! Отговори
Булгар преди 6 години
Браво, мачкай путиновите матрьошки!
3
8
 
17
 
! Отговори
сравнение преди 6 години
В БГ тиквата предава хора на султана--въпреки съдебно разпореждане--а във Франция ги задържат--въпреки, че са спонсори на путин.... И после тиквата "чете" лекции на ЕС за дипломация, законност и за какво ли не......все пак е експерт по всичко. Само още допълня, че грубото нарушаване на всички бг закони и международни конвенции с предавенето на турците на султана---нямаше никакъв отзвук сред бг населението или медиите или цацаратурата....
2
16
 
8
 
! Отговори
:):) преди 6 години
еми сега освен да чакат французуте от де гръм ще ги удари, щото онзи дивия чеченец Руслан Кадиров не си оставя дружките в калта....
1
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошо,джуджето загуби един спонсор!