Туск: Между съветската и западната красавица, избирам втората

ЕС няма никога да признае руската анексия на Крим
Обновена: 24 ное 2017 20:14 | 24 ное 2017 20:09, Екип на Dnes.bg
143
Туск: Между съветската и западната красавица, избирам втората
Туск и Тереза Мей. Снимка: БТА

Европейският съюз осъжда руската агресия и никога няма да признае незаконната анексия на Крим. Това заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск след края на срещата на върха за Източното партньорство в Брюксел.

Той добави, че нерешените и замразени конфликти у източните съседни на ЕС пречат на държавите там да развият потенциала си и да подобрят живота на хората.

"Източното партньорство не е насочено срещу Русия и не е конкурс за красота между ЕС и Русия. Но нека бъда честен. Първата част от живота си съм прекарал в Съветския блок, втората - в свободния свят. И ако това беше конкурс за красота, не бих се поколебал да избера втората", заяви Туск, който е поляк.

Председателят на Съвета добави, че ако ЕС иска да бъде привлекателен за съседите, неговите членове трябва да уважават демокрацията, основните свободи, върховенството на закона, човешките права и свободата на словото.

"Тези ценности са разликата между нас и алтернативата на ЕС", каза Туск, запитан дали Брюксел не притиска съседите да обърнат гръб на Русия.

Председателят, който е в тежък конфликт с полското правителство, заяви, че "първо трябва да сме наясно с проблемите вътре в ЕС, ако искаме да сме полезни на нашите съседи".

Източното партньорство е специална политическа платформа, която ЕС създаде преди 8 години, за да помага на Украйна, Армения, Грузия, Молдова, Беларус и Азербайджан. Евролидерите и шестте държави приеха декларация, в която си обещават да развиват отношенията в четири области: държавно управление, икономика, гражданско общество и свързаност.

ЕС ще инвестира в реформите по тези приоритети около 1 млрд. евро до 2020 г, но без открито да обещава членство на държавите, нито по-тясно ангажиране с усилията за разрешаването на конфликтите в Украйна, както и в Нагорни Карабах.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер съобщи, че на среща с украинския президент Петро Порошенко е приел Брюксел да анализира възможностите някои от европейските политики като митническия и енергийния съюз да бъдат отворени и за страни, които не са членки или кандидати за ЕС.

Въпреки, че Брюксел не се ангажира по-тясно с членството, беше потвърдено, че „ЕС признава европейските стремежи и потвърждава европейския избор“ на членуващите държави, което беше декларирано и преди две години на предишната среща на върха в Рига.

Според високопоставен европейски служител „Източното партньорство не е инструмент за разрешаване на конфликти“.

Юнкер обаче каза, че за първи път между ЕС и лидерите от региона се получил „открит и честен“ дебат.

„Източното партньорство не постигна всичко, на което се надявахме и сега трябва да удвоим сили да изпълним договореното“, каза председателят на Еврокомисията, визирайки демократичните реформи в бившите съветски републики.

По време на срещата в Брюксел ЕС подписа с Армения споразумение за партньорство, както и договореност да предостави на Азербайджан възможност да участва в програмата за изграждане на транспортна и енергийна инфраструктура.

В Брюксел не пристигнаха президентът на Беларус Александър Лукашенко, който беше поканен за първи път след изваждането му от списъка на подлежащите на забрана за влизане в ЕС политици. Нямаше ги и френският и италианският президенти Еманюел Макрон и Паоло Джентилиони, както и премиерите на Испания Мариано Рахой и на Холандия Марк Рюте.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
"ЕС няма никога да признае руската анексия на Крим"Местя го в другия крачол :-D
46
5
 
16
 
! Отговори
hh преди 6 години
Сори бате Туск, ама на запад ще ти предложат красавец, не красавица.. Такива са сега ценностите им! Така че ........... дръвцето..
45
6
 
23
 
! Отговори
пак те преди 6 години
Поредния скъпо струващ лош спектакъл,само приказки и глупости от гробокопачите на Европа.
44
5
 
13
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
До гЗа юдо-масоните не знам нищо. Но един бивш шеф на израелска секретна служба Яков Кедми, който е руски евреин, в предаването на един друг руски евреин - Соловьов, онзи ден представяше една книжка. Май се казваше Мръсната тайна на Европа, съдържанието й подробно описва зверствата над евреите през ВСВ извършени от европейските народи, забележи, не само от немците и Хитлер. Добри думи се каза само за датчаните, чехите и фините, нас ни забрави. Та малко ми прозвуча като присъда за Европа.
43
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много важно какво е казал някакъв евро чиновник. Важно е какво казва Меркел, а тя е по-луда от Хитлер и Сталин взети заедно.
42
2
 
17
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
До гНаистина е много трудно да се каже, че ни чака нещо добро. Турция не се гласи да воюва с Израел, още по-малко със СА, ако това се случи няма да е по желание на Ердоган. Виж за бежанците за съжаление си прав, единствената страна която може да ни гарантира, че Турция няма да ни катастрофира, това е Русия. Но аз не виждам нашите политици да предприемат стъпки натам, дори - напротив.Втори план Маршал за Европа няма да има, особено за арабската Европа.
41
4
 
0
 
! Отговори
До Г преди 6 години
Да те питам някой мач да заложа уе ....,гледам си голям пророк.Разбираш ги нещата....,пророкуваш,разсъждаваш,предвиждаш......Много си начетен,Нострадамус...Кой ш стане понедител в брадъра,я кажи...ХахахаСмешник!!!
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Golem praz
39
5
 
12
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
До гНе е съвсем така, много части от Украйна са населени с руснаци. Очертава се Украйна да се раздели и Полша, Унгария и Румъния да получат това което загубиха след ВСВ. Но може би още не е дошъл моментът. Той вероятно ще дойде с разпада на ЕС и установяването на нов ред в Европа.
38
7
 
23
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
До 47За да обърнат курса към Русия, трябва първо да има Русия.През 1996г. Русия нямаше. Днес Русия вече е незаобиколим фактор в Европа и света.Скоро ще трябва и ние да сменим курса към нея ако искаме да оцелеем като народ и държава.Защото нито НАТО, а още по-малко ЕС, могат да ни защитят от новата Турция, от бежанците в нея. Единствено Русия може това.Очертава се да изберем, или с РусияИли ставаме турски циганистан, полигон за джихадисти на път към Европа.
37
3
 
19
 
! Отговори
г преди 6 години
До Виж тиаз лично не съм го чувал да казва това - прочетох го в блог на Украйнски сайт но това че в Донецк и Луганск се бият по между си е сигурно - Руските новини го коментират постоянноПутин ако искаше отдавна да е окупирал и Украина и това което остана от Прибалтика Путин не е глупав - за какво му е да храни милиони и да възстановява разорени държави - ще погладуват още година две и сами ще молят да се върнат в Руската федерация
36
2
 
28
 
! Отговори
Доналд Тудк преди 6 години
Между съветска красавица и брадат талибанин-бежанец предпочитам второто. В началото се дърпах, но леля Меркел ми подаде лубрикант и стана лесно.
35
2
 
9
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
До гНе знам какво делят н Новорусия, но ако Шайгу наистина е казал тези думи, то не бих бързал да изтрезнея на мястото на украинците. На Шайгу му трябва само предлог, така, че едва ли укрите ще стигнат до Донецк, преди русите да стегнат до Киев.И както чу от Европа, там никой няма да се ангажира... напротив поляците, унгарците и румънците чакат парченца от Украйна.
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де,говорите против ББ и ЕС,а в същото време,когато БСП беше на власт през 96г с Виденов не обърна курса към Русия,а после с Орешарски потвърждаваше курса ни редом с ЕС.Е,щом тази проруска партия в предизборните си речи никога не е и споменавала излизане от ЕС ,не ви ли е достатъчно да спрете да вярвате,че Путин ще ви оправи,явно и БСП не вярва ! За самостоятелност на държавата изобщо не коментирам ! Дали ще си плащате тока на Енерго про или на български олигарх-едно и също
33
2
 
21
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 6 години
Какво означава за нас ЕС? 1.Приватизиране в полза на международните концерни и картели,2.Намаляване на данъците в полза на международните концерни и картели, 3.Отрязване на социалните услуги в полза на международните концерни и картели4.Увеличаване на печалбата в полза на международните концерни и картели
32
0
 
8
 
! Отговори
Вилял Тукс, преди 6 години
руска красавица,пък на дали вдига самолета
31
0
 
8
 
! Отговори
Д преди 6 години
Ха ха голяма дърта бабичка красавица събраха пенсионери бездетни и хи хаху и какво решават пиене и ядене
30
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самата Полша отритна туск, а той още си мисли че представлява някой. Избрал той от цялото стадо ваклата.
29
1
 
11
 
! Отговори
г преди 6 години
До Виж тиаз се чудя как еврейската пропаганда пропусна метежите в Донецк и Луганск ...в момента в Донецк и Луганск Руснаците воюват помежду си - делят власта и парите ....Руския министър на отбраната генерал Шойгу рече че ако наемниците на Порошенко услеят да изтрезнеят за 3 дни биха могли да вземат и Донецк и Луганск ....в Украйна мизерията няма аналог дори и в Африка .....използваха ги, обраха ги до голо и сега ще ги зарежат
28
1
 
20
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 6 години
В България изчезна доверието в т.н. "европейски ценности" и в т.н. "ЕС" и се повиши доверието към християнските ценности и към Русия!