Борисов и Заев в Струмица: Да се обърнем към бъдещето!

Македонските медии с коментари за заседанието на двата кабинета
24 ное 2017 10:52, Анисия Иванова
7
Борисов и Заев в Струмица: Да се обърнем към бъдещето!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Да се обърнем към бъдещето, а не към миналото и заедно да работим за доброто на гражданите на двете държави - това беше заключението на премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев след съвместното заседание на правителствата на България и Македония в Струмица вчера, на което бяха подписани десетина договора и спогодби, полза от които ще имат гражданите на двете държави, съобщава македонският сайт "24 вести".

"След три до шест месеца, надявам се и по-рано, гражданите ще могат да имат по-евтин роуминг, това означава и по-ниски сметки, ще има възможност за алтернативен газ, който ще идва от конектора София-Северна Гърция, през Петрич тук, в региона на Струмица. Кадастралната размяна е придобивка за гражданите, облекчава техния живот, а някъде и означава и повече пари в техния живот", е цитиран да казва македонският премиер Зоран Заев.

Още по темата

"Както виждате, нашата политика е на присъединяване в сферата на инфраструктурата, комуникациите и енергетиката, защото това само по себе си носи инвестиции. Хората искат доходи, да могат да пътуват, да правят бизнес и ние сме длъжни да им създадем възможност за това", каза премиерът Бойко Борисов, пише БТА.

Очаква се до края на годината българският и македонският парламент да ратифицират Договора за добросъседство и приятелство. Запитани дали Договорът защитава македонския език, Заев и Борисов отговориха, че трябва да се гледа към бъдещето и перспективите на Договора, а не към миналото, отбелязва "24 вести".

"Историците да си доказват кое какво е. Ако направим такъв разговор днес, да говорим какъв е езикът, тук е Каракачанов, който е много подготвен по темата", каза Бойко Борисов.

Българското правителство дари специализирано превозно средство за хора с увреждания на община Струмица в знак на благодарност, че съвместното заседание на правителствата на Македония и България се състоя в тази община, допълва изданието.

Българският премиер обеща на струмичани, че след година-две от Струмица до София ще се стига за час и половина, съобщава македонският информационен сайт "Сакам да кажам" в информация за вчерашната среща на премиерите на България и Македония с жители на Струмица след полагането на цветя на паметника на президента Борис Трайковски.

"За година-две ще стигаме за час и половина от Струмица до София. Сега започваме да строим магистралата тук", каза Борисов на събралите се граждани, добавяйки, че става дума за отсечката Петрич-Струмица от магистрала Струма.

"Хайде, почвайте бързо, искаме работа", отговорил струмичанин на Борисов. По време на срещата се чуваха скандирания "Зоки, Зоки" и "Бойко, Бойко", отбелязва сайтът.

По-късно, на пресконференцията на двамата премиери след съвместното заседание на българското и македонското правителство, бе съобщено, че лидерите и министрите на транспорта на страните от Западните Балкани ще разговарят на 6 и 7 декември за финансиране на изграждането на железопътната връзка между Македония, България и Албания като част от транспортен Коридор номер 8 на среща с представители на Световната банка и на Европейската инвестиционна банка, отбелязва "Сакам да кажам".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
В края на фанерозоя преди 6 години
Да напомним убития от турско говорящи терористи Съветски летец на Су 24 намери веднага известния АЛ АК БАР и го разведе в Истамбул до Мека ..Това по повод споменаването на Антон АЛ АХ и АЛ АК Бар от зомбирани псевдо мюсулмани..
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно в Струмица хората са с българско самосъзнание. Дайте време на историческата и лингвистичната комисия. На македонците им трябва малко време. И на тях не им е лесно.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма бъдеще! Трябва да си заровим дебелите глави вм иналото и да се имаме за велики всичките докато ровим в кофите за храна. Друго си е да се се плюем за неща и действия за които нямаме нищо общо, а тези които са имали да мъртви от десетилетия.