Франция започва борба със сексизма и насилието

Френският президент представи план за образоване на населението
Обновена: 25 ное 2017 19:07 | 25 ное 2017 19:00,
21
Франция започва борба със сексизма и насилието
Снимка: Reuters

Френският президент Еманюел Макрон представи инициатива срещу насилието и тормоза над жени, насочена срещу заличаване на чувството за срам у жертвите, заради което мнозина не съобщават за посегателствата, както и към ликвидиране на културата на сексизъм във Франция, предаде Асошиейтед прес, цитира БТА.

Още по темата
В реч по случай днешния Международен ден за премахване на насилието над жените Макрон представи план, който насърчава жените да предприемат действия, предлага се по-строго законодателство срещу извършители на посегателства и са предвидени мерки за образоване на населението по тази тема - като се започва още от детската градина.

Макрон заяви, че миналата година във Франция 123 жени са починали в резултат на насилие от настоящи или бивши партньори. Президентът запази минута мълчание в тяхна памет и заяви: "Време е срамът да отиде от едната при другата страна".

Макрон посочи, че в следващите пет години Франция ще предприеме максимални усилия срещу насилието срещу жените, предаде ТАСС.

"Убеден съм, че една от главните задачи на моя петгодишен мандат е борбата за равенство между половете и борбата срещу насилието на жени", каза той. 

По думите му през 2018 г. ще бъдат отделени 420 милиона евро за осъществяване на програма за защита на равенството на половете.

"Всяка гражданка на републиката има право на защита. Франция вече не трябва да бъде една от тези страни, в които жените изпитват страх", каза той. 

Макрон заяви, че "обществото продължава да е пропито от сексизъм".

"Ще засилим борбата срещу дискриминацията по полов признак и насилието. Тази работа ще се върши всекидневно", обеща той.

По думите му планът за борба с насилието във Франция ще се опре на три основни принципа - обучение на специалисти в областта на образованието, подпомагане на жертвите на насилие и разширяване на средствата за борба с това явление. Той съобщи, че от догодина във всички училища ще бъде въведен учебен курс, посветен на борбата със сексизма и насилието, а във френските болници ще се появяват служби за медико-психологическа помощ за жени.

"В близките месеци в столицата ще заработят десет подобни звена", каза Макрон.

Скоро ще бъде създадено и мобилно приложение за подпомагане на жертви на т.нар. "кибернасилие". Във Франция ще заработи и гореща линия, чрез която анонимно и безплатно да може да се получи психологическа и юридическа помощ.

В началото на месеца над 100 френски актриси, певици, писатели и режисьори изпратиха писмо до френския президент с искане да се приеме спешен план за действие срещу насилието над жени.

Писмото беше написано във връзка със скандалите около холивудския продуцент Харви Уайнстийн. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По тая логика Макрон трябва да започне със жена си...
11
3
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 6 години
Обесни го това на жените в мюсулманските страни които трабва да ходят забраден,нямат право да излизат,да карат кола,да ходят на море,да се виждат с приятели сами без мъжете си,които стоят в къщи и се поузват за разплод на малки мюсулманчета,на които се втълпява че имало Алах.Обесни го на някоя рускиня,която ежеднивеието и е мъжа и да се напие с лосион и да и дръпне един хубав и закона е на негова страна.Сексизма съществува,и държави като Франция се борят с това за други е нормално.
10
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 6 години
Има ли ден срещу насилието над мъжете ?Има ли ден срещу убийствата на неродени деца ?
9
2
 
16
 
! Отговори
Хм преди 6 години
А с геронтофилията к'во правим?
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде и във Франция вече няма да може да отвориш врата на дама или да и държиш палтото... Ще те обвинят в сексизъм!
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време ви е да поведете борба за съхраняването на културната си идентичност, особено в големите градове. Там на всяка крачка се срещат хора от други раси и етноси, в провинцията пък под път и над път се вирят джамии, а 85% от онези, които се идентифицират с тяхна помощ, са се настанили във Франция, за да ядат наготово и да налагат собствените си ди..ваш..ки традиции, съчетани с унищожителна омраза спрямо Европа и християнството.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо тази истерия със сексизма все повече ми напомня за древно-римския принцип "Разделяй и владей". И докато обществото се дели по полов, релириозен и расов принцип, и се насъсква една група срещу друга, така наречения "елит" управлява хората като роби. Кога ще се обединим по това което ни свързва? Това че всички сме човешки същества и ще си върнем свободата?
5
1
 
6
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 6 години
и тоя ще ядоса турския сатрапин
4
12
 
7
 
! Отговори
Атеист преди 6 години
До: НекъвАбе при тях поне жената се уважава а при православието ем се бие ем се унижава както казват сърбите на жената "бой и сръбска музика"
3
8
 
12
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
Долара се срина спрямо еврото и може да отиде към 1.2 ,а нашите медии не "тържествуват" да пишат с колко е паднала рублата ,опс ,тоест джолара ))Жената как не може да играе футбол(играят зная ) така и политиката не е нейн спорт ,но жената умее и обича да говори много ,не можеш да я наговориш и затова понякога има насилие над "слабият" пол от самците .(не съм за насилието над жените ) А и тяхното говорене също може да се трактува за насилие срещу нас мъжете ,нали ?)
2
3
 
27
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Знам първа точка от плана за борба!Всяка баба с млад любовник!Да го цеди,да няма сили да бие жена си!
1
3
 
34
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Много ми е интересно как ще забранят на мюсюлманите да бият жените си защото тяхната религия даже поощрява насилието над жени.