Мафията не спечели, но не е и изгубила Италия

И след смъртта на Тото Риина тя диктува икономиката
24 ное 2017 22:53, Анисия Иванова
13
Мафията не спечели, но не е и изгубила Италия
Снимка: Reuters, архив

Седмица след смъртта на кръстника на сицилианската мафия Коза ностра Тото Риина Италия представи тревожна картина на влиянието на мафиите, които безчинстват в южната част на страната, все още се развиват на север и вече се целят във виртуалния свят, предаде Франс прес.

"Мафията не спечели, но не е и изгубила", заяви италианският министър на правосъдието Андреа Орландо във втория ден на свиканата в Милано двудневна конференция "Генерални щати за борба с мафиите".
Форумът обобщава едногодишните проучвания и анализи на над 220 експерти.

"Отдавна имаме най-авангардното законодателство срещу мафията, вече 25 години водим непрестанна борба с нея, как е възможно мафиите все още да са толкова могъщи?", запита Франко Роберти, който до миналата седмица беше национален прокурор за борба с мафията и с тероризма.

На практика хиляди мафиоти са в затвора, запорираното или конфискувано през последните повече от 20 години имущество надхвърля 30 милиарда евро, а калабрийската Ндрангета, неаполитанската Камора, сициалианската Коза ностра, както и Сакра корона унита в област Пулия, продължават да процъфтяват, и дори се развиват - както в Италия, така и в чужбина, отбелязва АФП.

Те умножават парите си в невероятни мащаби и тези пари в крайна сметка влизат в икономиката ни, превръщайки се в компании, в икономически дейности, които понякога се управляват от почтени и уважавани хора, заяви прокурор Федерико Кафиеро де Рао, заменил Роберти.

Там, където стъпят с фирмите си, мафиите завземат пазара, обуславяйки отрасъла. Това се случва в Централна и Северна Италия, а на юг вече са завзели всичко, добави Рао.

Освен в наркотрафика в огромни мащаби, мафиите действат също в сферата на големите търговски вериги, ресторантьорството, строителството, в селскостопанския и хранително-вкусовия отрасъл, в спорта, в трафика на мигранти, в управлението на отпадъците и много други области.

След периода на множество кървави престъпления - 80-те и 90-те години на миналия век - днес мафиите убиват много по-рядко, за да не се набиват на очи и поради факта, че корупцията и дискретният натиск се оказаха много по-ефикасни.

Мафиите престанаха да си служат с оръжия и експлозиви, но действат чрез по-коварни средства, припомни Пиетро Грасо, дългогодишен магистрат антимафиот и настоящ председател на Сената.

"Тази устойчивост на мафията не е историческа случайност. Тя ни казва нещо дълбоко, тъй като е отражение на обществената и политическата криза", подчерта Андреа Орландо.

Мафиите са власт, която запълва вакуума. Те се възползват от оттеглянето на националните държави, от отслабването на социалните структури, от проблемите в механизмите за приобщаване. Те се наместват в пукнатините, използвайки всяка уязвима точка, за да укрепват, добави министърът на правосъдието. (БТА)


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Anatoli73 преди 1 година
Neznam za Italia nashata mafia e na darjavno I na nai visoko nivo I Kolumbia I 3 ti te strani na Afrika I te bledneiat pred nashata darjavna mafia parvi sme v sveta
12
0
 
4
 
! Отговори
ЦвЦв преди 1 година
Абе, Баце ходѝ ли на погребението на колегата Тото?
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там, където стъпят с фирмите си, мафиите завземат пазара,.................и у нас е така.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До data

За заблуда на Мафията.
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До алф

Ами то и нашия сикаджия се бореше с мафията.... особено като главен секретар на милицията - винаги пръв пристигаше на "местопрестъплението" осеяно с трупове. На края ползваше и гранатомети и артилерия. После поумня и се хвана с политика. Та питам се кое е мафията?
8
3
 
9
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
До КРАЛИ МАРКО скандинавците са най-големите левичари и толерасти и марксисти. Цяла скандинавия се е напълнила с мухаджидини които гонят шведки по парковете да ги изнасилват. Стокхолм е европейска столица на изнасилванията. Намерил ди кой да хвалиш. Айде нема нужда
7
1
 
9
 
! Отговори
data преди 1 година
А защо на снимката са френски полицаи в статия за италианската мафия ?
6
4
 
6
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 1 година
Защо страните с различен модел от скандинавският не се обявяват за престъпни режими. Начело със сащ - империята на злото. Кой има изгода да ни превърне обществото в една престъпна ванхалия. И защо никой не се противи. Промили са ни мозъците че това е нормално. Че така трябва да е. Но не е. За съжаление не виждам съпротивителни сили на всичко това. Няма обществена нетърпимост която да притисне власта. Да се поиска доказване на доходите от къде са.
5
5
 
12
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 1 година
Никога не е имало по престъпен режим ,никога. Капитализмът в същността си е синоним на престъпност. В сащ например живеят от продажби на оръжие и създават войни нонстоп за да върви бизнеса. И това ако не е висша форма на МАФИЯ здраве му кажи. На световно ниво се затриват милиони хора за да живеят една шепа олигарси. Ако някъде потърсим справедлив обществен ред ,то това са безспорно скандинавските страни. Но защо другите не следват тяхния модел питам. И защо останалите режими освен тях не се обяв
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За разлика от мафията в България, която вече си има държава.
3
2
 
9
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 1 година
Капитализмът из основите си е над деведесет процента престъпен обществен ред. Престъпниците преуспяват. Генерират огромни количества капитали. Където и да погледнем всичко е престъпно. От здравеопазването,прокуратурата ,власта ,до кварталните дилъри на наркотици. Дори премиера каза че има сигнали за хора в парламента които са в бизнеса с наркотици. Знаеме за суджук гейт ,Мишо бирата ,Вальо Танов ,Марешки , и какво ли още не. Обществото деградира и се разпада на съставни части. Никога не е имало
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До алф
"Така се печелят пари и прави бизнес,с война."?!

Когато народа е стадо идват мафиите да го "подкарват"!!

Я организирай мафия в Германия, Швйцария, Швеция и т.н........

А в Италия ако не е мафията на Тото-окурто ще е мафията на берлускони.
Така че там е разбираемо ЗАЩО не могат да се отърват от нея.

П.П. Италианската мафия само може да завижда на българската в лицето на Баце, КОЙ
и КУКЛОВОДИТЕ за властта която има.
1
3
 
18
 
! Отговори
алф преди 1 година
Майкъл Корлеоне цял живот се бори с мафиоти за да запази фамилията като целта му беше да легализира бизнеса си и да се измъкне от тази среда.На края когато успя,видя че легалните бизнесмени са същите мафиоти като него.Предците на повечето австралийци едно време са били каторжници заточвани на острова,които са построили и изградили Австралия.И българските мутри някой ден ще бъдат и са бизнесмени.Така се печелят пари и прави бизнес,с война.